Kreditkort utan årsavgift

Ett kreditkort utan årsavgift, eller gratis kreditkort som det också kallas, är ett kreditkort utan fasta kostnader som lämpar sig bäst för dig som inte kommer använda kortet varje dag.

Låter det intressant hittar du de bästa alternativen här.

Bästa gratis kreditkorten 2024

 • Bank Norwegian – gratis kreditkort utan avgift och med bonus
 • Resurs Classic – utan årsavgift och 60 dagar räntefritt
 • Marginalen Gold – kreditkort som är gratis första året
 • Lunar Standard – gratis betalkort
 • Morrow Bank Mastercard – ett bra kreditkort utan årsavgift

Bäst i test

Bank Norwegian kreditkort

Bank Norwegian är det bästa gratis kreditkortet utan årsavgift enligt våra experters många tester!

Till ansökan Läs hela recensionen
Senast uppdaterad: 06/22/2024
Innehåll

Jämför de 4 bästa gratis kreditkorten

1. Bank Norwegian

Bank Norwegian kreditkortBank Norwegians kreditkort är det perfekta kreditkortet utan årsavgift för den som reser ofta, både privat och i affärer.

Kortet är kopplat till Norwegians eget Reward-system med bonuspoängen CashPoints som du kan använda till att boka flyg och upplevelser av Norwegian. Kortet tar inte heller utan en avgift när du tar ut kontanter utomlands, däremot får du räkna med ett valutapåslag på 1,65 %.

Det är helt enkelt ett prisvärt kreditkort med många fina fördelar, framför allt om du brukar resa med Norwegian eller ofta bokar hotell och upplevelser runt om i landet.

 • Förmåner: CashPoints på all köp, avgiftsfria kontantuttag utomlands
 • Valutapåslag: 1,65 %
 • Krav: fast anställning, inga betalningsanmärkningar, bokförd i Sverige i 3 år

2. Resurs Classic

Supreme ClassicResurs Bank har tre kreditkort varav Classic är det enda som inte har en årsavgift. Kortet kan du använda för alla köp du gör inklusive att betala räkningar.

Du har dessutom möjligheten att ansöka om extrakort (till familjemedlemmar), du kan delbetala större utgifter och du kan ta ut kontanter i bankomater.

För ännu smidigare betalningar rekommenderar vi att du kopplar ditt gratis kreditkort till antingen Google Play eller Apple Pay för att underlätta framtida betalningar.

Är du på jakt efter fler förmåner, bonuspoäng och försäkringar föreslår vi att du kikar på Resurs Banks andra två kreditkort som erbjuder fler förmåner.

 • Förmåner: 60 räntefria dagar, kontantuttag, betala räkningar
 • Valutapåslag: 1,97 %
 • Krav: fast inkomst, inga betalningsanmärkningar, minst 18 år

3. Marginalen Gold (gratis första året)

Marginalen Gold är ett kreditkort från Marginalen Bank. Kortet har en rad bra förmåner och bonusar och dessutom är det gratis första året. Därefter tillkommer en årsavgift på endast 195 kronor vilket vi tycker är mer än rimligt.

Vidare har du 50 räntefria dagar att utnyttja samt nio olika försäkringar som skyddar dig dels i hemmet men även när du är ute och reser.

Bäst av allt är dock möjligheten att delbetala din kreditfaktura vilket är bra de månader som du inte riktigt har råd att täcka hela fakturan på en gång.

 • Förmåner: 50 räntefria dagar, delbetala större utgifter
 • Valutapåslag: 1,65 %
 • Krav: fast inkomst, inga betalningsanmärkningar, 20 år

Så jämför vi kreditkort utan årsavgift

Vårt team har lagt ner otaliga timmar på eftersökningar för att skapa denna guide. Detta gör vi för att säkerställa att all information är uppdaterad och korrekt samt att våra rekommendationer är så träffsäkra som möjligt.

För att granska kreditkort utan årsavgift så tittar vi framför allt på följande.

 • Värde – även om kreditkortet är gratis ska det erbjuda värde
 • Ränta – räntan på krediten ska vara så låg som möjligt
 • Andra avgifter – valutapåslag och uttagsavgifter ska vara rimliga
 • Villkor – alla kreditkort vi rekommenderar har schyssta villkor
 • Bonusar – bonus och cashbacks ska vara bra för användaren
 • Förmåner – alla ytterligare förmåner höjer betyget

Vad är ett kreditkort utan årsavgift?

