Kreditkort med betalningsanmärkning


Med en betalningsanmärkning så sänks din kreditvärdighet markant. På denna sida kommer vi att gå igenom och svara på hur det fungerar om man är intresserad av att skaffa ett kreditkort trots att man har en eller flera betalningsanmärkningar.

Bäst alternativ till kreditkort med betalningsanmärkning

Lunar Premium

Fintechbolaget har tre olika debetkort som är perfekta alternativ till kreditkort med betalningsanmärkning. Det bästa av de tre korten är Lunar Premium.

Till ansökan Läs hela recensionen
Senast uppdaterad: 12/02/2022

Kan man få ett kreditkort med betalningsanmärkning?

Vanligtvis är svaret nej, du kommer med största sannolikhet att nekas ett kreditkort om du har betalningsanmärkningar. Dock finns det banker som gör manuella bedömningar om det är så att det är på ett mycket lågt belopp och en väldigt gammal anmärkning. Däremot finns det många andra bra alternativ till ett kreditkort om du är intresserad av att kunna ta del av förmåner som cashback, bonusar, reseförsäkringar och andra fördelar som ett kreditkort ofta kommer med.

De bästa bankkorten som accepterar betalningsanmärkningar

Lunar

Lunar-kortet

Lunar är ett debetkort som alla kan ansöka om även om man har en betalningsanmärkning, något som över 200 000 svenskar redan gjort. Kortet kommer med Lunar appen som är en ekonomiapp med funktioner som hjälper dig spara pengar och få översikt över dina utgifter.

Lunar är ett Visa-kort och fungerar således precis som ett kredit- eller bankkort från Visa. Vidare är kortet helt gratis, men det finns två exklusiva varianter med extra förmåner för en mindre årsavgift.

P.F.C

P.F.C Debetkort

P.F.C som är en förkortning för Personal Finance Company är ett fintechbolag med ett debetkort och tillhörande ekonomiapp. Företagets slogan är “Håll koll på pengarna” och det är precis det som erbjuds: möjligheten att spendera medvetet, följa sin budget och nå sina ekonomiska målsättningar.

Kortet finns i en gratisversion och en premiumversion och man kan även dela konto med både partners (Duo) och barn (Junior). Därmed kan du använda P.F.C till att stärka hela familjens ekonomi.

Rocker

Rocker – tidigare Bynk – är ett snabbt växande fintechbolag som idag har tre riktigt bra debetkort, varav ett är kostnadsfritt och två har en månadsavgift. Det som skiljer Rocker från andra debetkort är att de erbjuder bra förmåner, däribland cashback och reseförsäkring. Därför anser vi att Rocker har de bästa korten för dig som har en betalningsanmärkning.

 • Rocker Standard – är gratis att äga och använda, ger 1% cashback på alla köp och har varken uttagsavgift eller valutapåslag.
 • Rocker Plus – kostar 29 kr/mån och inkluderar allt som Standardkortet har plus 5% cashback och en kompletterande reseförsäkring. Därmed är kortet ett utmärkt alterantiv till kreditkort om du har en betalningsanmärkning.
 • Rocker Premium – kostar 99 kr/mån och ger dig 10% cashback, sparränta på 1,20% och kompletterande reseförsäkring. Rocker Premium är dessutom Sveriges första biometriska debetkort!

Hur fungerar debetkort?

Om du – precis som cirka en halv miljon svenskar – har en betalningsanmärkning är det alltså svårt att skaffa ett kreditkort. Men det finns en praktisk lösning som erbjuder en del förmåner likt kreditkort men framför allt verktyg för att ta kontroll över din ekonomi. Vi pratar såklart om debetkort (eller betalkort).

Till skillnad från ett kreditkort har du bara dina egna pengar på ett debetkort, det är alltså inget kreditutrymme eller ett lån utan det är ditt ansvar att fylla på kortet med pengar, antingen via löneutbetalningar eller banköverföringar. På så sätt har du all kontroll över de pengar du kan spendera.

