Kreditkort utan inkomst

Att hitta ett kreditkort utan inkomst är inte enkelt utan snarare nästintill omöjligt.

Föga förvånande vill inte banker eller kreditgivare bevilja kredit till någon som saknar möjlighet att betala tillbaka beloppet, varpå inkomstkrav är mer eller mindre standard idag.

Alternativ till kreditkort utan inkomst

Lunar Standard

Lunar Standard är ett kostnadsfritt debetkort utan risk och med mycket lägre krav än kreditkort.

Till ansökan Läs hela recensionen
Senast uppdaterad: 12/02/2022

Går det att skaffa ett kreditkort utan inkomst?

Har du ingen som helst inkomst av något slag så är svaret tyvärr nej. Det går inte att skaffa ett kreditkort utan inkomst. Däremot om du har bidrag i form av CSN eller a-kassa så är dessa även inkomstgrundande och kan därför fungera som grund ifall du önskar ansöka om ett kreditkort trots att du står utan arbete. Däremot så finns det väldigt bra alternativ till kreditkort om du vill ta del av förmånerna som de kommer med, men utan tillgänglig kredit.

Debetkort – som ett kreditkort utan kredit

Ett debetkort fungerar lite som ett mellanting mellan ett kreditkort och ditt vanliga bankkort. Korten saknar helt kreditutrymme men ger trots detta en del förmåner. Därför kan du som saknar inkomst eller har en betalningsanmärkning ansöka om dessa kort och få tillgång till förmåner som är nästan lika bra som på ett kreditkort.

Lunar

Lunar-kortetLunar är ett danskt finansbolag vars debetkort tagit den svenska marknaden med storm. Idag har man totalt 200 000 kunder (internationellt) och drivs av målsättningen att ge sina kunder de finansiella verktyg de behöver för att ta kontroll över sin ekonomi.

Lunar Standard är ett gratis debetkort med en rad förmåner, framför allt den praktiska Lunar appen som ger dig total insikt i din ekonomi, dina utgifter och de åtgärder du kan tillämpa för att stärka din ekonomi. Kortet är kopplat till Swish, Google Pay och Apple Pay samt en rad andra praktiska funktioner.

För en mindre månadsavgift kan du välja ett av Lunars två andra debetkort och på så sätt få tillgång till ytterligare fördelar. Detta är korten från Lunar:

 • Lunar Standard – ett standard Visa debetkort som du kan använda till att betala för tjänster och varor både online och i fysiska butiker. Kortet ger dig även tillgång till Lunar appen där du styr över ditt konto, dina gränser, insättningar och uttag, samt kan ta del av finansiella tips.
 • Lunar Premium – förutom ovanstående förmåner erbjuder Lunar Premium en kompletterande rese- och bagageförsäkring om du bokar resan med ditt Lunarkort. Du får även tillgång till en abonnemangsöversikt i appen och du slipper valutapåslag och uttagsavgifter i utlandet. Allt detta för endast 79 kronor i månaden (948 kr/år).
 • Lunar Pro – ett lite lyxigare debetkort med ytterligare förmåner. Framför allt är debetkortet ett metallkort med gravering vilket känns enormt lyxigt och exklusivt. Med kortet får du tillgång till flera Lunar-konton samt två kostnadsfria Lunar Premium som exempelvis kan användas av andra familjemedlemmar Kortet kostar i dagsläget 149 kronor i månaden (1 788 kr/år).

P.F.C

P.F.C Debetkort

P.F.C som är en förkortning för Personal Finance Company är ett fintechbolag med ett debetkort och tillhörande ekonomiapp. Företagets slogan är “Håll koll på pengarna” och det är precis det som erbjuds: möjligheten att spendera medvetet, följa sin budget och nå sina ekonomiska målsättningar.

Kortet finns i en gratisversion och en premiumversion och man kan även dela konto med både partners (Duo) och barn (Junior). Därmed kan du använda P.F.C till att stärka hela familjens ekonomi.

Rocker

Rocker Kortet - DebetkortRocker är ett svenskt fintech bolag som tidigare gick under namnet Bynk. Idag erbjuder de tre riktigt bra debetkort samt sparkonton och kontokredit.

Du kan idag välja mellan ett kostnadsfritt Rocker Kort, eller betala för Rocker Plus eller Rocker Premium (Sveriges första biometriska kort) för att ta del av ännu fler förmåner.

Rocker samarbetar dessutom med Blocket och har lanserat Blocketbetalning – ett betalsystem som gör transaktioner mellan privatpersoner säkrare än någonsin.

 • Rocker Standard – ett debetkort för alla dina vardagliga utgifter. Samla cashbacks, får översikt över din ekonomi och ta kontrollen över din finansiella situation!
 • Rocker Plus – ett debetkort kostar 29 kronor i månaden och ger dig 5% cashback, kompletterande reseförsäkring, med mera.
 • Rocker Premium – det första kortet i Sverige med fingeravtrycksläsare kostar 99 kronor i månaden och ger dig 10% i cashback, reseförsäkring och 1,20% i sparränta!

Kan man ansöka om ett kreditkort utan inkomst?

Ansöka kan du alltid göra, däremot kommer du mest största sannolikhet inte att beviljas någon kredit. Som vi nämnde ovan ges kredit i regel endast ut till personer som kan visa att de har möjlighet att betala tillbaka.