Ett kreditkort utan årsavgift är precis vad det låter som – ett kreditkort utan fasta kostnader. Det är alltså gratis att äga men det innebär inte att det är helt kostnadsfritt, det tillkommer nämligen alltid ränta samt andra avgifter som valutapåslag.

Det betyder att ett gratis kreditkort endast är helt gratis om du inte använder det. Med det sagt är de flesta av dessa kreditkort också mycket billiga att använda med låg ränta och begränsade avgifter.

Hur fungerar ett gratis kreditkort?

Ett gratis kreditkort fungerar precis som ett kreditkort du betalar för, skillnaden är som sagt att du inte har några fasta kostnader för att äga kortet.

Som du kanske förstår innebär det också vissa begränsningar gällande förmåner.

Färre förmåner

Den främsta skillnaden mellan ett gratis kreditkort och ett kreditkort med årsavgift är att förmånerna är mer begränsade. Använder vi Resurs Bank som exempel får du inga bonuspoäng för deras gratis kreditkort, men det får du för de två andra Resurs-korten som du betalar för.

Försäkringarna är också mindre täckande, du får inte lika bra erbjudanden och ofta saknas möjlighet att ha gemensamt konto eller flera kort kopplade till samma kredit.

Ett gratis kreditkort är inte räntefritt

Ännu en gång vill vi poängtera att alla kreditkort har ränta, oavsett om det är gratis eller inte. Dock har alla de bästa kreditkorten idag räntefria dagar och så länge du betalar din kreditfaktura inom den tidsramen kan du även undvika räntan och på så sätt använda kortet kostnadsfritt.

Vi har också rekommenderat de bästa kreditkorten med låg ränta i en detaljerad genomgång.

Är det värt att skaffa ett gratis kreditkort?

Ja, det är absolut värt det att ha ett gratis kreditkort. Överväg bara vad du vill få ut av kortet och om det kan vara värt att välja ett lite mer exklusivt kreditkort för att få tillgång till fler och bättre förmåner.

Som tidigare nämnt är årsavgiften för många kreditkort ganska låg. För endast ett par hundralappar om året kan du få en omfattande reseförsäkringar, högre bonusnivåer och en rad andra värdefulla förmåner.

Grundkrav som måste uppfyllas vid ansökan

Alla kreditkort medför viss ekonomisk risk både för kreditgivaren och dig som konsument. Därför finns det vissa krav som alla måste uppfylla för att beviljas ett kreditutrymme. Dessa krav brukar vi kalla för grundkraven och är följande.

 • Du ska vara minst 18 år gammal
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige med svenskt personnummer
 • Du ska ha en fast inkomst och bra betalningsförmåga
 • Du får inte ha skulder hos Kronofogden
 • Du får heller inte ha några betalningsanmärkningar
 • Du måste godkännas i en kreditupplysning

Så väljer du det bästa kreditkortet utan årsavgift

Att hitta det bästa kreditkortet är lite av en konst och det kräver att du vet vad du ska leta efter. Som tur är har vi redan gjort grovjobbet och kan hjälpa dig på vägen – exempelvis med rekommendationerna längst upp på sidan.

Trots det måste du så klart känna till vad du ska leta efter och vad som utmärker ett bra kreditkort.

Börja därför med att tänka på vad du vill få ut av ditt kort. Vill du spara pengar när du handlar mat eller shoppar på nätet, skulle du vilja sänka dina resekostnader eller är du på jakt efter bra försäkringar. Allt detta påverkar nämligen vilket kort som är bäst för dig.

Ska du använda mycket kontanter eller resa på platser där kontanter är den främsta valutan, kan exempelvis ett kreditkort utan uttagsavgift spara dig mycket pengar.

Idén är helt enkelt att hitta det kreditkort utan årsavgift som är bäst för DIG och inte det som är bäst generellt. Det är helt enkelt ett personligt val baserat på dina förutsättningar och behov.