Idag finns det flera riktigt bra debetkort i Sverige som passar perfekt för dig som söker efter ett kreditkort med betalningsanmäkrning. Läs mer om dessa kort ovanför och beställ hem ett helt utan redan idag via våra länkar.

Fördelar med kreditkort med eller utan betalningsanmärkning

Anledningen till att kreditkort är så viktiga för många att de erbjuder möjligheten att på ett enkelt och smidigt sätt betala för det mesta du köper i fysiska butiker samtidigt som det är bra mycket enklare att handla med kreditkort online än med alternativa metoder.

Reser du utomlands erbjuder kreditkort även möjligheten att ta ut den lokala valuta i bankomater och i många fall kan korten även användas till kortbetalningar även utomlands.

Till kreditkortets fördelar hör också att de flesta ofta ger någon typ av bonus. Kreditkort med bonus kan fungera på olika sätt. Det kan vara som avdrag direkt på fakturan eller att du får poäng som kan omvandlas till diverse varor och tjänster, exempelvis resekredit och rabatter.

Förvisso är det fullt möjligt att klara sig utan ett kort, men det dagliga livet blir enklare med ett kreditkort.

Varför så svårt att få kreditkort med betalningsanmärkning?

Som sagt är det mycket svårt eller rent ut sagt omöjligt att skaffa ett kreditkort med betalningsanmärkning. Detta eftersom kreditgivarna alltid genomför en kreditupplysning på dig för att säkerställa dina möjligheter att betala tillbaka den kredit du använder. Och tyvärr gör en betalningsanmärkning att man inte kvalificerar för de allra flesta korten på marknaden idag.

Därför föreslår vi att du istället arbetar mot att lösa din ekonomiska situation och vänta med att öppna ett kreditkort tills efter din anmärkning försvunnit. Ett bra första steg mot en bättre och mer stabil ekonomi är att granska alla sina utgifter och försöka skära ner på dem så mycket som möjligt. Vi kan bland annat rekommendera att du försöker hitta ett bättre elavtal med Elyn, en ledande jämförelsesajt för elavtal och elpriser.

Som sagt kan du även ansöka om ett debetkort då det är ett utmärkt alternativ till kredit om du har en “prick i registret”

Först därefter (eller om du inte har en betalningsanmärkning) kan du öppna ett riktigt kreditkort och då kan du med fördel vända dig till våra rekommendationer. Kreditkorten nedan är de bästa kreditkorten i Sverige just nu; så länge du inte har en betalningsanmärkning.

Få kreditkort trots betalningsanmärkning

Det går att få ett kreditkort trots betalningsanmärkning, men det är förstås svårare. Runt en miljon svenskar har i dag en betalningsanmärkning, och det skulle inte fungera om alla dessa utestängdes från att få kreditkort.

Det troligen enklaste sättet är att ta kontakt med din bank. Väldigt många kreditkort utfärdas av banker, och hos en bank kan du få en personlig kontakt. Då har du möjlighet att ge en förklaring till hur anmärkningen uppkom.

I många fall rör det sig om att man haft en turbulent tid i livet med exempelvis en skilsmässa eller ett dödsfall. Bankerna tjänar trots allt pengar på korten, och de bedömer oftast den framtida betalningsförmågan som viktigare än historien.

Vidare sitter en betalningsanmärkning kvar i cirka 3 år och om du kan påvisa att du har ordnat upp din ekonomi, har en mer stabil inkomst eller nya tillgångar kan du faktiskt godkännas för ett kreditkort med en betalningsanmärkning. I dessa fall är det bäst att vända sig direkt till kreditgivaren du är intresserad i och föra en diskussion med dem.

OBS! Du kan också ta ett lån med betalningsanmärkning från somliga långivare.

