Resekort

Egentligen finns det relativt få kreditkort som är inriktade på resor. De flesta flygbolag har sina medlemskort som ger olika typer av poäng för resor, och dessa poäng kan man sedan använda för betalning eller delbetalning av nya resor. Typiska sådana kort är SAS EuroBonus, Air France Flying Blue och en hel del andra. Inbyggt i de flesta kundkort ligger att när man uppnått en tillräckligt hög nivå får man tillgång till deras lounge på flygplatsen. En annan aspekt på resekort är dock att för att kallas ett bra resekort bör det ha låga (eller helst inga) avgifter på uttag utomlands. När man använder kortet utomlands är det inte kul att betala dryga avgifter på varje uttag.

Bank Norweigan

Ett kort som dock med viss rätt kan kallas resekort är kortet från Bank Norweigan. Det är i grunden ett VISA-kort, och för varje vanligt inköp du betalar med kortet får du så kallade Cash-Points på 1 % av beloppet. Om du betalar en resa med Norweigan får du ända upp till 20 % av beloppet som Cash-Points. Värdet av en Cash-Point är 1 norsk krona. För en familj som betalar alla matinköp med kortet blir det snart flera hundra kronor i Cash-Points.

För att det här kortet skall vara riktigt värdefullt krävs förstås att du bor så till att du rimligt enkelt kan resa med Norweigan. Även om du inte kan eller vill resa med Norweigan har det ändå sina fördelar som resekort. Kortet har inga årskostnader och, framför allt, inga avgifter vid kontantuttag, vilket i sig spar en hel del pengar. Kortet innehåller reseförsäkring och avbeställningsskydd, och är ett av de mycket få som inte har en årsavgift.

COOP Mer

COOP: s kort ger poäng på inköp både på COOP och deras partners. Dessa poäng kan användas inom COOP. Kortet är inte inriktat på något speciellt flygföretag och ger heller inte några speciella förmåner på själva resa. Däremot har kortet inga avgifter varken på kontantuttag utomlands eller valutaväxling. Kortet, som i grunden är ett MasterCard, har inbyggd reseförsäkring Plus. Kortet har dock en årsavgift på 348 kronor. I många fall erbjuds man kortet med första året gratis. På inköp har man en räntefri period på 54 dagar, och kreditbeloppet är ända upp till 100 000 kronor.

ICA Bankkort Plus

ICA Bankens kreditkort, som i grunden är ett MasterCard, har ett bonussystem som ger poäng på alla köp inom ICA. Poängen kan senare användas på olika sätt. ICA samarbetar inte med något speciellt flygbolag, men kan ändå kallas resekort eftersom kortet inte har någon avgift vid kontantuttag utomlands. Däremot tar man avgift vid växling. ICA framhåller gärna att kortet kan användas för insättning och uttag hos alla ICA-butiker. Det är både sant och bra, och för resor inom Sverige är det ett mycket bra resekort. Kredittiden är hela 60 dagar, och kreditbeloppet upp till 100 000 kronor.