Vad är räntefria dagar

Guider

Räntefria dagar är en period då du inte behöver betala ränta för transaktioner du har gjort med ditt kreditkort. Den räntefria perioden innebär att du kan göra köp och dra nytta av en tidsperiod där räntekostnader inte tillkommer, vilket är en förmån som kreditkortsföretag erbjuder.

Innehåll

Är räntefria dagar och räntefri kredit samma sak?

Räntefria dagar och räntefri kredit är två begrepp som ofta används i samband med kreditkort, men de har olika betydelser och tillämpningar.

Så fungerar räntefria dagar

Räntefria dagar avser en bestämd period som vanligtvis är mellan 40 och 60 dagar, under vilken inga räntekostnader tillkommer på inköp gjorda med kreditkortet. Denna period börjar från inköpstillfället och sträcker sig fram till fakturans förfallodatum. 

För att dra nytta av räntefria kredittiden och undvika räntekostnader, är det viktigt att betala tillbaka hela beloppet som utnyttjats under denna tidsperiod innan den räntefria perioden löper ut.

 • Exempel: Om du har ett kreditkort med 60 räntefria dagar och gör ett inköp den 1 mars, så bör detta inköp betalas senast den 30 april för att förbli räntefritt. Om hela beloppet betalas inom denna period tillkommer ingen ränta på inköpet.

Så fungerar räntefri kredit

Räntefri kredit refererar till ett erbjudande där du kan återbetala en kredit över en längre period utan att några räntekostnader tillkommer. Detta är vanligt vid större inköp, där du får möjlighet att delbetala beloppet över tid utan räntekostnader.

Det är dock viktigt att vara medveten om att även om räntan är 0%, kan det fortfarande finnas andra avgifter som uppläggningsavgifter eller administrativa avgifter som tillkommer.

 • Exempel: Tänk dig att du köper en ny dator för 10 000 kr på ett kreditkort som erbjuder 6 månaders räntefri kredit för just denna typ av inköp. Om du delbetalar köpet över 6 månader, och håller dig inom kreditkortets villkor, kommer ingen ränta att tillkomma på detta köp under denna period.

Fördelar med att använda räntefria dagar

Hur fungerar räntefria dagar

Kreditkortets fördelar inkluderar ofta möjligheten till räntefria dagar, vilket innebär olika fördelaktiga aspekter för användaren:

 • Inga räntekostnader under räntefria perioden: Räntefria dagar innebär att inga extra räntekostnader tillkommer på dina köp med kreditkortet, så länge du betalar tillbaka inom den fastställda perioden.
 • Ekonomisk flexibilitet: Dessa dagar tillåter dig att göra inköp även när du har begränsad likviditet, med möjligheten att betala tillbaka när du har medel tillgängliga.
 • Fördelar med bonussystem och rabatter: Utnyttja bonusar, rabatter och cashback från ditt kreditkort under räntefria perioder för att spara pengar och få belöningar.
 • Undvik höga räntekostnader och avgifter: Genom att betala tillbaka före periodens slut undviker du de höga räntekostnader som är vanliga för kreditkort.
 • Förutsägbarhet och planering: Räntefria dagar ger en klar bild av när skulden ska betalas, vilket förenklar planering och budgetering.

Det är dock viktigt att komma ihåg att räntefria dagar inte innebär att kortet är avgiftsfritt. Avgifter kan tillkomma om du inte betalar tillbaka hela beloppet inom den räntefria perioden, och det kan även finnas andra avgifter kopplade till kortet.

Fördelar med att använda räntefri kredit

Vad är räntefri kredit

Fördelar med räntefri kredit på kreditkort inkluderar flera aspekter som kan vara till stor nytta:

 • Möjlighet till delbetalning utan ränta: Räntefri kredit underlättar delbetalning av större inköp utan räntebekymmer, vilket är idealiskt för oförutsedda eller stora nödvändiga utgifter.
 • Ekonomisk flexibilitet och planering: Ger flexibilitet för ekonomisk hantering och möjliggör planering för stora inköp, utan att räntekostnader belastar din ekonomi.
 • Fördelar vid större inköp: När du står inför större inköp, som elektronik eller möbler, kan räntefri kredit vara en stor fördel. Det ger dig möjlighet att investera i nödvändiga saker utan att direkt påverkas av en stor ekonomisk belastning.
 • Undvik höga räntor och avgifter: Använd räntefri kredit för att undvika höga räntor, men var medveten om att tidsenliga återbetalningar är nödvändiga för att undvika senare kostnader.
 • Möjlighet till bonus och rabatter: Precis som med räntefria dagar, kan du även med räntefri kredit dra nytta av eventuella bonusar, rabatter eller cashback som ditt kreditkort erbjuder.

Kom ihåg att vara uppmärksam på villkoren för räntefri kredit och att hålla dig inom den tidsram och de belopp som avtalet tillåter för att undvika oväntade kostnader.

Vanliga frågor och svar

Hur många räntefria dagar erbjuder kreditkort vanligtvis?

Kreditkort erbjuder vanligtvis mellan 45 och 60 räntefria dagar, beroende på kortutgivare och korttyp. Antalet räntefria dagar beror också på inköpens tidpunkt i faktureringscykeln​​​​​​.

Vad händer om jag inte betalar hela beloppet inom de räntefria dagarna?

Om du inte betalar hela beloppet inom de räntefria dagarna, börjar ränta att tillkomma på den kvarvarande skulden. Räntan kan vara hög, så det är ekonomiskt fördelaktigt att betala hela beloppet inom den räntefria perioden​​​​.

Är räntefria dagar och räntefri kredit samma sak?

Nej, de är olika. Räntefria dagar avser den tid du kan undvika ränta på köp gjorda med kreditkortet. Räntefri kredit erbjuder möjligheten att delbetala större inköp över en specificerad tidsperiod utan räntekostnader​​.

Kan jag förlora räntefria dagar beroende på när jag gör mitt inköp?

Ja, det faktiska antalet räntefria dagar du får kan variera beroende på när i faktureringscykeln du gör ditt inköp. Om du handlar tidigt i cykeln får du fler räntefria dagar jämfört med ett köp gjort senare i cykeln​​​​​​.