Kreditkort utan UC

Om du har en eller flera betalningsanmärkningar och vill skaffa ett kreditkort vill du kanske undvika att de som ger ut kortet tar kreditupplysning. Det uttrycks ofta som kreditkort utan UC, och det är delvis sant. UC är ett specifikt företag som ägnar sig åt att samla in data som kan ha betydelse för en persons kreditvärdighet. Där ingår många fakta som senaste deklarationerna, sökta och beviljade lån och betalningsanmärkningar. UC ägs i stort sett av Nordea, Handelsbanken, Swedbank, Danske Bank och Länsförsäkringar, och som kunder har de i princip alla banker.

En kreditgivare måste enligt lag alltid göra en kreditvärdering av den sökande, men många som inte är anslutna till UC tar i alla fall en kreditupplysning, fast via ett annat bolag. Så begreppet utan UC är sant såtillvida att betalningsanmärkningar registrerade hos UC inte syns då.

Ta reda på hur din kreditvärdighet ser ut

Innan du börjar fundera på olika möjligheter att få ett kreditkort utan UC kan det ju vara idé att själv titta efter vad kreditupplysningen egentligen säger. På sajten MinUC.se kan du en gång per år be att få din egen kreditupplysning, och det registreras inte i UC. Nu kan du enkelt se de faktorer som kan påverka din kredit. Du ser också hur lång tid det tar innan betalningsanmärkningarna försvinner. Om din situation till exempel är en två år gammal betalningsanmärkning plus kraftigt ökad inkomst de senaste två åren kanske ditt kreditbetyg ändå är hyggligt bra.

Kreditgivare som inte tar UC

Det finns några kortutgivare som menar att de ger ut kreditkort utan UC, men det är nog tveksamt om det är sant. Praktiskt taget alla kreditkort i dag är ju anslutna till MasterCard eller VISA, och det innebär kreditupplysning via UC.

Dock det finns ett par kort som inte använder UC, till exempel Credway och Everyday. Det är dock inga riktiga kort, utan du använder en app i din telefon. För att handla via Internet eller betala räkningar fungerar det förstås bra, men du kan inte betala i affären.

Bankkort kan vara ett alternativ

En lösning på problemet med kort utan UC kan vara att skaffa ett bankkort. Ett sådant kort fungerar i alla sammanhang där kort fungerar, men du måste ha satt in pengar på kortet i förväg. Du kan alltså inte få kredit. Bortsett från att du inte kan spendera pengar du inte har fungerar dessa kort bra, du kan handla i affärer, tanka och så vidare.