Kreditkort utan UC


Begreppet kreditkort utan UC stöter man ofta på när man granskar kreditkort. Därför tänkte vi göra ett försök att reda ut vad ett kreditkort utan UC innebär.


Vi kommer även titta närmare på konceptet kreditvärdighet och erbjuder en genomgång om vad Upplysningscentralen (UC) och deras uppgift är.

Alternativ till kreditkort med UC

Lunar Premium är ett debetkort du kan ansöka om som alternativ till kreditkort med UC. Däremot kommer en kreditupplysning göras på alla ansökande.

Till ansökan Läs hela recensionen
Senast uppdaterad: 01/26/2023

Debetkort kan man ansöka om utan UC

Det kan var svårt att ansöka om kreditkort utan UC, framför allt om man helt vill undvika kreditprövning. Men det finns andra användbara alternativ på marknaden, exempelvis debetkort med förmåner.

Lunar

Lunar ProÄven Lunar är ett fintechbolag som har tre olika debetkort men liknanden tjänster som Rocker. Korten är bra för den som inte vill ha ett kreditkort med UC och kan användas av alla som är över 18. Korten är dessutom utmärkta för de som vill ha delade konton, inom exempelvis familjen.

I likhet med Rocker är ett av Lunars debetkort gratis medan de andra två har en månadsavgift som ger dig som kund fler förmåner. Lunar har även en av de bästa ekonomiapparna på marknaden med alla budgetverktyg du behöver för att få koll på din ekonomi.

  • Lunar Standard är gratis och ger dig Lunars app, ett fysiskt Visakort, ett sparkonto samt inga avgifter för kontantuttag eller valutapåslag.
  • Lunar Premium kostar 79 kronor i månaden och för det får du, förutom ovanstående, en rese- och bagageförsärking, 3 olika konto och 3 olika kort.
  • Lunar Pro är det mest exklusiva kortet som kostar 149 kronor i månaden. För den kostanden får du ett exklusivt metallkort som du kan gravera själv, 6 olika konton och flera kort som du kan dela med familjen.

Rocker

Rocker PremiumRocker är ett fintechbolag som har tre olika debetkort varav ett är gratis och utan särskilda förmåner och varav två har en månadsavgift för vilken man får många förmåner, däribland reseförsäkring och cashback.

Eftersom korten inte har kreditutrymme krävs det inte kreditprövning för att ansöka om dem, och därmed är Rocker ett bra alternativ till kreditkort utan UC. Med kortet kommer även en ekonomiapp med flera verktyg som kan hjälpa dig få kontroll över din ekonomi.

  • Rocker Standard är gratis och finns endast som virtuellt kort, alltså ett kort kopplat till mobilen. Kortet har begränsat med fördelar men ger bland annat upp till 1% i cashback och en sparränta på upp till 0,85%
  • Rocker Plus är ett lite mer exklusivt kort som kostar 29 kronor i månaden och som har reseförsäkring, cashback upp till 5%, sparränta upp till 1,15% och ett fysiskt kreditkort.
  • Rocker Premium har alla ovanstående förmåner men är även ett biometrisk kort med fingeravtrycksläsare. Dessutom har kortet upp till 10% i cashback och 1,45% i sparränta.

Kan man ansöka om kreditkort utan UC?

Det enkla svaret är faktiskt nej, du kan inte ansöka om ett kreditkort utan UC. Fast svaret är inte riktigt så enkelt så låt oss förklara.

UC är en förkortning för Upplysningscentralen som är Sverige största kreditupplysningsföretag. Deras uppgift är att föra protokoll över och granska svenska medborgares kreditvärdighet och ekonomiska situation.

I dag finns det lag på att alla kreditgivare måste genomföra en kreditupplysning innan de beviljar en kredit. Och eftersom UC är det största upplysningsföretaget, använder majoriteten av banker deras tjänster.

Med det sagt är UC inte det enda kreditupplysningsföretaget. Därmed är det möjligt att ansöka om ett kreditkort utan UC, men däremot går det inte att ansöka om ett kreditkort utan en kreditupplysning. Dessutom använder sig nästan alla de bästa kreditkorten sig av just UC för sina upplysningar, så vill du ha ett användbart kort måste du acceptera att UC kommer genomföra en granskning av dig.

