Går du i tankarna om att skaffa kreditkort har vi glädjande nyheter. Det är nämligen mycket enkelt att ansöka om ett kreditkort, så länge du lever upp till de krav som sätts på alla sökande.

Givetvis krävs det att du först hittar rätt kreditkort för dina ändamål, och därefter går ansökan att genomföra på ett par minuter. På följande sida guidar vi dig igenom processen och erbjuder tips på hur du hittar och ansöker om rätt kreditkort för just dig.

Skaffa kreditkort – de bästa kreditkorten just nu

Först och främst gäller det att du bestämmer dig för vilket kreditkort du vill ha, och det beror så klart på vad du ska använda kortet till. Vi anser att dessa tre kreditkort är de som är bäst just nu och således de första du bör titta på.

Ansök om kreditkort – steg för steg

Som sagt är det enkelt att ansöka om kreditkort och när du väl har hittat det kreditkort du vill skaffa så kan ansökan vara färdig och inskickad på ett par minuter. Men som alltid är det bra att ha koll på processen innan du sätter igång så att du kan förbereda dig ordentligt.

1. Hitta det bästa kreditkortet

Föga förvånande innebär steg nummer ett att du ska hitta rätt kreditkort, och i många fall kan detta vara den mest tidskrävande delen när man ska ansöka om kreditkort. Det finns olika sorters kreditkort som fyller olika funktioner, så ditt mål är att bestämma dig för vad du ska använda kortet till för att sen jämföra de bästa kreditkorten i den kategorin innan du ansöker om ett kreditkort.

Om du till exempel reser ofta och vill få bonuspoäng på resor och hotellnätter är ett kreditkort för resa bäst, shoppar du mycket online kan du välja ett kreditkort med bonus, kör du mycket bil är ett bensin- eller tankkort att föredra och vill du spara pengar när du handlar mat bör du överväga ett matkort.

Det enklaste sättet att jämföra olika kreditkort är att använda våra detaljerade guider och jämförelser. Vi har nämligen redan testat alla kreditkorten på marknaden och listat de allra bästa i de tillgängliga kategorierna.

2. Genomför ansökan

När du har jämfört olika kreditkort och hittat det som du tror kommer passa dig bäst är det dags att starta ansökningsprocessen. Genom att klicka på de länkar vi har på hemsidan kommer du omdirigeras direkt till kreditgivarens ansökningssida.

Väl där behöver du ange hur stort kreditutrymme du vill ha samt personlig information såsom namn, adress, telefonnummer och mejladress. Du kommer även behöva ange information om din anställningsform och inkomst.

Denna del av ansökan är snarlik processen för att registrera ett konto hos en bank eller på en social medieplattform och är något du förmodligen redan är van vid.

3. Kreditupplysning

Efter att du skickat in din ansökan så kommer kreditgivaren att göra en kreditupplysning på dig för att fastställa att du har kreditvärdigheten och betalningsmöjligheten som krävs för kreditutrymmet.

Kreditupplysning är lagstadgat i Sverige och går därmed inte att undvika. Idag gör de flesta kreditgivare sina upplysningar via UC men det går att hitta aktörer som istället använder Bisnode, Creditsafe eller ett annat liknande företag.

Anledningen till att kreditupplysning görs när du ansöker om kreditkort är för att skydda både dig och kreditgivaren och är en bra sak.

Skulle det vara så att din kreditvärdighet och betalningsförmåga inte vara är stark nog så kommer du inte beviljas en kredit.

4. Godkänd ansökan

Baserat på din ansökan och kreditupplysning kommer kreditgivaren ta ett beslut om huruvida du beviljas eller nekas krediten du ansökt om. Observera att en kreditgivare kan godkänna dig för ett mindre kreditutrymme än det du ansökt om.

Efter en godkänd ansökan är processen färdig för dig och allt du behöver göra är att vänta på att kreditkortet levereras till din adress.

Skulle din ansökan nekas kan du så klart försöka ansöka om kreditkort från en annan kreditgivare, men sannolikheten är hög att även de kommer att neka dig. Istället rekommenderar vi att du lägger tid på att stärka din ekonomiska situation så att du kan godkännas längre fram.

Krav för att ansöka om kreditkort

Vad krävs egentligen för att du ska kunna skaffa kreditkort?

Det finns idag standardiserade krav för den som vill ha ett kreditkort, dvs. krav som alla måste leva upp till för att beviljas ett kreditutrymme. De mest grundläggande kraven är:

  • Att du är myndig (i många fall är åldersgränsen 20)
  • Att du har en godkänd kreditupplysning (som vi nämnde ovan är detta lagstadgat)
  • Att du inte har skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar
  • Att du har en fast inkomst (minst gränsen är 100 000 kr/år men ju större kreditutrymme, desto högre inkomst krav)
  • Att du är folkbokförd i Sverige

* Det går alltså inte att skaffa ett kreditkort med betalningsanmärkningar eller skulder hos KFM.

Alternativ för dig som inte kan skaffa kreditkort

Lever du inte upp till kraven för ett kreditkort kan du heller inte skaffa ett kreditkort, men det betyder inte att du inte kan njuta av ekonomiska förmåner som denna typ av kort erbjuder.

Som sagt rekommenderar vi dig som nekats en kredit att lägga fokus på att förstärka din ekonomiska situation så att du kan godkännas längre fram i tiden.

Under tiden du gör detta finns det alternativ som är snarlika kreditkort och som dessutom har verktyg som kan hjälpa dig ta kontroll över din ekonomi. Vi pratar såklart om debetkort.

Ett debetkort, också kallat betalkort, fungerar lite som en blandning av ett kreditkort och ett vanligt bankkort.

Dessa kort saknar kreditutrymme och har därmed ingen risk och heller inga krav, trots detta har de bästa debetkort förmåner som kan liknas vid kreditkort, däribland reseförsäkring och cashbacks. Dessutom har de ledande debetkort ekonomiappar med verktyg som hjälper dig få ordning på din ekonomi med budget, spenderingsgränser och spartips.

Tänk på detta innan du ansöker om kreditkort

Kreditkort är effektiva och smarta ekonomiska verktyg som kan hjälpa dig spara pengar varje månad samt ger dig tillgång till andra förmåner såsom försäkringar. Men kreditkort kommer även med viss risk och lyckas du inte betala tillbaka den kredit du använder kan du snabbt hamna i en skuldfälla som kan vara svår att ta sig ur.

Därför ska du aldrig ansöka om kreditkort ifall du inte har råd att använda kortet och betala krediten du använder. Du bör heller inte ansöka om för många kreditkort då det ökar risken för dig markant. Välj istället att skaffa ett kreditkort som är riktigt bra och erbjuder alla de funktioner du söker.