Matkort

Den stora majoriteten av hushåll betalar det mesta av sina inköp med kort, inte minst med matkort i mataffären. Fördelarna med detta är många då man, bland annat, slipper bära på kontanter och enkelt kan ha koll på sina utgifter via Internetbanken.

Däremot finns det ännu fler fördelar med att använda kreditkort med matbonusar – så kallade matkort – och det är precis vad vi kommer fokusera på idag.

Allra bäst är förmodligen att de bästa matkorten har många andra förmåner och bonussystem. Du kan med andra ord både njuta av fördelar i mataffären och när du använder kortet till andra köp.

Matkorten med bäst förmåner

I följande artikel har vi samlat alla de bästa matkorten i Sverige idag med detaljerade beskrivningar av förmåner och villkor.

Vidare har vi listat fördelar med att använda matkort och tillhandahållit rekommendationer för andra kreditkort som inte nödvändigtvis är bra matkort.

Re:member Flex

Re:member flex - ett kreditkort med många fördelarRe:member flex skiljer sig en del från de andra kreditkorten som vi rekommenderat på denna sida då kortet inte är kopplat till ett traditionellt poängsystem. Istället erbjuds alla som har ett Re:member flex stora rabatter på upp till 25 % i över 300 olika webbutiker.

Så hur kvalificerar detta kreditkort som ett bra matkort undrar du då kanske? Svaret är enkelt. Med re:member flex får du nämligen rabatt hos flera ledande matvarukedjor på nätet, däribland Matsmart, Mathem.se – Sveriges största mataffär på nätet – och ICA:s eget apotek, Apotek Hjärtat.

 • Bonuspoäng i mataffärer: Nej
 • Rabatt på matvaror: Ja
 • Årsavgift: 0 kronor
 • Ränta: 9,74 % – 24,74 %
 • Krav: 20 år, 100 000 kronor/årsinkomst och inga betalningsanmärkningar

 

Komplett Bank

Komplett Bank Mastercard är ett riktigt förmånligt matkort där du tjänar bonuspoäng oavsett i vilken matbutik du handlar, både i fysiska butiker och online. Antalet poäng du samlar är en procent av de beloppen du spenderar och just när det gäller mat finns det två olika procentsatser.

 1. Handlar du i en matbutik på nätet som är registrerade för e-handel med Mastercard, exempelvis Mathem.se, får du 4 % av det du spenderar i bonuspoäng.
 2. Handlar du istället i en fysisk matbutik får du 1 % av det du spenderar i bonuspoäng.

De insamlade bonuspoängen använder du till att betala utestående belopp på ditt kreditkort. Du kan med andra ord både samla poäng och spendera poäng på dina matköp med Komplett Bank Mastercard.

 • Bonuspoäng i mataffärer: Ja
 • Rabatt på matvaror: Ja
 • Årsavgift: 0 %
 • Ränta: 23,63 %
 • Krav: Minst 20 år, inte arbetslös, inga betalningsanmärkningar

 

Supreme Card Gold

Kreditkortet Supreme Card GoldÄven Resurs Bank har ett riktigt bra matkort. Faktum är att alla av Resurs Banks Supreme kreditkort kvalificerar som matkort. Däremot har vi valt ut Supreme Card Gold som det bästa matkortet eftersom det passar de flesta.

Med kreditkortet Supreme Card Gold samlar du bonuspoäng varje gång du använder kortet oavsett vad och var du handlar. Det innebär helt enkelt att du samlar poäng på ditt matkort, varje gång du går till butiken eller gör ett köp online.

För varje krona du spenderar får du 0,5 poäng som sedan kan användas i Resurs Banks egen Poängshop där man erbjuder ett varierande utbud produkter och tjänster. Och trots att man inte kan handla mat i Poängshopen så kan man beställa diverse köksredskap.

Skulle du vilja få mer än 0,5 poäng per spenderad krona kan du istället ansöka om Supreme Card World som istället ger 1 poäng per krona.

 • Bonuspoäng i mataffärer: Ja
 • Rabatt på matvaror: Nej
 • Årsavgift: 245 kronor
 • Ränta: 12,36 % – 17,32 %
 • Krav: 18 år, ej arbetslös, utan betalningsanmärkning

 

Marginalen Bank

Marginalen Banks två kreditkort: Marginalen Traveller och Marginalen Gold, har snabbt etablerats som några av de bästa kreditkorten. Till kategorin bästa matkortet kvalificerar Marginalen Traveller.

I likhet med flera andra bra matkort får du poäng varje gång du använder ditt Traveller kreditkort. Du får 14 poäng för varje 100 kronor som du spenderar i mataffären. Poängen registreras automatiskt och samlas på ditt konto där du sedan kan använda dem till att boka resor och upplevelser. Dessvärre innebär det att man inte kan handla mat med sina kreditkortspoäng.

