vad är ett kreditkort

Guider

Ett kreditkort är en form av kontokort som ger dig möjlighet att göra inköp genom att tillfälligt låna pengar från kortutgivaren. Till skillnad från debet- eller bankkort, där transaktioner omedelbart dras från ditt bankkonto, används kortutgivarens pengar vid köp med ett kreditkort. Detta sker inom ramen för en fastställd kreditgräns.

Innehåll

Hur fungerar ett kreditkort?

Användningen av ett kreditkort innebär att dina inköp registreras och samlas på en månatlig faktura. Detta ger dig ekonomisk flexibilitet eftersom du har möjligheten att antingen delbetala fakturan över tid eller betala hela beloppet på en gång. 

Grundkrav och kreditbedömning vid ansökan om kreditkort

När du ansöker om ett kreditkort sker en kreditbedömning baserad på dina ekonomiska förhållanden. Det är viktigt att du uppfyller grundläggande krav för att din ansökan ska bli beaktad.

Kreditbedömning

En kreditupplysning tas för att bedöma din kreditvärdighet. Uppgifter som årsinkomst, tidigare skulder och betalningsanmärkningar analyseras för att fastställa din förmåga att hantera krediten. En positiv kreditbedömning ökar chanserna att din ansökan beviljas.

Krav för att ansöka

För att ansöka om kreditkort måste vissa grundkrav uppfyllas:

 • Årsinkomst: Du bör ha en stadig inkomst för att visa att du kan hantera återbetalningar.
 • Ålder: Du måste vanligtvis vara över 18 år.
 • Svenskmedborgare: Det är ett krav att du är svensk medborgare.

Uppfyller du dessa krav, kan du påbörja din ansökan via kortutgivarens hemsida eller bankkontor.

Fördelar med att använda ett kreditkort

Hur fungerar ett kreditkort

Kreditkort erbjuder inte bara bekvämlighet utan även en rad förmåner och säkerhetsfunktioner som kan förbättra din ekonomiska flexibilitet och trygghet.

Bonus och förmåner

Med ett kreditkort kan du dra nytta av bonusprogram där transaktioner omvandlas till poäng eller cashback. Dessa poäng kan du sedan använda för att betala för nya köp eller för att få tillgång till flygplatslounger.

Vissa kreditkort erbjuder även:

 • Rabatter: Spar pengar direkt genom rabatter på allt från dagligvaror till elektronik.
 • Concierge: Få personlig hjälp med bokningar och arrangemang.

Säkerhet och försäkringar

Ett kreditkort ger en hög nivå av säkerhet vid transaktioner. Om ditt kort skulle gå förlorat eller bli stulet kan du snabbt spärra det för att förebygga obehöriga köp.

Du får även ta del av följande förmåner:

 • Reseförsäkring: Automatisk försäkring som kan omfatta allt från bagageförseningar till sjukvårdskostnader under resan.
 • Allriskförsäkring: Vid varor som inte levereras eller är defekta.

För att få en djupare förståelse av de olika aspekterna, kan du läsa mer om de specifika för- och nackdelarna med kreditkort i vår detaljerade artikel.

Avgifter och kostnader

När du använder ett kreditkort är det viktigt att vara medveten om de kortavgifter som kan tillkomma. Dessa kan påverka det totala priset för de fördelar och bekvämligheter ett kreditkort erbjuder.

Årsavgifter och transaktionsavgifter

Årsavgifter varierar från 0 kr till tusentals kronor baserat på korttyp och förmåner. Transaktionsavgifter kan tillkomma för använd kredit, övertrassering, delbetalning och betalningsanmärkningar.

Räntor och när de tillämpas

Räntan beräknas på obetalt belopp efter förfallodagen, med årsränta mellan 10-25%. Flera kreditkort erbjuder en period av räntefria dagar.

Observera dock att om hela beloppet inte betalas inom denna period, så kommer räntekostnader att tillämpas. 

Olika typer av kort anpassade för varje livssituation

vad är kreditkort

När det gäller att välja ett kreditkort, finns det flera olika typer att överväga, var och en anpassad för specifika behov och livsstilar. 

Här är en översikt över några av de mest populära typerna av kreditkort och vad de har att erbjuda:

 • Bensinkort: Dessa kort är idealiska för bilförare, då de ofta erbjuder rabatter på bränsle och bonuspoäng vid tankning. De kan också innehålla förmåner som reseförsäkringar och cashback på andra köp.
 • Resekort: Anpassade för frekventa resenärer, dessa kort kan inkludera förmåner som reseförsäkringar, bonuspoäng för flyg och hotell, samt andra rese-relaterade fördelar.
 • Bonuskort: Med dessa kort kan användare samla poäng eller få cashback på sina köp. De kan även erbjuda möjligheter till räntefri delbetalning och andra köprelaterade fördelar.
 • Premiumkort: Avsedda för de som spenderar stora summor, erbjuder dessa kort exklusiva förmåner som tillgång till VIP-evenemang, conciergeservice och lounge access på flygplatser. De kan ha högre årsavgifter men erbjuder ofta en högre grad av lyx och service.
 • Shoppingkort: Dessa kort är bra för de som ofta handlar, särskilt inom kategorier som kläder och accessoarer. De kan erbjuda rabatter, räntefria köp och särskilda erbjudanden relaterade till shopping.

Varje korttyp har sina unika egenskaper och förmåner, och det är viktigt att jämföra och välja ett kort som matchar dina personliga behov och användningsmönster​​​​​​​​​​.

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan ett kreditkort och ett debetkort?

Ett kreditkort låter dig låna pengar upp till en fastställd gräns för inköp och betala i efterskott, medan ett debetkort drar pengar direkt från ditt bankkonto vid varje köp. Debetkort ger inte tillgång till kredit och kräver därför ingen kreditupplysning vid ansökan, till skillnad från kreditkort​​​​​​.

Hur påverkar en kreditupplysning min chans att få ett kreditkort?

En kreditupplysning bedömer din kreditvärdighet baserat på faktorer som årsinkomst, skulder och betalningshistorik. En positiv bedömning ökar chanserna att din ansökan om kreditkort blir godkänd.

Vilka förmåner kan jag få med ett kreditkort?

Kreditkort kan erbjuda bonusprogram, cashback, rabatter, conciergeservice och försäkringar som reseförsäkring och allriskförsäkring.

Vilka avgifter och kostnader är associerade med kreditkort?

Kreditkort kan ha årsavgifter och transaktionsavgifter. Räntor tillkommer på obetalda belopp efter räntefria perioder.