Vad ska man tänka på när man väljer kreditkort

Guider

Att välja rätt kreditkort är en personlig process som kräver noggrann övervägning av dina specifika behov och vanor. I denna artikel tittar vi på viktiga faktorer som syftet med kortet, dina köpvanor, och vilka förmåner som bäst passar din livsstil, samt hur ofta och var du planerar att använda kortet. Vi täcker också avgifter och kostnader som är viktiga att beakta för att göra ett välgrundat val.

Innehåll

Vad ska du använda kortet till?

När du väljer kreditkort är det viktigt att identifiera ditt primära syfte med kortet. Dina köpvanor och beteende kommer att bestämma vilket kort som passar dig bäst.

 • Vardagsköp: Kort som erbjuder återbäring på dagliga inköp som mat och kläder kan vara fördelaktigt.
 • Resor: Särskilda resekort kan erbjuda reseförsäkringar och bonuspoäng på flyg och hotellbokningar.
 • Drivmedel: Om bilen är en stor del av din vardag, kan kort som ger rabatter på bensinstationer minska dina kostnader.
 • Inredning: Kort med bonus för större köp eller specifika branscher kan vara till hjälp vid inredningsprojekt.
 • Mat: Vissa kreditkort ger extra poäng eller rabatt när du betalar för dagligvaror.

Varje kreditkort har unika egenskaper. Att noggrant utvärdera hur du använder ditt kreditkort hjälper dig att spara pengar och dra nytta av relevanta förmåner.

Hur ofta kommer du att använda kortet

Hur ofta kommer du att använda kortet?

Det är viktigt att reflektera över hur ofta du planerar att nyttja ditt kreditkort, eftersom detta kommer att påverka vilket kort som passar dina behov. Användning kan variera från dagligen, några gånger i veckan, till månadsvis.

Planerar du att använda kortet utomlands?

Om du har för avsikt att använda ditt kreditkort under utlandsresor är det viktigt att detaljstudera kortets villkor rörande internationella transaktioner. Avgifter för valutaväxling och uttag är vanliga och kan påverka den totala kostnaden. För regelbunden användning utanför Sverige kan ett kort med låga eller utan valutapåslag vara att föredra.

Vilka förmåner passar dig bäst?

När du väljer kreditkort är det avgörande att se över vilka förmåner som tillgodoser just dina behov. Förmåner kan inkludera bonuspoäng, cashback eller till exempel en reseförsäkring.

 • Kort med bonuspoäng: Vissa kort tillåter dig att samla poäng på dina köp som kan användas för att köpa flygresor, varor eller tjänster. Överväg detta om du ofta handlar eller reser.
 • Kort med Cashback: Du får återbäring på en del av summan för varje köp. Om du spenderar mycket på shopping eller mat kan detta vara en lönsam förmån.
 • Kort med Reseförsäkring: Inkluderad reseförsäkring kan ge ett mervärde om du reser frekvent. Det kan innebära ekonomisk trygghet om något oförutsett skulle inträffa under resan.
Kostnader och avgifter med kreditkort

Tänk på kostnader och avgifter

När du tittar på olika kreditkort är det viktigt att förstå de olika kostnader och avgifter som kan tillkomma. Här är en översikt över avgifter du bör vara medveten om:

 • Årsavgift: Många kreditkortsföretag tar ut en årlig avgift för användningen av deras kort. Avgiften varierar beroende på kortets egenskaper och kan i vissa fall vara 0 kronor.
 • Ränta: Om du inte betalar tillbaka hela det utlånade beloppet varje månad tillkommer ränta. Räntesatsen skiljer sig åt mellan olika kort, så det är viktigt att jämföra detta för att hitta det mest fördelaktiga alternativet.
 • Avgifter vid transaktioner:
  • Uttagsavgift: Vissa kort har en avgift för kontantuttag.
  • Valutaväxlingsavgift: För köp i utländsk valuta kan en avgift tillkomma.
  • Transaktionsavgifter utomlands: Det kan också finnas extra avgifter för transaktioner som görs utomlands.
 • Övriga avgifter: Det finns även andra avgifter att hålla ögonen på, så som förseningsavgifter och övertrasseringsavgifter, som kan tillkomma vid sena betalningar eller om du går över din kreditgräns.

Vanliga frågor och svar

Vad ska man tänka på när man skaffar kreditkort?

Var noga med att jämföra räntor, avgifter och förmåner som bonusprogram eller reseförsäkring. Kontrollera även kreditgränsen och vilka säkerhetsfunktioner kortet erbjuder.

Vad ska man välja för kreditkort?

Välj ett kreditkort baserat på dina köpvanor och behov. För resenärer kan kort med reseförmåner vara fördelaktigt, medan andra kanske föredrar kort med låga avgifter eller bonuspoäng för vardagsinköp.

Är det smart att använda kreditkort?

Ja, om det används ansvarsfullt. Kreditkort kan erbjuda finansiell flexibilitet, köpskydd och bonusar. Men det är viktigt att betala räkningarna i tid för att undvika höga räntor och skulduppbyggnad.