Var slänga kreditkort

Guider

I denna artikel går vi igenom varför och hur man säkert ska kassera gamla kreditkort säkert. Vi går igenom viktiga steg för att förstöra kortet fysiskt och diskuterar även de korrekta metoderna för att slänga kortet, för att minimera risken för identitetsstöld.

Innehåll

Varför är viktigt att kassera kreditkortet på ett säkert sätt?

Det är viktigt att slänga kreditkort på ett säkert sätt för att skydda din personliga och finansiella information. Kreditkort innehåller data som kan användas för identitetsstöld och bedrägerier. 

Om bedragare får tag i dina kortuppgifter kan de göra obehöriga transaktioner, vilket kan kosta dig pengar och skada din kreditvärdighet.

För att förhindra detta bör både det fysiska kortet och dess elektroniska delar, som chip och magnetremsa, förstöras ordentligt innan du kastar det.

Kontakta din kortutgivare

Innan du förstör ditt kreditkort är det viktigt att kontakta din kortutgivare för att spärra det. Även om kortet fysiskt är förstört, kan kortnumret och andra känsliga uppgifter fortfarande vara i omlopp och potentiellt missbrukas.

Hur förstör man kreditkort säkert

Hur förstör man kreditkort säkert?

För att förhindra obehörig användning av ditt kreditkort ska du förstöra kortet fysiskt. Använd en sax och följ dessa steg:

  • Klipp kortet diagonalt över chipet och magnetremsa.
  • Klipp igenom varje siffra i kortnumret.
  • Se till att namn, utgångsdatum och CVV/CVC-kod blir oigenkännliga.

Vart kan man slänga kreditkort?

Kreditkort räknas som restavfall och kan därför slängas i soppåsen tillsammans med vanligt hushållsavfall. Detta är det enklaste sättet att kassera ett kreditkort om du inte har tillgång till återvinning.

Vanliga frågor och svar

Vad ska man göra med ett gammalt kreditkort?

Förstör kortet genom att klippa det i bitar, särskilt över chip och magnetremsa. Kassera sedan bitarna i hushållsavfallet eller, ännu bättre, i en papperskorg för känsliga dokument.