Kreditkort utan UC

Trots att det inte finns några kreditkort utan UC, så finns det gott om alternativ. I den här artikeln går vi igenom hur en kreditupplysning fungerar, vilka krediter som finns utan UC och listar de bästa tillgängliga alternativen.

bank

Senast uppdaterad: 07/13/2024

Kontokrediter – det bästa alternativet utan UC

Ett sätt att få tillgång till krediter utan en kreditupplysning är genom en kontokredit, även kallad kreditlån. Krediten kopplas till ett debetkort och fungerar i princip likadant som ett vanligt kreditkort, men du slipper kreditupplysningen via UC. 

Ferratum

Ferratum kontokreditFerratum är en långivare som erbjuder en flexibel kontokredit med schyssta villkor. Du ansöker enkelt om kreditutrymmet online och kan sedan använda beloppet fritt.

Det bästa är att Ferratum inte använder UC för sin kreditupplysning utan förlitar sig på Creditsafe istället.

Kraven för krediten är dessutom låga med exempelvis inkomstkrav på 24 000 kr/år. Räntan är fast på strax över 40% vilket är högt jämfört med kreditkort men rimligt inom snabblån.

 • Låga krav
 • Utan UC
 • Låna upp till 50 000 kronor
 • Betalningsanmärkning är OK

Saldo

Saldo loggaSaldos kontokredit är mycket flexibel med hög beviljandegrad så länge du kan påvisa att du är 18 år gammal och har en deklarerad inkomst.

Saldo stödjer uttag 24/7 så när du fått din kredit beviljad kan du göra uttag när du vill.

Du kan ansöka om kredit på upp till 20 000 kronor helt utan UC vilket är bra om du inte vill spara för många upplysningar i UC:s register då det kan påverka din kreditvärdighet negativt.

 • Låga krav
 • Utan UC
 • Betalningsanmärkning är OK
 • Ansöka dygnet runt

Andra kreditkort med låga krav

Bank Norwegian

Bank Norwegian kreditkortNorwegian kortet är ett kreditkort med låga krav och beviljas ofta även till dig som har en lägre kreditvärdighet, så länge du inte är skuldsatt hos Kronofogden eller har betalningsanmärkning.

Med kortet får du bonuspoäng (Cashpoints) på alla köp du gör, poäng du sedan kan använda till att boka resor, boenden och upplevelser med Norwegian.

Kreditkortet har även en kompletterande reseförsäkring!

Innehåll
Kreditkort utan uc

Vad är UC?

UC är en förkortning för Upplysningscentralen och är det företag som utför de allra flesta kreditupplysningar i Sverige. De har utfört kreditupplysningar sedan 1977 åt långivare och företag. Anledningen till att kreditupplysningar görs är för att banker och andra företag ska kunna kontrollera om en person är kreditvärdig, det vill säga; har en stabil ekonomisk situation och en god historik gällande tidigare krediter. 

Hur fungerar en kreditupplysning via UC?

När du vill ta ett lån hos en långivare eller ansöka om ett kreditkort utförs alltid en kreditupplysning. Svenska banker och långivare är tvingade till att utföra en sådan för att kontrollera att låntagaren är kreditvärdig. När en kreditupplysning görs via UC informeras långivaren eller banken om kundens ekonomiska situation. Följande information finns med i en kreditupplysning från UC:

 • Lån: blancolån, avbetalningslån, fastighetslån, bostadsrättslån, kontokrediter och CSN-lån (ingår endast om banken eller kreditgivaren begärt det)
 • Betalningsanmärkningar och skuldsaldon hos Kronofogden
 • Inkomster
 • Tidigare utförda kreditupplysningar (som utförts de senaste 12 månaderna)
 • Personuppgifter: namn, adress, fastighetsinnehav och civilstånd

När en kreditupplysning tas får du alltid en kopia med informationen. 

Grundkrav som ställs vid ansökan hos UC

För att du ska kunna bli beviljad ett kreditkort måste du uppfylla vissa grundkrav:

 • Du ska vara minst 18 år gammal
 • Du ska inte ha några skulder hos Kronofogden
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige
 • Du ska inte ha några betalningsanmärkningar
 • Du ska ha en deklarerad inkomst

Så går ansökan till – steg för steg

Det finns många olika långivare och banker att ansöka hos, men tillvägagångssättet fungerar i stort sett likadant överallt:

 1. Välj lånebelopp på kontokrediten
 2. Fyll i dina personuppgifter (e-postadress och mobilnummer)
 3. Signera med ditt BankID

Tänk på att noggrant läsa igenom villkoren för kontokrediten eftersom räntesatsen kan skilja sig ganska mycket mellan olika långivare. Efter att du signerat villkoren kommer långivaren behöva utföra en kreditkoll.

Du behöver också ha bra koll på kraven du ska uppfylla, och om du vet med dig om att du har en låg kreditvärdighet kan vi rekommendera att du överväger något av de lättaste kreditkorten att få.

Alternativa kreditupplysningsföretag

De stora aktörerna i Sverige är bland annat:

 • Creditsafe
 • Bisnode
 • Safenode
 • Syna

Av dessa fyra aktörer är Creditsafe det största kreditupplysningsföretaget. Syna är ett betydligt mindre företag, men faktiskt Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag. Syna arbetar också med vanliga kreditupplysningar men framför allt riktar de in sig på B2B (Business to Business) och hjälper bland annat företag att bedöma andra företag inför affärer och avtal.

