Jämför villkor och shoppingförmåner
Kreditkort | Bank Norwegian | Resurs Gold | Re:member Flex |
Främsta förmån | Bonus eller cashback | Bonus på allt | Exklusiva rabatter |
Räntefri delbetalning | Nej | Ja | Ja |
Shoppingförsäkring | Nej | Nej | Som tillval |
Maxkredit | 150 000 kr | 150 000 kr | 120 000 kr |
Vad är ett shoppingkort?
Ett shoppingkort är ett kort med flera förmåner inom shopping. Dessa förmåner kan delas in i följande kategorier:
- Försäkringar
- Bonus
- Cashback
- Rabatter
- Smidiga delbetalningsmöjligheter
Läs mer om de olika kategorierna längre ner i artikeln.
De flesta kreditkort för shopping har en primär förmån (exempelvis cashback) men de flesta har även förmåner inom en, eller flera, andra kategorier.
Som ett exempel kan re:member flex nämnas. Ett kreditkort vars primära förmån är dess cashbackprogram som ger pengar tillbaka från över 300 butiker online. Men kortet har även flera smidiga betalningsmöjligheter.
Fördelar och nackdelar
Fördelar
- Spara pengar varje gång du shoppar
- Få exklusiva rabatter hos samarbetspartners
- Skydda din shopping med extra försäkringar
- Dela upp större shopping
Nackdelar
- Risk att du shoppar för mycket
- Kan bli dyrt om du inte betalar fakturor i tid
Olika typer av kreditkort för shopping
Det finns många olika shoppingkort på marknaden. Vissa erbjuder bonus på shopping, medan andra fokuserar på cashback eller andra rabatter och erbjudanden. Välj ett kort baserat på hur ofta du handlar, vad du brukar köpa, och hur mycket pengar du kan spara.
Kreditkort med bonus på shopping
Ett kreditkort med bonus på shopping ger bonuspoäng på de allra flesta inköp. Det är även vanligt att extra många poäng tjänas vid inköp hos kortutgivande företag. Det gäller exempelvis kort som ges ut av hotellkedjor och flygbolag.
Poängen kan växlas in till allt från biobiljetter och hushållsprodukter till hotellnätter. Vad poängen är värda, och vad de kan växlas till, varierar kraftigt mellan olika kreditkort.
Bonus på shopping – men inte shoppingkort
I regel kallas inte kreditkort med bonus för ”shoppingkort”. Denna förmån kan hittas på kreditkort från en rad olika kortutgivare såsom bonus på hotell, matvarukedjor, flygbolag och mer allmänna utgifter.
Det är alltså ytterst få kort som presenterar sin bonus specifikt mot shopping eller kallar sina kort för shoppingkort. Fast genom att välja ett kreditkort för shopping med bonus kan du snabbt samla på dig mycket bonuspoäng.
Kreditkort med cashback på shopping
Även kreditkort med cashback som ger återbäring i form av ”pengar tillbaka” på kortinköpen kan användas som shoppingkort. Pengarna betalas i regel ut till kortkontot vilket innebär att summan på kommande faktura blir lägre – ett avdrag på din månadsfaktura helt enkelt.
I vissa fall kan utbetalning ske i form av en värdecheck och i väldigt ovanliga fall kan du till och med få återbetalningen i faktiska pengar.
Fördelen med kreditkort för onlineshopping är den höga procentuella cashback som går att få hos samarbetande butiker, men en vanlig begränsning är att du inte får cashback på alla köp utan endast hos utvalda partners.
Kreditkort med rabatter vid shopping
Shoppingkort med rabatter ger relativt höga rabatter vid inköp hos kortutgivarens samarbetspartners. Finns det ett kreditkort som ger rabatt där du spenderar större summor varje år kan det vara bästa alternativet. Nackdelen är att rabatterna är begränsade till ett fåtal butiker.
Fördelen att välja shoppingkort med rabatter är att den procentuella rabatten oftast är högre än både cashback och bonus. Kan rabatten utnyttjas frekvent kan stora summor sparas, framför allt på större inköp.
Kreditkort med köpskydd
Med shoppingförsäkringar menas försäkringar som automatiskt aktiveras vid inköp av varor och tjänster med kreditkortet. De ger därmed en extra trygghet på flera olika sätt och brukar kallas ”köpskydd”. Några av de vanligaste är:
- Leveransförsäkring
Leveransförsäkring innebär att ersättning kan betalas ut om en produkt inte blir levererad, är trasig eller felaktig vid leverans. Som påpekas i faktarutan ovan finns delvis detta skydd oavsett kort.
Kom alltid ihåg att spara kvitton, mailkonversationer och annat som bevisar att du har kontaktat E-butiken och försökt lösa problemet innan ansökan om ersättning sker.
- Förlängd garanti
Förlängd garanti innebär att inköpt produkt får en längre garanti än vad som ingår från återförsäljaren. Detta till exakt samma villkor som ordinarie garanti.
Köper du exempelvis en frys med 2 års garanti gälla längre än så, exempelvis ett år till för totalt 3 års garanti. Skulle garantin behöva utnyttjas det sista året är det kortutgivaren som ska kontaktas och inte återförsäljaren
- Allriskförsäkring
Allriskförsäkring – också kallade drulleförsäkring – innebär att ersättning går att få om produkten exempelvis går sönder av olyckshändelse eller blir stulen under försäkringsperioden.