För att fastställa en ansökandes betalningsmöjligheter och kreditvärdighet genomförs alltid en kreditupplysning – oftast via Upplysningscentralen (UC) – där man granskar din ekonomiska situation för att se om du bland annat har en inkomst eller innestående skulder och betalningsanmärkning.

Dessvärre innebär detta att du inte kan få ett kreditkort utan inkomst. Samtidigt rekommenderas det, av uppenbara anledningar, inte att du skaffar kredit om du inte tjänar pengar. Idag har de kreditkorten på den svenska marknaden krav på mellan 100 000 och 200 000 kronor i årsinkomst, plus möjligheten att betala in den effektiva räntan.

Med det sagt kan befinna sig i en livssituation där man just nu inte har en inkomst men där banken fortfarande anser dig ha tillräckligt med kreditvärdighet för att ändå godkännas, om du exempelvis har investeringar eller tillgång till annat kapital. Det är med andra ord inte omöjligt, däremot osannolikt att få kredit utan kredit.

Vänd dig till din bank istället

Om du har ansökt för ett kreditkort men nekats på grund av bristfällig inkomst kan du istället vända dig direkt till din bank. Eftersom du har en personlig relation med din bank och de har tillgång till din ekonomiska historik, har du en större chans att godkännas av banken.

Sveriges storbanker har dessutom mer rättigheter och möjligheter att erbjuda kredit och lån till personer med sämre kreditvärdighet. Skulle det vara så att banken inte godkänner din kreditansökan kan de ändå vara villiga att diskutera fram en lösning, exempelvis att du får ta ett mindre lån med din bostad som säkerhet trots att du saknar inkomst.

Ett hett tips är helt enkelt att kontakta banken om din kreditkortsansökan skulle nekas. Med andra ord kan du i vissa fall få ett mindre lån trots att du inte fått kredit utan inkomst.

OBS! Tänk också på att förbättra din ekonomi så fort du kan så att du slipper vara så begränsad. Vi har samlat heta spartips för dig i en övergripande guide!

Bankkort: ett alternativ till kreditkort utan inkomst

Ett annat alternativ till kreditkort om du för tillfället inte tjänar några pengar är vanliga bankkort. I de allra flesta fall har människor betalkort – också kallat bankkort eller debetkort – kopplade till sina vanliga lönekonto.

Varje gång du använder ett betalkort så dras pengarna du spenderar direkt från ditt banksaldo. Därmed kan du aldrig spendera mer pengar än du har tillgång till och slipper även kravet att betala tillbaka krediten till kreditgivaren i fråga.

Debetkort är i nästan alla fall kopplade till en storbank såsom Handelsbanken eller Nordea. Med det finns även alternativ som PFC och Lunar. Är du på jakt efter ett bra och förmånligt bankkort har du möjligheten att vända dig till en mer passande tjänst som specialiserat sig på just betalkort.

För din bekvämlighet har vi lokaliserat två sådana kort som du kan läsa mer om i vår guide till de bästa betalkorten.

De bästa kreditkorten med inkomst

Har du en inkomst och saknar betalningsanmärkningar? Då har du tur eftersom det finns en uppsjö av riktigt bra kreditkort på den svenska marknaden. Vårt mål med denna sajt är att jämföra kreditkort för att sedan rekommendera dem till våra läsare i praktiska guider.

Vill du lära dig mer om alla de kreditkort vi rekommenderar? Kika i listan nedan; där hittar du grundläggande information om korten samt länkar till våra recensioner och till kreditgivarens webbplats.

Vad räknas som inkomst?

Din inkomst är de pengar som du får in på ditt konto på en regelbunden basis. Inkomst kallas även för ersättning och för den stora majoriteten av människor består den av betalning för utfört arbete, dvs. lön.

Idag vill de flesta kreditkort att du har en anställning och på så sätt får en traditionell lön. Däremot finns det många andra ersättningar man kan få och som vissa kreditgivare godkänner.

Inkomstexempel:

 • Sjukpenning – som sjukskriven har du inkomst trots att du inte arbetar.
 • A-kassa – är du arbetslös kan du få ersättning i form av A-kassa.
 • CSN – även studiemedel om du studerar på universitet eller högskola räknas som ersättning.
 • Pension – givetvis är även din pension en form av inkomst.

Nackdelar med kreditkort utan inkomst

För att knyta ihop säcken känner vi oss förpliktigade med att nämna att det finns nackdelar med att ha ett kreditkort utan inkomst, om du nu mot förmodan lyckats bli godkänd.

 1. Högre ränta – De kreditgivare som godkänner kunder med bristande har i regel mycket högre räntor än sina konkurrenter. Detta för att högre ränta ger dem marginalen som krävs för att bevilja riskabla krediter. Det är alltså dyrare med en kredit utan inkomst än en kredit om du har ordnad ekonomi.
 2. Större risk – Att ha kredit utan inkomst är rakt ut sagt farligt. Har du inte möjlighet att betala tillbaka kreditbeloppen du spenderar kommer du skuldsättas med höga räntor och omfattande komplikationer.
 3. Sämre kreditvärdighet – När man ansöker om kreditkort så genomförs en kreditupplysning och för varje upplysning som genomförs på ens namn finns risken att kreditvärdigheten sjunker.
Matyas Dios
Matyas Dios Expert på kreditkort & konsumentkrediter matyas@diosinvest.se