Andra kreditkort (med UC)

I tabellen nedan får du en praktisk överblick på alla kreditkort som vi föreslår att våra läsare överväger. Det är i stora drag en topplista med de ledande korten i Sverige. Vill du ha mer information om en av aktörerna eller korten kan du antingen klicka dig vidare till våra recensioner, alternativt gå direkt till kreditgivaren via länkarna.

Kreditgivare utan UC

Idag rekommenderar vi inga kreditgivare som inte använder sig av Upplysningscentralen. Anledningen till detta är enkelt; UC är den tjänst som föredras på marknaden och därför använder sig alla de ledande kreditkorten sig av dem.

Samma sak gäller för alternativa kreditkort såsom de bästa bensinkorten och alla kreditkort för dig som reser mycket.

Vi kan helt enkelt inte ge dig tips på hur du hittar rätt kreditkort utan UC då det i principen är omöjligt. Men häng inte läpp för det. Som du kanske har förstått så rekommenderar vi en uppsjö med riktigt bra kreditkort med UC. Dessutom strävar vi efter 100 % transparens och skapar därför bara opartiska recensioner och jämför endast kreditkort baserat på fakta.

Kontokredit utan UC

Det finns även ett alternativ till kreditkort utan UC, vilket är en kontokredit som även den kan tas utan UC i vissa fall. En kontokredit fungerar på precis samma sätt som ett kreditkort men du kan använda ditt egna personliga bankkort. Detta betyder att du betalar bara likt ett kreditkort, ränta på det beloppet som du nyttjar av din kredit som du blir beviljad när du ansöker om en kontokredit.

Utöver det kan man i vissa fall också ansöka om mer traditionella privatlån, antingen med eller utan UC. Vill du veta mer om detta föreslår vi att du kika på denna heltäckande guide om att låna pengar utan UC där du bland annat får tips på de bästa långivarna.

Vad är Upplysningscentralen?

Upplysningscentralen, allt som oftast förkortat till UC eller UC AB, är ett svenskt aktiebolag och den största kreditupplysningstjänsten i Sverige. Sedan 1977 har man hjälpt kreditgivare och banker med beslutsunderlag för kreditbedömningar och än idag dominerar de marknaden.

Tidigare ägdes UC av de svenska storbankerna men år 2018 köptes hela koncern av det finska finansbolaget Enento Group. Uppgifter om svenska befolkningen får UC från Skatteverket och andra finansiella institut, däribland storbankerna.

Ta reda på din kreditvärdighet

Är du nyfiken på hur din kreditvärdighet ser ut eller vill dubbelkolla din status innan du ansöker om ett kreditkort? Då finns det praktiska lösningar som hjälper dig göra det.

Enligt oss är den mest träffsäkra tjänsten MinUC.se. Den ägs nämligen och tar alla sin information direkt från UC, vilket betyder att du får tillgång till samma information som den kreditgivare du ska ansöka hos.

Förutom att granska din kreditvärdighet kan du få insikt i din ekonomi och med UC:s roliga utmaningar kan du stabilisera din ekonomiska situation inför framtiden. MinUC är ett praktiskt finansiellt verktyg för ökad stabilitet och privatekonomisk kontroll.

Det finns även ett par andra liknande tjänster som mer eller mindre tillhandahåller samma uppgifter och funktioner. Du kan exempelvis använda dig av Minupplysning.se som, istället för att dra data från UC, drar dina personuppgift från Bisnode – ett av Europas ledande affärs- och kreditinformationsföretag.

Bankkort: ett alternativ utan UC

Om du försöker hitta ett kreditkort utan UC för att du har betalningsanmärkningar eller en dålig kreditvärdighet, kommer du dessvärre förmodligen inte hitta ett kort som passar dig. Det spelar egentligen ingen roll vilket kreditupplysningsföretag som används.

Kreditgivare vill av uppenbara anledningar inte bevilja kredit till personer med dåliga återbetalningsmöjligheter; det är en garanterad förlustaffär.

Passar denna beskrivning in på dig så har du egentligen bara ett alternativ och det är att istället använda sig av ett bankkort; då kreditkort utan UC är något du förmodligen aldrig kommer få. De flesta har bankkort kopplade till sin vanliga bank fast det finns tredjepartsaktörer som tillhandahåller några av de bästa bankkorten på marknaden, däribland PFC:s debitkort.

Tänk på att alltid prioritera din säkerhet och ekonomiska stabilitet när du väljer ett kredit- eller debetkort.

Matyas Dios
Matyas Dios Expert på kreditkort & konsumentkrediter matyas@diosinvest.se