Fördelar och nackdelar med gratis kreditkort

Fördelar

 • Det kostar inget att ansöka om eller äga kortet
 • Ett billigt alternativ till dig som behöver en kredit
 • Fler gratis kreditkort är de bästa på marknaden
 • Du får förmåner och bonusar utan kostnad

Nackdelar

 • Aldrig helt kostnadsfritt
 • Förmånerna är ofta begränsade
 • Det tillkommer andra avgifter

Vanliga frågor och svar

Vilka kreditkort är gratis?

Det finns idag flertalet kreditkort utan årsavgift som vi kallar för gratis kreditkort. Du hittar en lista över de allra bästa här på sidan. Alla våra rekommendationer är baserade på oberoende granskningar och tester och således är de så träffsäkra som det bara går.

Vad kostar ett kreditkort utan årsavgift?

Ett kreditkort utan årsavgift har inga fasta avgifter. Dock tillkommer det både ränta på utnyttjad kredit och andra avgifter såsom påminnelseavgift, uttagsavgifter och valutapåslag.

Tro därför inte att ett kort utan avgift är helt kostnadsfritt att använda.

Vilket kreditkort är billigast?

Det kreditkort som inte har årsavgift, låg ränta och begränsade eller inga andra avgifter är billigast. Du hittar de bästa kreditkorten av detta slag listade högre upp på denna sida.

Finns det kreditkort utan ränta?

Nej, alla kreditkort medför ränta på utnyttjad kredit. Med det sagt har alla de bästa kreditkorten räntefria dagar som du kan använda till att slippa betala räntan. Läs mer om hur detta fungerar i kreditkortets villkor.

Är gratis kreditkort bra?

Om du väljer ett kreditkort som passar dina behov är det så klart bra ifall det också är gratis. Det innebär dessvärre inte att alla kreditkort utan årsavgift är bra.

Har kreditkort utan årsavgift sämre förmåner?

Ja, i regel har kreditkort utan avgift sämre och färre förmåner än de kreditkort du betalar för. Samtidigt har alla kreditkort någon sorts förmån och så länge det är förmåner som gynnar dig är det alltid positivt.

Var hittar jag kreditkort utan avgift?

Du hittar alla de bästa kreditkorten utan avgift listade på denna sida med tydliga jämförelser. På så sätt kan du snabbt och enkelt hitta det gratis kreditkort som passar dig bäst.

Borde jag välja ett gratis kreditkort?

Du bör välja det kreditkort som passar dig bäst, vare sig det är gratis eller inte. Ett kreditkort ska ge dig ekonomiska fördelar på något sätt, och det viktigaste är inte hur mycket kortet kostar utan hur mycket du vinner på att använda det.

Vilka banker har gratis kreditkort?

Resurs Bank är ett exempel på en bank som erbjuder ett gratis kreditkort, men det finns många fler. Kika gärna i vår topplista för att hitta ett lämpligt kreditkort för dig.

Finns det kreditkort utan årsavgift och utan valutapåslag?

Det går att hitta kreditkort utan årsavgift och utan valutapåslag. Problemet är att många kreditkort utan fasta avgifter brukar har högre avgifter för andra tjänster, däribland transaktioner i andra valutor än SEK.

Vilket är bästa kreditkortet utan avgift utomlands?

Du kan läsa mer om kreditkort utan valutapåslag i vår guide dedikerade till ämnet. Du hittar även mer information om de bästa kreditkorten utan avgifter i början på denna sida.

Vilka gratis kreditkort har reseförsäkring?

Re:member flex och Bank Norwegian är två exempel på kreditkort som inte har årsavgift men som trots det erbjuder en kompletterande reseförsäkring.

Vilket är bästa Mastercard utan avgifter?

Re:member flex är enligt oss det bästa Mastercard-kreditkortet utan årsavgift. Observera att det tillkommer andra avgifter, såsom ränta, uttagsavgift och valutapåslag. Därmed är kortet inte helt kostnadsfritt.

Vilket är bästa Visa-kortet utan avgifter?

Vi anser att Bank Norwegian har det bästa Visa-kreditkortet utan årsavgift. Kortet har bland annat ett bonussystem, reseförsäkring och 45 räntefria dagar.

Är gratis kreditkort verkligen gratis?

Nej, det stämmer inte riktigt. Även om du slipper betala en års- eller månadsavgift för kortet så behöver du betala ränta på utnyttjad kredit samt avgifter för andra tjänster såsom valutapåslag, påminnelseavgift, etc.

Liknande kreditkortsguider