Nackdelar och risker att tänka på innan du ansöker

Även om det finns några varianter av kreditkort som kan beviljas utan att UC tas, som St1 bensinkort, Klarnakortet och Julas eget shoppingkort.

Skillnaden på de här korten jämfört med vanliga kreditkort är att de ofta har vissa begränsningar. Klarnakortet kan till exempel användas i de flesta butiker men är inte ett kreditkort, det fungerar dock på ett liknande sätt. Du kan göra köp med kortet och sedan faktureras du i efterhand för det belopp du utnyttjat.  

Genom att använda ett annat företag för kreditupplysningar kan du undvika att dessa syns på framtida kreditkontroller, vilket kan vara avgörande för att bibehålla ett starkt kreditbetyg.

Slutligen, om du vill ansöka om ett kreditkort eller hitta andra alternativ utan UC, är det viktigt att vara medveten om vilka krav som ställs på dig som konsument. Kom även ihåg att fundera på eventuella risker som låntagande kan innebära. 

Konsumenträttigheter och det juridiska ramverket

När du beviljas ett kreditkort har du både konsumenträttigheter och skyldigheter. Kreditkort skiljer sig från vanliga betalkort då de faller in under konsumentkreditlagen. Här är en sammanfattning av dina konsumenträttigheter och regler enligt konsumentkreditlagen:

 • God kreditgivningssed. Du har rätt att förstå avtalet och vilka kostnaderna blir för dig.
 • Marknadsföringsinformation. All marknadsföring av krediter måste vara tydlig och måttfull och företaget måste även ange kreditens effektiva ränta.
 • Kreditprövning. Företag som lånar ut krediter måste utföra en prövning för att kontrollera att låntagaren har de ekonomiska förutsättningarna för att betala tillbaka krediten.
 • Avtal. Du har alltid rätt till ett avtal (kreditavtal), det kan vara i pappersform eller som PDF-fil. Informationen ska vara lättförståelig och kortfattad.
 • Räntetak. Räntan avgör hur dyr krediten blir att betala tillbaka. Det finns något som kallas högkostnadskrediter med en effektiv ränta på minst 40 %. Sedan 2022 finns det ett räntetak för den här typen av krediter, kostnadstaket innebär att du aldrig behöver betala mer än själva lånebeloppet i räntor och avgifter.
 • Ångerrätt. Även för krediter har du som konsument ångerrätt i 14 dagar.
 • Invändningsrätt. Du som köpt något på kredit och som har ett krav mot företaget du handlat hos har även möjlighet att ställa samma krav på kreditgivaren. 
 • Betala i förtid. Du har alltid rätt att betala av din skuld för krediter i förtid och kreditgivaren får inte ta någon extra avgift för att du löser krediten i förtid.

Det finns även regler gällande kreditupplysningar i Sverige, de styrs av kreditupplysningslagen. Till exempel får den som begär en kreditupplysning endast göra det om det finns legitima behov för det. 

Debetkort – om du inte beviljas någon kredit

Om du inte blir beviljad någon kredit, varken hos UC, eller något annat kreditupplysningsföretag, så finns det ett sista alternativ att använda sig av. Fördelen med debetkort är att ingen kreditupplysning görs när du ansöker. Flera banker erbjuder även fördelaktiga bonusar och förmåner till sina kunder.

Nedan listar vi våra utvalda favoriter på marknaden.

Revolut Standard
Revolut Standard
 • Godkänner betalningsanmärkningar
 • Inget valutapåslag
 • Ingen kostnad för kontantuttag
4.5 av 5
Läs omdöme
P.F.C Kort
P.F.C Kort
 • Kostnadsfritt betalkort
 • Skapa virtuella kort som skydd mot skimming
 • Enkel hantering av konto och kort via app
2.5 av 5
Läs omdöme

Vanliga frågor och svar

Vad är UC-score?

UC-score är UC:s poängsystem som de använder för att avgöra personens kreditvärdighet. Därmed är din UC-score det som ligger till grund för kreditgivarens beslut om att ge eller inte ge dig ett kreditutrymme.

Finns det kreditkort utan UC?

Nej, för att få ett kreditkort beviljat krävs alltid att en kreditupplysning hos UC tas. Däremot finns det fullvärdiga alternativ, exempelvis kontokredit och debetkort utan UC.

Vilket kreditkort är enklast att få?

Ett av de enklaste kreditkorten att få är Re:member flex.

Hur fungerar krediter utan UC?

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag, men det är inte det enda som finns. Creditsafe och Bisnode är två andra stora aktörer. Du kan till exempel ansöka om kontokredit via Creditsafe istället för UC. De har lägre krav och det är lättare att bli beviljad.

Vilka banker använder inte UC?

Några banker som inte använder UC är bland annat Ferratum, Saldo och Klara Lån.

Vad är skillnaden på kontokredit och kreditkort?

En kontokredit är en digital tillgänglig kredit som du kan föra över till ditt vanliga konto och nyttja vid behov. Ett kreditkortet fungerar likadant, men med skillnad att du också har ett fysiskt kort kopplat till krediten som du använder.

Källor:

 • https://www.uc.se/om-uc/om-oss/
 • https://www.hallakonsument.se/lagar/konsumentkreditlagen/
 • https://www.konsumenternas.se/lan–betalningar/betalningar/bankkort-och-kreditkort/