Kreditkort utan UC – 2022

Begreppet kreditkort utan UC stöter man ofta på när man granskar kreditkort. Därför tänkte vi göra ett försöka att reda ut vad ett kreditkort utan UC innebär.

Vi kommer även titta närmare på konceptet kreditvärdighet och erbjuder en genomgång om vad Upplysningscentralen (UC) är och vad deras uppgift är.

*Den här artikeln innehåller affiliatelänkar (reklamlänkar) till våra partners och vi kan bli kompenserade av dessa aktörer om du följer länkarna.

Kan man ansöka om kreditkort utan UC?

Det enkla svaret är faktiskt nej, du kan inte ansöka om ett kreditkort utan UC. Fast svaret är inte riktigt så enkelt så låt oss förklara.

UC är en förkortning för Upplysningscentralen som är Sverige största kreditupplysningsföretag. Deras uppgift är att föra protokoll över och granska svenska medborgares kreditvärdighet och ekonomiska situation.

I dag finns det lag på att alla kreditgivare måste genomföra en kreditupplysning innan de beviljar en kredit. Och eftersom UC är det största upplysningsföretaget, använder majoriteten av banker deras tjänster.

Med det sagt är UC inte det enda kreditupplysningsföretaget. Därmed är det möjligt att ansöka om ett kreditkort utan UC, men däremot går det inte att ansöka om ett kreditkort utan en kreditupplysning. Dessutom använder sig nästan alla de bästa kreditkorten sig av just UC för sina upplysningar, så vill du ha ett användbart kort måste du acceptera att UC kommer genomföra en granskning av dig.

Andra kreditkort (med UC)

I tabellen nedan får du en praktisk överblick på alla kreditkort som vi föreslår att våra läsare överväger. Det är i stora drag en topplista med de ledande korten i Sverige. Vill du ha mer information om en av aktörerna eller korten kan du antingen klicka dig vidare till våra recensioner, alternativt gå direkt till kreditgivaren via länkarna.

Kreditkort

Testbetyg

Recension

Årsavgift

Förmåner

Länk

5.0 poäng

0 kronor

Rabatt i 300+ butiker

4,5 poäng

0 kronor

Bonus på alla köp

4,5 poäng

0-1 068 kr

4 olika kort

4,5 poäng

195 - 290 kr

Omfattande förmåner

4,0 poäng

195 - 290 kr

Samla poäng på Coop

4,0 poäng

195 – 375 kronor

Bonuspoäng varje gång du handlar

4,0 poäng

295 kr

Rabatt på golfresor & -utrustning

4,0 poäng

195 - 290 kr

SAS Eurbonus

3,5 poäng

195/495/1700 kronor

Återbäring och bonus på köp

3,5 poäng

0 kronor

Upp till 20 % på flygresor

3,2 poäng

0 kronor

5% återbäring på restauranger

3,0 poäng

324 kronor

Bonus på alla köp

Kreditgivare utan UC

Idag rekommenderar vi inga kreditgivare som inte använder sig av Upplysningscentralen. Anledningen till detta är enkelt; UC är den tjänst som föredras på marknaden och därför använder sig alla de ledande kreditkorten sig av dem.

Samma sak gäller för alternativa kreditkort såsom de bästa bensinkorten och alla kreditkort för dig som reser mycket.

Vi kan helt enkelt inte ge dig tips på hur du hittar rätt kreditkort utan UC då det i principen är omöjligt. Men häng inte läpp för det. Som du kanske har förstått så rekommenderar vi en uppsjö med riktigt bra kreditkort med UC. Dessutom strävar vi efter 100 % transparens och skapar därför bara opartiska recensioner och jämför endast kreditkort baserat på fakta.

Kontokredit utan UC

Det finns även ett alternativ till kreditkort utan UC, vilket är en kontokredit som även den kan tas utan UC i vissa fall. En kontokredit fungerar på precis samma sätt som ett kreditkort men du kan använda ditt egna personliga bankkort. Detta betyder att du betalar bara likt ett kreditkort, ränta på det beloppet som du nyttjar av din kredit som du blir beviljad när du ansöker om en kontokredit. Kika in kontokredit.nu för jämförelser av olika typer av kontokrediter ifrån ledande aktörerna på marknaden. 

Vad är Upplysningscentralen?

Upplysningscentralen, allt som oftast förkortat till UC eller UC AB, är ett svenskt aktiebolag och den största kreditupplysningstjänsten i Sverige. Sedan 1977 har man hjälpt kreditgivare och banker med beslutsunderlag för kreditbedömningar och än idag dominerar de marknaden.

Tidigare ägdes UC av de svenska storbankerna men år 2018 köptes hela koncern av det finska finansbolaget Enento Group. Uppgifter om svenska befolkningen får UC från Skatteverket och andra finansiella institut, däribland storbankerna.

Ta reda på din kreditvärdighet

Är du nyfiken på hur din kreditvärdighet ser ut eller vill dubbelkolla din status innan du ansöker om ett kreditkort? Då finns det praktiska lösningar som hjälper dig göra det.

Enligt oss är den mest träffsäkra tjänsten MinUC.se. Den ägs nämligen och tar alla sin information direkt från UC, vilket betyder att du får tillgång till samma information som den kreditgivare du ska ansöka hos.

Förutom att granska din kreditvärdighet kan du få insikt i din ekonomi och med UC:s roliga utmaningar kan du stabilisera din ekonomiska situation inför framtiden. MinUC är ett praktiskt finansiellt verktyg för ökad stabilitet och privatekonomisk kontroll.

Det finns även ett par andra liknande tjänster som mer eller mindre tillhandahåller samma uppgifter och funktioner. Du kan exempelvis använda dig av Minupplysning.se som, istället för att dra data från UC, drar dina personuppgift från Bisnode – ett av Europas ledande affärs- och kreditinformationsföretag.

Bankkort: ett alternativ utan UC

Om du försöker hitta ett kreditkort utan UC för att du har betalningsanmärkningar eller en dålig kreditvärdighet, kommer du dessvärre förmodligen inte hitta ett kort som passar dig. Det spelar egentligen ingen roll vilket kreditupplysningsföretag som används.

Kreditgivare vill av uppenbara anledningar inte bevilja kredit till personer med dåliga återbetalningsmöjligheter; det är en garanterad förlustaffär.

Passar denna beskrivning in på dig så har du egentligen bara ett alternativ och det är att istället använda sig av ett bankkort; då kreditkort utan UC är något du förmodligen aldrig kommer få. De flesta har bankkort kopplade till sin vanliga bank fast det finns tredjepartsaktörer som tillhandahåller några av de bästa bankkorten på marknaden, däribland PFC:s debitkort.

Tänk på att alltid prioritera din säkerhet och ekonomiska stabilitet när du väljer ett kredit- eller debetkort.