Bensinkort

Bensinkort är inget nytt fenomen även om det är inte var alltför länge sedan ett bensinkort bara fungerade på en viss kedja. Man fick förstås rabatt på just den kedjan, men kortet gick inte att använda för andra inköp. Detta är nu historia för idag är i princip alla de bästa tankkorten anslutna till VISA eller MasterCard, och fungerar därmed för olika “vanliga” inköp.

Med andra ord behöver det bästa bensinkortet inte nödvändigtvis vara utgivet av ett bensinbolag; huvudsaken är att det ger fördelar på bensinmackar, går att använda allmänt och ger bra rabatter.

Vilket är det bästa bensinkortet 2021?

Med begreppet bensinkort syftar vi på ett kort med särskilda fördelar när man tankar bilen. Som du snart kommer se ges en del av de bästa bensinkorten ut av drivmedelskedjorna, exempelvis OKQ8, Preem och Cirkle K. Fast det finns även bra bensinkort som ges ut av banker och mer traditionellt kreditgivare.

På följande sida hittar du de fyra bästa bensinkorten just nu samt en rad matnyttiga tips och råd.

Preem Mastercard

Preem Mastercard - ett ledande bensinkortPreem bensinkort är ett kreditkort som ges ut av Preem med Ikano Bank som kreditgivare.

Enligt oss är Preem kort det bästa bensinkortet på marknaden idag då de har ett oslagbart bonussystem samt en tanka fel bränsle-försäkring.

Med Preems kreditkort får du alltid upp till 25 öre i rabatt per liter bensin när du tankar på Preems bemannade stationer och 10 öre i rabatt per liter bensin på deras automatiska stationer. Du får också 0,5 % i bonus på alla andra köp hos Mastercard-registrerade försäljare (även utomlands).

Bonusen betalas ut i värdecheckar som du löser in när du tankar hos Preem.

OBS! Preem har också Sveriges mest miljövänliga bränsle, bland annat landets enda Svanenmärkta diesel.

 • Bonus vid bränsleinköp: Ja
 • Tanka fel bränsle-försäkring: Ja
 • Årsavgift: 0 kronor
 • Ränta: 17,40 %
 • Krav: Minst 18, inte arbetslös, inga betalningsanmärkningar

 

Shell Mastercard

Ett bensinkort från ShellShell är den bensinkedja som idag har ett av de bästa bensinkorten och deras kreditgivare är Ikano Bank. Bensinkortet Shell Mastercard har flera riktigt bra förmåner.

För det första får du 15 öre i rabatt per liter bränsle du köper på bemannade Shellstationer – och just nu får alla nya kunder dubbel rabatt (30 öre) under de första 3 månaderna.

Du kan också njuta av 0,5 % bonus på alla köp hos över 24 miljoner Mastercard-anslutna företag; med undantag för Shells konkurrenter. Slutligen är kortet även kopplat till en försäkring som skyddar dig ifall du skulle råka tanka fel bränsle i bilen.

 • Rabatt vid bränsleinköp: Ja
 • Tanka fel bränsle-försäkring: Ja
 • Årsavgift: 0 kronor
 • Ränta: 24,31 % (upp till 54 räntefria dagar)
 • Krav: Minst 18, inte arbetslös och inga betalningsanmärkningar

 

OKQ8 kreditkort

OKQ8 har sedan 1999 varit en av de ledande bränsleföretagen i Sverige. Och idag, mer än 20 år senare, är OKQ8 kreditkort ett av de bästa tankkorten vi granskat. Kortet har ingen årsavgift och du får flera rabatter och förmåner. 

Fast anledning till att OKQ8:s kreditkort kvalificerar som ett av de bästa bensinkorten har att göra med deras bonussystem. Du får nämligen 20 öre i återbäring per liter bränsle du tankar på OKQ8 samt 2 % i återbäring på allt annat du köper hos OKQ8. Vidare får du också bonus när du använder kortet hos andra verksamheter. Bonusen betalas ut som en värdecheck en gång om året.

