Matkort

Den stora majoriteten av hushåll betalar det mesta av sina inköp med kort. Det har i stort sett bara fördelar. Man slipper bära på kontanter, och man slipper stå i affären med pengar som inte räcker till. Det är betydligt lättare att i efterhand se, i alla fall lite grovt, var pengarna tar vägen. Eftersom en mycket storutgift varje månad är mat, kan det ju vara bra att välja ett så bra matkort som möjligt.

Definitionen på bra är nog individuell, men man vill nog gärna ha så stor rabatt som möjligt på så många inköpsställen som möjligt.

Re:member More

Ett kort som uppfyller det mesta av önskemålet med en stor rabatt på många ställen är Re:member More. Kortet ger 1 % i bonus på allt du handlar, överallt, vilket gör det till ett bra matkort. Det är alltså inte bundet till någon speciell kedja, och fungerar även för drivmedel. Bonussystemet är befriande enkelt: bonusen, 1 % på inköpssumman, kvitteras direkt mot skulden på kortet. Om du handlar för 1 000 kronor blir skulden på kortet 990 kronor. Den maximala krediten är 100 000 kronor, och kortet är räntefritt i 56 dagar. Efter den tiden är räntan relativt hög, i storleksordningen 16 %. Kortet har en årsavgift på 295 kronor, vilket är en ganska normal nivå.

ICA Bankkort Plus

ICA bankkort ger bonus på alla köp inom ICA. Bonusen är 1 poäng per krona, och kan utnyttjas på olika sätt. Kortet är räntefritt i hela 60 dagar, och efter den tiden är räntan rimliga 8–10 %. Kortet har en årsavgift på 324 kronor, och kredit upp till 100 000 kronor.

En stor fördel med ICA-kortet som matkort är möjligheten att använda ICA-affären som en slags bank, det vill säga du kan både sätta in och ta ut pengar hos alla ICA-handlare. I dessa bankdödens tider är det ett starkt argument. Kopplat till kortet finns även förmånliga försäkringar vid till exempel vitvaruköp.

ICA-kortet fungerar bra både som kort för resor och för mat, och bör komma högt upp på listan över bra kort.

COOP Mer

COOP-kortet ger bonus på alla inköp. Om inköpen sker på COOP är bonusen 1 poäng per krona, alla andra inköp ger 0,5 poäng per krona. Poängen kan sedan användas för inköp i deras poängshop. Kortet medger kontantuttag och valutaväxling utan avgift, vilket gör att kortet inte bara fungerar som matkort utan även som resekort. Kortet är räntefritt i upp till 54 dagar, men med en relativt hög ränta efter dessa dagar. Årsavgiften är 348 kronor, vilket får betraktas som normalt. För den som handlar det mesta på COOP är det ett bra matkort, som dessutom ger viss poäng även hos andra försäljare.