Försäkringsperioden kan vara allt från 60 dagar till flera år. Det kan även variera mellan olika produktkategorier.
- Prisgaranti
Prisgaranti innebär att du får pengar tillbaka om du köpt en produkt med shoppingkortet och därefter ser att en annan butik har produkten till lägre ordinariepris.
Det brukar finnas krav på att mellanskillnaden ska vara 300 – 400 kronor för att denna försäkring ska kunna utnyttjas. Prisskillnaderna ska även kunna bevisas.
Glöm inte kortreklamationen
Med ”kortreklamation” menas att du kan kontakta kortutgivande bank och reklamera inköpet om exempelvis varan uteblir efter inköp online. Banken kan då kreditera denna transaktion. Det är en säkerhetsfunktion som ingår i privatpersoners konsumentskydd. Kontakta däremot alltid butiken först för att försöka hitta en lösning.
Detta skydd gäller både på konto- och kreditkort men med kreditkort kan ytterligare leveransförsäkringar ingå.
Kreditkort med flexibel betalning
Shoppingkort med flexibla betalningsalternativ ger kortinnehavaren möjlighet att betala inköpet på flera olika sätt. Det kan exempelvis ske via räntefri delbetalning eller genom att betala fakturan med ett kreditkort.
Fördelen med att välja shoppingkort som flera betalningsalternativ är valfriheten och flexibiliteten. Det går exempelvis att nå räntefri delbetalning på större inköp även i det fall som butiken, där varan köps, inte erbjuder detta alternativ.
Exempel:
- Räntefri delbetalning
Räntefri delbetalning innebär att ett enskilt inköp (exempelvis en soffa) kan delbetalas över några månader. Det är bland annat vanligt med 3, 6 eller 12 månader. Under denna tid betalas ingen ränta men däremot behöver det generellt betalas en fast månadsavgift varje månad.
- Räntefria dagar
Räntefria dagar är något alla de bästa shoppingkorten erbjuder och som ger dig en fast period under vilken du slipper betala ränta. Idag brukar korten ha mellan 45 och 60 räntefria dagar.
Det är alltid bäst att betala hela beloppet direkt
Att betala hela månadsfakturan på en gång är nästan alltid det bästa alternativet. Risken är annars att du missar betalningar och att ränta därför tillkommer och att dina köp blir dyrare än du räknat med.
Du ska med andra ord endast använda räntefri delbetalning när det behövs.
Så väljer du bäst kreditkort för shopping
Utgå från följande frågor för att hitta bästa kreditkortet för shopping för just dig. Det som primärt är avgörande är var du brukar shoppa samt om du prioriterar rabatter eller andra förmåner.
Vad kostar kortet?
Det absolut viktigaste du bör granska är vad kreditkortet kostar. Framför allt måste du välja ett kort med en årsavgift som förmånerna väger upp för, dvs. du ska kunna täcka årsavgiften med bonus eller cashback. Annars blir kortet inte lönsamt.
Du kan också välja ett kreditkort utan årsavgift för att slippa tänka på det överhuvudtaget.
Var brukar du shoppa?
Brukar du ofta handla från samma webbutiker och bo på hotell inom samma hotellkedja? Eller köper du nästan all mat online hos Hemköp? Gör du regelbundna, och större, kortköp hos en butikskedja kan rabatt eller cashback därifrån väga tungt i val av kort.
Välj helt enkelt ett kort som ger dig förmåner där du oftast använder kortet.
Hur mycket spenderar du per år?
Försök räkna ut hur mycket du brukar spendera på dina kort varje år. Detta för att du enkelt ska kunna beräkna vad ett kort med bonus på samtliga inköp skulle ge tillbaka per år. Ställ det mot vad du kan få via rabatter eller andra förmåner och välj sedan det kort som är mest gynnsamt för dig.
Vill du skydda dig med försäkringar?
Shoppingkort förknippas oftast med rabatter och cashback. Men de kan även ha mycket bra köpförsäkringar i form av exempelvis allrisk, prisgaranti och förlängd garanti. Vad är viktigast för dig, rabatter eller extra trygga kortinköp?
Handlar du gärna på delbetalning?
Uppskattar du att handla på delbetalning med flexibel återbetalningstakt? Detta utan att någon räntekostnad uppstår. Då bör kreditkort med olika betalningslösningar väga tungt i jämförelsen.
Vanliga frågor och svar
Den största skillnaden mellan medlemskort och shoppingkort är att medlemskort ger betydligt färre förmåner. De är knutna till en specifik butikskedja och ger generellt rabatter och bonuspoäng. Ett shoppingkort ger rabatter, försäkringar och andra förmåner hos ett flertal olika, eller samtliga, inköpsställen.
Kreditkort för shopping används för att få säkrare (försäkringar) eller billigare (rabatter och bonus) inköp. Dessutom kan kreditkortet användas för att delbetala inköpen.
Det går att spara pengar med shoppingkort via bonus, cashback eller rabatter. Vad som är bäst att välja beror på inköpsmönster.
Ja, Bank Norwegian är ett bra shoppingkort utan årsavgift.
Re:member flex erbjuder ibland upp till 50 % i återbetalning hos utvalda partners och är därför det kreditkort som kan ge mest tillbaka på specifika köp.