Kreditupplysning är en granskning av din kreditvärdighet och ett mått som används av banker och kreditgivare för att säkerställa din betalningsförmåga. Eftersom kreditupplysning är lagstadgat går det inte att undvika. På följande sida berättar vi allt du behöver veta om en kreditupplysning och svarar på frågan: vad är en kreditupplysning?

Din ekonomiska situation granskas i en kreditupplysning

Poängen med en kreditupplysning är att skydda både dig som kredittagare och banken som beviljar dig krediten. Genom att granska din ekonomiska situation och utvärdera din kreditvärdighet kan banker undvika att betala ut krediter och lån till personer som inte har råd med det.

På så sätt skyddar bankerna konsumenter från att hamna i en skuldfälla de inte kan hantera samtidigt som de skyddar sig själva från att låna ut pengar de aldrig kommer få tillbaka.

I en kreditupplysning så granskas alla information om din ekonomiska situation, dvs. allt från var du bor och tjänar till vilka skulder du har och om du tidigare har beviljats krediter eller lån. Alla denna information ligger sedan till grund för bankens beslut om huruvida de kommer bevilja dig krediten du ansökt om.

Kreditupplysning görs alltid vid ansökan om kredit eller lån

Idag är det obligatoriskt att genomföra en kreditupplysning på alla som ansöker om lån eller krediter. Därmed kan du inte undvika det och du kan heller inte godkännas för ett kreditkort om du inte har en kreditvärdighet som matchar det kreditutrymme du ansöker om.

Med det sagt kan man ansöka om vissa typer av lån och ett fåtal kreditkort utan kreditupplysning hos UC. Då görs istället kreditupplysningen via ett annat kreditupplysningsföretag, exempelvis Bisnode eller Creditsafe.

För att förtydliga: du kan inte ansöka om ett kreditkort utan en kreditupplysning!

Kreditupplysning privatperson – personupplysning och mikroupplysning

Så vad är det egentligen som granskas i en kreditupplysning? För att svara på det måste vi först förklara de två olika typerna av kreditupplysningar som man göras.

Personupplysning

En personupplysning är den mest heltäckande upplysningen som görs idag och de facto den sortens kreditupplysning som banker och kreditgivare kommer göra på dig när du ansöker om kreditkort via dem.

I denna upplysning så granskas information från Skatteverket, Kronofogden, svenska storbankerna och många andra myndigheter. Således finns all information om dig och din ekonomi med i denna kreditupplysning.

Information som inkluderas i en personupplysning:

 • Fullständigt namn och adress
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Inkomstuppgifter två år tillbaka
 • Äktenskapsförord
 • Fastighetsinnehav
 • Aktiva krediter
 • Kreditförfrågningar

Mikroupplysning

Som namnet avslöjar är en mikroupplysning en mindre upplysning som inte inkluderar lika mycket information som personupplysningen. Dessutom registreras inte mikroupplysningar hos UC och påverkar därför inte din kreditvärdighet negativt.

Denna typ av kreditupplysning används för tjänster såsom telefoner du köper på avbetalning, om du handlar på faktura via exempelvis Klarna eller om du köper något annat på kredit.

Information som inkluderas i en mikroupplysning:

 • Fullständigt namn och adress
 • Antal betalningsanmärkningar
 • Aktivt skuldsaldo hos Kronofogden

Vem kan genomföra en kreditupplysning?

En kreditupplysning kan endast genomföras av ett registrerat kreditupplysningsföretag. Du kan med andra ord inte göra kreditupplysningar på andra privatpersoner eller företag, även om du själv driver ett företag.

UC är det absolut största kreditupplysningsföretaget i Sverige och det företag som hanterar flest upplysningar. Företaget gick tidigare under namnet Upplysningscentralen och startades genom ett samarbeten mellan de svenska storbankerna. När du ansöker om kreditkort kommer kreditupplysningen med största sannolikhet att göras av UC.

Utöver UC finns det två andra stora aktörer på den svenska marknaden: Bisnode och Creditsafe. De erbjuder exakt samma tjänst som UC fast med lite varierande faktorer. Dessutom registrerar Bisnode och Creditsafe inte de upplysningar som har gjorts på dig tidigare, något UC gör. Har du för många upplysningar registrerade hos UC så påverkas din kreditvärdighet negativt.

Kreditupplysning på sig själv

Baserat på det vi nyss berättade så bör man alltså inte kunna göra en kreditupplysning på sig själv, men det stämmer inte helt. Även om du inte kan göra en regelrätt kreditupplysning på dig själv så kan du ha koll på din kreditvärdighet, alltså en sammanfattning av din ekonomi.

Detta göra du lättast genom UC som erbjuder tjänsten Min UC och tillhörande UC Score.

Problemet med många kreditupplysningar

Vi har redan nämnt att det kan vara ett problem att ha för många kreditupplysningar registrerade i sitt namn då det är ett tecken på att du försökt ansöka om många olika lån och krediter, och förmodligen inte har blivit beviljad alla.

Som sagt är det UC som för register över detta och så länge du ansöker om lån hos ett annat kreditupplysningsföretag. Med det sagt kan det vara svårt att hitta ett kreditkort utan UC, fast desto lättare att hitta ett lån utan UC.