Marginalen Gold är inte kopplat till poängsystemet utan erbjuder istället rabatter i webbutiker, varav en del säljer matvaror.

 • Bonuspoäng i mataffärer: Ja
 • Rabatt på matvaror: Nej
 • Årsavgift: 395 kronor
 • Ränta: 16,90 %
 • Krav: Minst 20 år, årsinkomst på 120 000 kronor och inga betalningsanmärkningar

 

Coop Mastercard

Coop Mastercard Mer är ett kreditkort som ges ut i samarbete mellan Coop och Entercard (kreditgivaren). Det borde inte komma som en överraskning att en av Sveriges mest älskade matvarubutiker också har ett av landets bästa matkort.

Detta kreditkort är kopplat till ett enastående poängsystem som dels ger dig poäng när du handlar på Coop, men även när du använder kortet till annat. Systemet ger dig 0,5 poäng för varje krona du spenderar på Coop (precis som Coops andra kort), plus 0,5 extra poäng i kedjans butiker samt 0,5 poäng för alla andra köp på kortet.

Vidare höjs antalet poäng du tjänar med 1 för varje 1 000 kronor du spenderar, dvs. spenderar du 3 000 kronor på Coop en månad så får du 3 poäng per spenderad krona under nästkommande månad. Du håller enkelt koll på dina insamlade poäng i “Poängsnurran”.

 • Bonuspoäng i mataffärer: Ja
 • Rabatt på matvaror: Ja
 • Årsavgift: 295 kronor
 • Ränta: 15,74 %
 • Krav: Coop-medlem, minst 20 år, 125 000/årsinkomst och inga betalningsanmärkningar

 

ICA Bankkort Plus

Givetvis är ICA Bankens kreditkort, Mastercard Plus, kopplat till ICA:s nya poängsystem “Stammis”. Däremot har ICA:s kreditkort många fler fördelar än alla andra kort kopplade till Stammissystemet. Utöver 1 poäng per krona spenderad på ICA, får du 20 extra stammispoäng när du handlar på ICA eller Apoteket Hjärtat. Väljer du dessutom att sätta in din lön, CSN eller ersättning på ditt konto så får du dubbla poäng.

Dina stammispoäng kan du sedan använda till olika ändamål, däribland att betala årsavgiften för kortet eller spendera på andra köp.

Baserat på detta råder det inget tvivel om att ICA Bankens kreditkort idag är ett av de absolut bästa matkorten 2020.

 • Bonuspoäng i mataffärer: Ja
 • Rabatt på matvaror: Ja
 • Årsavgift: 324 kronor
 • Ränta: 11,79 %
 • Krav: 18 år, ej studerande eller arbetslös, 200 000 kr/årsinkomst, inga betalningsanmärkningar

 

Vad utmärker ett bra matkort?

Handla mat med matkort

Ett matkort utmärks egentligen av en enda sak: att de erbjuder bra fördelar och förmåner när man handlar mat. Så enkelt är det. Fast som du kunnat läsa i guiden ovan så skiljer sig de olika fördelarna ganska mycket från kort till kort.

De allra flesta matkorten är kopplade till poängsystem där du antingen samlar poäng när du handlar i matbutik alternativt får rabatter när du köper matvaror. Det finns också de kort som erbjuder både och.

Utöver det måste de bästa matkorten också har bra villkor och fördelar på andra plan. Bland annat ska de har en överkomlig ränta, en rättvis årsavgift, räntefria veckor, reseförsäkringar och mycket mer.

Behöver du mer information om de rekommenderade matkorten kan du klicka dig vidare till våra djupgående recensioner. Alternativt använder du knapparna på sidan till att gå direkt till kreditkortsföretaget i fråga.

Jämför alla de bästa kreditkorten

Hittade du inte vad du sökte här? Oroa dig inte. Vi har granskat och recenserat alla de ledande kreditkorten i Sverige, efter en rad olika kriterier. Nedan hittar du en komplett lista över alla våra favoriter just nu.

Kreditkort

Testbetyg

Recension

Årsavgift

Förmåner

Länk

5.0 poäng

0 kronor

Rabatt i 300+ butiker

4,5 poäng

0 kronor

Bonus på alla köp

4,5 poäng

195 - 290 kr

SAS Eurbonus

4,5 poäng

0-1 068 kr

4 olika kort

4,5 poäng

195 - 290 kr

Omfattande förmåner

4,0 poäng

195 - 290 kr

Samla poäng på Coop

4,0 poäng

195 – 375 kronor

Bonuspoäng varje gång du handlar

4,0 poäng

295 kr

Rabatt på golfresor & -utrustning

3,5 poäng

195/495/1700 kronor

Återbäring och bonus på köp

3,5 poäng

0 kronor

Upp till 20 % på flygresor

3,2 poäng

0 kronor

5% återbäring på restauranger

3,0 poäng

324 kronor

Bonus på alla köp