De bästa kreditkorten på marknaden just nu

Remember Kreditkort
Remember Kreditkort
 • Sveriges bästa kreditkort 2022
 • Mycket omfattande försäkringar
 • 56 dagars räntefri kredit
5.0 av 5
Läs omdöme
Resurs Gold (Supreme Card Gold)
Resurs Gold (Supreme Card Gold)
 • Bonus på varje spenderad krona
 • Upp till 180 dagars räntefri kredit
 • Kredit upp till 150.000 kr
4.0 av 5
Läs omdöme
Bank Norwegian
Bank Norwegian
 • 45 dagar räntefri kredit
 • 0 kr i årsavgift
 • Avgiftsfria uttag av kontanter i hela världen
4.5 av 5
Läs omdöme
Swedbank Mastercard Kreditkort
Swedbank Mastercard Kreditkort
 • Låg ränta
 • Omfattande försäkringar
 • 55 dagars räntefri kredit
4.0 av 5
Läs omdöme

Vad innebär en betalningsanmärkning?

Innan vi går in på mer detaljer är det viktigt att du förstår vad en betalningsanmärkning är och hur man får en. En vanlig missuppfattning är att Kronofogden är den myndighet som ger betalningsanmärkningar, men så är det inte. Det är kreditupplysningsföretagen, däribland UC, Bisnode och Creditsafe som utfärdar anmärkningarna baserat på din ekonomiska situation och/eller skulder.

Betalningsanmärkning – felaktigt kallad “prick i registret” av somliga – är ett sätt att registrera personer som har haft problem att betala för skulder. Detta register finns för att aktörer ska kunna undvika att göra affärer med någon som tidigare inte betalat räkningar eller skulder som överenskommet.

Det är helt enkelt ett skyddsnät för alla då vem som helst kan beställa en kreditupplysning från UC innan de tilldelar en kredit eller ett lån. Enligt lag måste alla kreditgivare utföra en kreditprövning innan de beviljar en kredit, därför kan det vara svårt att hitta ett kreditkort utan UC.

Hur får man en betalningsanmärkning?

Den vanligaste anledningen till att personer idag får en betalningsanmärkning är för att de haft skulder som gått till Kronofogden.

Naturligtvis är detta något som kan hända vem som helst, därför är betalningsanmärkningar inte konstanta utan de försvinner 3 år efter att man löst sin skuld.

Trots den allmänt rådande uppfattningen att det är Kronofogden som tilldelar betalningsanmärkningar så stämmer inte det. Istället faller uppgiften på Upplysningscentralen (UC). Du kan läsa mer om UC och deras arbetsmetoder i sektionen nedan.

OBS! Man kan nekas ett kreditkort även om man inte har en betalningsanmärkning men ändå har ett dåligt kreditvärde. Värdet påverkas av många faktorer såsom hur många lån du tagit, vad du tjänar i lön, etc. Du kan granska ditt kreditvärde på MinUC.se och får data direkt från Upplysningscentralen.

Upplysningscentralens (UC) uppgift

Det finns ett stort antal företag som samlar in data om svenskars betalningsmöjligheter där andra kan se om en person haft problem med att betala skulder. Det största företaget – och det som alla banker använder för krediter och lån – är UC (Upplysningscentralen).

Här registreras många olika händelser kopplade till den svenska befolkningens kreditvärdighet och det är denna tjänst som kreditföretag dubbelkollar din kreditvärdighet mot.

En av de viktigaste faktorerna som registreras är om en person har fått ett skuldsaldo hos Kronofogden. Förutom skulder till Kronofogden registreras låneansökningar, skuldsaneringar och mycket annat.

Tips! Minkreditkoll.se kan du snabbt & kostnadsfritt se din kreditvärdighet!

Så här ansöker du om kreditkort med betalningsanmärkning

Det enklaste sättet att få ett kreditkort med anmärkning är troligen att ta kontakt med din bank. Väldigt många kreditkort utfärdas nämligen av banker och hos en bank kan man upprätta en personlig kontakt.

Då har du möjlighet att ge en förklaring till hur anmärkningen uppkom; i många fall kan det vara en turbulent tid i livet med exempelvis skilsmässa eller dödsfall. Eftersom banker trots allt tjänar pengar på kreditkort, bedömer de oftast den framtida betalningsförmågan som viktigare än hur ens situation sett ut historiskt.