 • Bonus vid bränsleinköp: Ja
 • Tanka fel bränsle-försäkring: Nej
 • Årsavgift: 0 kronor
 • Ränta: 14.95%
 • Krav: Minst 18, bokförd i Sverige och svenskt personnummer

 

Circle K Mastercard

Circle K bensinkort Circle K bensinkort, eller Circle K EXTRA Mastercard som det egentligen heter, är ett ledande kreditkort för alla som tankar ofta eller handlar mycket på Circle K (före detta Statoil).

Kortet erbjuder dels rabatt på bränsle och dels bonus på alla dina inköp.

Idag är bränslerabatten med Mastercard Circle K 25 öre/liter under dina första 6 månader och därefter antingen 12,5 eller 25/öre/liter beroende på hur mycket du tankar för varje år. Som om inte det var nog får du även 1 % bonus på alla köp hos Circle K och 0,5 % på alla andra inköp, med undantag för hos konkurrenterna. Dessutom får du de vanliga medlemsförmånerna, däribland var 6:e biltvätt och kaffe gratis.

 • Bonus vid bränsleinköp: Ja
 • Tanka fel bränsle-försäkring: Ja
 • Årsavgift: 0 kronor
 • Ränta: 16.95 % (upp till 60 räntefria dagar)
 • Krav: Minst 18, bokförd i Sverige, inte arbetslös, inga betalningsanmärkningar

 

Fördelarna med de bästa bensinkorten är många

Den mest uppenbara fördelen med att använda ett bensinkort när man tankar är att man får bonusar och rabatter för varje liter du häller i bilen och varje krona du spenderar på macken. En annan riktigt bra förmån med vissa av bensinkorten – däribland Preem kort och Shell Mastercard – är att du har en försäkring i fall du råka tanka fel bränsle i bilen.

Eftersom bensinkorten i regel ges ut av Mastercard eller Visa kan de också användas som vanliga kreditkort, dvs. för betalningar online, fysiska butiker och även hos kreditgivarens konkurrenter.

Något som många dock inte tänker på är att bensinkort i de allra flesta fall är betydligt billigare än andra kreditkort. Som du kanske lagt märke till är årsavgiften för alla de bästa bensinkorten som vi rekommenderat 0 kronor och ofta är räntan konkurrenskraftig. Jämför det med andra kreditkort som har likvärdiga räntor och årsavgifter på flera hundra kronor och det blir tydligt hur billiga dessa kort är.

Andra kreditkort med fördelar

Förutom de renodlade bensinkorten som vi listat ovan finns det en uppsjö med kreditkort som erbjuder andra fördelar. Vissa av dem ger till och med bonus när du tankar, däribland Ikano Bank.

Naturligtvis har vi även granskat dessa kort och i listan nedan hittar du dem alla. För mer information om ett kort klickar du dig vidare till vår recension eller direkt till företaget i fråga.

Du kan även titta närmare på de bästa resekorten. Eller varför inte de bästa matkorten?

Kreditkort

Testbetyg

Recension

Årsavgift

Förmåner

Länk

5.0 poäng

0 kronor

Rabatt i 300+ butiker

4,5 poäng

0 kronor

Bonus på alla köp

4,5 poäng

195 - 290 kr

SAS Eurbonus

4,5 poäng

0-1 068 kr

4 olika kort

4,5 poäng

195 - 290 kr

Omfattande förmåner

4,0 poäng

195 - 290 kr

Samla poäng på Coop

4,0 poäng

195 – 375 kronor

Bonuspoäng varje gång du handlar

4,0 poäng

295 kr

Rabatt på golfresor & -utrustning

3,5 poäng

195/495/1700 kronor

Återbäring och bonus på köp

3,5 poäng

0 kronor

Upp till 20 % på flygresor

3,2 poäng

0 kronor

5% återbäring på restauranger

3,0 poäng

324 kronor

Bonus på alla köp