Kreditkort utan valutapåslag

Vad innebär det med ett kreditkort utan valutapåslag? Låt oss förklara.

Reser du mycket? Då vill du förmodligen hitta ett riktigt bra kreditkort utan valutapåslag för att undvika onödiga kostnader när man använder kortet utomlands.

Alternativ till kreditkort utan valutapåslag

Lunar Pro debetkort

Vi rekommenderar Lunar Pro som ett alternativ till valutapåslag. Kortet ger dig rese- och bagageförsäkring samt gratis uttag i hela världen.

Till ansökan Läs hela recensionen
Senast uppdaterad: 12/02/2022

Likväl som det finns många fördelar med att använda kreditkort när man reser, finns det även ett par begränsningar och en hel del avgifter som man måste vara medveten om. Valutapåslaget är en av de viktigare avgifterna då det ofta är en av de större kostnaderna, varför intresset för kreditkort utan valutapåslag är stort.

I följande guide hittar du allt du kan tänkas behöva veta om kreditkort med och utan valutapåslag samt en rad matnyttiga tips att känna till inför din nästa resa med kreditkort.

Collector Bank Easyliving

Collector Banks kreditkort Easyliving är idag det enda svenska kreditkortet helt utan valutapåslag. Easyliving råkar dessutom vara ett av de absolut ledande resekorten i alla kategorier.

Förutom avsaknaden av valutapåslag erbjuder Easyliving bland annat en kompletterande reseförsäkring, avbeställningsskydd, självriskeliminering när du hyr bil utomlands och ett evenemangsskydd när du bokar konserter och andra events. Vidare kan du koppla ditt Collector Bank kreditkort till SAS Eurobonus och på så vis samla poäng till din nästa resa varje gång du använder kortet.

OBS! Collector Bank tar ut en uttagsavgift på 3 % eller minst 45 kronor för alla kontantuttag i utlandet.

 • Årsavgift: 195 kronor
 • Ränta: 17,25 %
 • Uttagsavgift: 3 % (minst 45 kronor)
 • Krav: minst 20 år, anställning, inga betalningsanmärkningar

ICA Banken Mastercard

Ica Bankens kreditkortTill skillnad från Easyliving är ICA Banken inte ett kreditkort utan valutapåslag. Anledning till att vi trots allt har listat kortet här är för att ICA:s kreditkort har ett förhållandevis lågt valutapåslag och dessutom en rad andra förmåner när du reser.

Idag tar ICA ut ett valutapåslag på 1,25 % varje gång du använder kortet i utlandet eller i utländsk valuta. Bokar du minst 75 % av din resa på kortet får du en kompletterande reseförsäkring så att du kan känna dig lugn under resan.

En annan riktigt bra bonus med ICA Bankens kreditkort är att du slipper betala uttagsavgifter när du tar ut kontakter i utlandet, både inom och utanför EU. På så vis blir detta kreditkort lika billigt att använda på resan som ett kreditkort utan valutapåslag.

 • Årsavgift: 324 kronor
 • Ränta: 11,79 %
 • Uttagsavgift: 0 kronor
 • Krav: minst 18 år, 200 000 kronor/årsinkomst, inga betalningsanmärkningar

Andra bra resekort:

Förutom kreditkort utan valutapåslag finns det en uppsjö med bra resekort som erbjuder en rad spännande förmåner, exempelvis gratis flygresor.

Idag ingår det bland annat en kompletterande reseförsäkring och avbeställningsskydd med de flesta kreditkort. Andra kort erbjuder poängsystem som kan användas till att boka resor, självriskeliminering när du hyr bilar på resan och tillgång till lyxiga flygplatslounger.

Nedan har vi listat tre riktigt kreditkort med länkar till kreditgivaren och våra omfattande recensioner.

 • American Express – alla åtta Amex kreditkort kvalificerar som resekort och de exklusiva korten har de bästa reseförmånerna på marknaden. Ansök om American Express
 • Norwegian – varje gång du använder ditt Norwegian-kort så samlar du CashPoints som du kan använda till att boka din nästa resa med flygbolaget. Ansök om Norwegian-kortet
 • Marginalen – se till att du, din familj och upp till tre medresenärer är försäkrade under resan genom att boka med Marginalen Banks kreditkort. Ansök om Marginalen Banks kreditkort

Betalkort som en alternativ lösning

Om din ansökan för ett kreditkort har avslagits eller du av någon annan anledning inte vill skaffa ett kreditkort fast ändå vill njuta av bra reseförmåner, kan ett vanligt bankkort vara en lösning.

I likhet med kreditkort har de flesta bankkorten från Sveriges storbanker reseförsäkringar och avbeställningsskydd. En hel del av bankkorten saknar även valutapåslag och har du tur kan du hittat ett betalkort utan uttagsavgifter.

Vad är ett valutapåslag?

Valutapåslag är en avgift som banker och kreditgivare tar ut för att du använder ditt kort utanför Sveriges gränser. I teorin används avgiften till att kompensera för volatila valutakurser, men egentligen handlar det mest om en extra inkomstkälla för företagen i fråga.

Idag ligger genomsnittet för valutapåslag bland svenska kreditkort på 1,65 % men det finns kreditkort som tar mellan 1,25 % och 3 % i valutapåslag. Vi anser personligen att detta är en onödig avgift att belasta kreditkunder med, varför vi har rekommenderat de bästa kreditkorten utan valutapåslag för dig.

Kostnader för att använda kreditkort

Valutapåslaget är bara en av många avgifter som kan tillkomma när man spenderar pengar på ett kreditkort. Bland de vanligaste avgifterna hittar vi årsavgift, påminnelseavgift och uttagsavgift när du tar ut kontanter.

Ränta är en annan kostnad som kommer med alla kreditkort fast den går i regel att undvika. Kreditkorten på den svenska marknaden har räntefria dagar på mellan 3 veckor och 2 månader, och så länge du betalar tillbaka din kredit inom den perioden så slipper du alltså betala ränta.

Kan du ansöka om ett kreditkort utan valutapåslag?

Innan du rusar vidare och ansöker om ett nytt resekort eller kreditkort utan valutapåslag, måste du försäkra dig om att du kan ansöka om kredit. Dagens kreditgivare har höga krav på sina kunder och det finns en rad lagar som reglerar marknaden.

 1. Ålder: kreditkort har en åldersgräns på 18 år men en del kreditgivare ligger högre än så (20-23 år).
 2. Inkomst: för att beviljas en kredit måste du ha en inkomst eller annat tillgängligt kapital. I regel krävs en årsinkomst på minst 125 000 kronor.
 3. Betalningsanmärkning: du kan inte få ett kreditkort med betalningsanmärkning eller inneliggande skulder hos Kronofogden.
 4. Bokförd: för att beviljas kredit av en svensk kreditgivare måste du vara folkbokförd i Sverige.

För att kontrollera denna information genomförs alltid en kreditprövning vid ansökningstillfället. Vanligast är att prövningen genomförs av Upplysningscentralen (UC). Enligt svensk lag måste en kreditprövning genomföras innan du kan beviljas en kredit och detta går inte att undkomma.

Matyas Dios
Matyas Dios Expert på kreditkort & konsumentkrediter matyas@diosinvest.se