Med andra ord är det inget krav på att man väntar tre år tills anmärkningen försvinner innan man ansöker om ett kreditkort. Däremot kommer de aktörer som vi rekommenderar med största sannolikhet neka dig eftersom de alltid gör en kreditupplysning med UC.

Bankkort utan kredit

Det finns en typ av kort som går bra att använda även om du har en betalningsanmärkning – fast då utan kredit. Vi pratar naturligtvis om vanliga bankkort som du har pengar på. Korten kan användas på samma sätt som ett kreditkort med skillnaden att du endast kan spendera dina egna pengar och inte pengar från en kreditgivare.

Denna typ av kort är sakteligen på väg att försvinna till fördel för mer praktiska lösningar såsom Swish. Däremot är de fortfarande en praktisk lösning om du har svårt att få ett vanligt kreditkort på grund av en enveten betalningsanmärkning.

Ett vanligt bankkort är, som vida känt, enkelt att öppna. Allt du behöver göra är att kontakta din bank så kan de skicka hem ett kort med tillhörande kontouppgifter. Därefter aktiverar du kortet och så länge du har pengar på det kopplade kontot kan du använda kortet som du vill, både i fysiska butiker och på nätet.

Bensinkort och andra alternativ till kreditkort med betalningsanmärkning

En annan möjlighet kan vara att ansöka om bensinkort hos något av bensinbolagen. Det är en sorts kreditkort som ger dig bonus och fördelar varje gång du tankar.

Dessutom brukar bensinbolagen erbjuda fina erbjudanden och rabatter till sina kreditkunder. Vidare kan man i många fall registrera ett bensinkort med en betalningsanmärkning.

En nackdel med dessa kreditkort är att du sällan kan få samma personliga kontakt som hos din bank, men det kan förstås fungera fint även över telefon.

Som vi nämnde tidigare har VISA, Mastercard, American Express, Diners, etc. höga krav på sina kunders kreditvärdighet. Och eftersom det är de som tillhandahåller korten (fast inte krediten) krävs det en kreditupplysning för att använda deras kort.

Tips! Minkreditkoll.se kan du snabbt & kostnadsfritt se din kreditvärdighet!

Låt oss sammanfatta kreditkort med betalningsanmärkningar

 • En betalningsanmärkning är en markering i ett offentligt register att personen i fråga har eller har haft problem med att betala räkningar och skulder. En betalningsanmärkning ligger kvar i cirka 3 år efter att skulden har lösts.
 • Det är nästintill omöjligt att få ett kreditkort med betalningsanmärkning. Detta därför att både kreditföretagen och kortutgivare ställer höga krav på kreditvärdighet hos sina kunder.
 • Man kan få ett kreditkort med betalningsanmärkning, men det är inte lätt. Det bästa är egentligen att vänta tills anmärkningen försvinner, alternativt använda en annan sorts kort, exempelvis ett vanligt bankkort.
 • Idag finns det en uppsjö med kreditföretag att välja mellan för alla som inte har en betalningsanmärkning. Du hittar en lista över de bästa i sektionen ovanför.

Frågor & svar om Kreditkort med betalningsanmärkning

Har jag en betalningsanmärkning?

Till skillnad från vad de flesta tror är det inte Kronofogden som ger betalningsanmärkningar. Istället ligger uppgiften hos kreditupplysningsföretagen, däribland UC och Bisnode. Därför är det till dem du ska vända dig för att kontrollera om du har en betalningsanmärkning och om du kan ansöka om ett kreditkort trots betalningsanmärkning.

Vad är prick hos Kronofogden?

“Prick” är en term som vissa använder synonymt med betalningsanmärkning. Som nämnt i svaret ovan är det dock inte Kronofogden som ger dig en så kallad “prick” utan kreditupplysningsföretagen. I regel får du en anmärkning så fort du har skulder som hamnar hos Kronofogden och den ligger kvar i genomsnitt tre år. Det finns, som alltid, undantag på detta.

Matyas Dios
Matyas Dios Expert på kreditkort & konsumentkrediter matyas@diosinvest.se