Kreditkort med bonus

De flesta kreditkort innehåller någon typ av bonus. För några kunder kan typen av bonus säkert vara ett skäl till att de valde ett visst kort, men i de flesta fall är nog bonusen bara en av de många parametrar man övervägt, och för några har bonusen varit helt betydelselös.

En speciell typ av bonusar är när du får erbjudande om att ”just nu kan du med X-kort köpa en Y till ett extra lågt pris”, annars innebär det nog oftast att du får någon typ av tillgodohavande som står i proportion till hur mycket du handlar med kortet.

Rabatt på drivmedel

En stor grupp av kreditkort utgör de så kallade bensinkorten, som alltså ges ut av en drivmedelskedja, men som förstås i botten är ett MasterCard eller VISA. Där får du oftast rabatter i storleksordningen 25–30 öre per liter drivmedel om du tankar hos den kedja som ger ut kortet. Rabatten blir alltså runt 2 %, och det vanliga är att rabatten dras av direkt på kortet. Om du exempelvis tankat för 500 kronor enligt mätaren på pumpen registreras till exempel 490 kronor på kortet. Bensinkorten ger nästan aldrig någon rabatt om du handlar på andra drivmedelskedjor, men ger oftast runt 1 % på alla övriga inköp.

Erbjudanden och försäkringar på resor

Många kreditkort ger poäng som kan användas för billigare resor. Dessa kreditkort kallas ofta för resekort. Det finns många exempel, till exempel Norwegian, SAS, KLM och många andra. Grundprincipen på alla dessa är att i botten är det ett MasterCard eller VISA som förstås går att använda överallt, och som oftast ger poäng på alla inköp. Dessa poäng kan sedan användas för att betala resor, helt eller delvis. Poängberäkningen är ofta lite varierande, så att exempelvis hotellnätter hos rätt kedja ger extra mycket poäng och så vidare. Dessa typer av kort har utan tvekan en popularitet bland affärsresenärer, som ju har reella möjligheter att utnyttja sina poäng.

Hitta rätt bonussystem för dina inköp

För några år sedan var det vanligt att de poäng du tjänade på ett kort bara kunde lösas in i vissa butiker eller ett visst sortiment. Så är det för övrigt fortfarande på de flesta av de kundkort du kan få i klädaffärer, inredningsaffärer, presentaffärer med flera. För kundkort kan det kanske fungera, det är ju en belöning för att vara trogen kund, men för kreditkort som fungerar för köp överallt är det ett system på utgående. Ett av de få stora korten som har kvar systemet är ICAs kreditkort. Med deras kort får du poäng både hos ICA och deras många samarbetspartners, men du kan bara lösa in bonusen i deras poängshop. Förvisso kan det finnas bra erbjudande där, men det är lika sannolikt att det inte finns något alls av intresse.