Kortavgift

Guider

För att förstå den fullständiga ekonomiska påverkan av att använda ett kreditkort, är det avgörande att vara medveten om de olika avgifterna som kan tillkomma. Dessa avgifter kan delas in i fasta och rörliga kostnader, vilka tillsammans bidrar till kortets totala årskostnad.

Innehåll

Fast kostnad: årsavgifter och månadsavgifter

Ett kreditkort kan ha en årlig fast avgift, vilken är en standardkostnad för att ha kortet. Det finns dock kreditkort som erbjuds utan årsavgift, men de kan istället inkludera andra avgifter. Dessutom kan vissa kortutgivare erbjuda tilläggstjänster mot en månadsavgift, vilket ibland kan vara ett sätt att minska andra kostnader.

Rörlig kostnad: räntekostnader och effektiv Ränta

Om fakturan inte betalas i tid, tillkommer räntekostnader baserat på den utnyttjade krediten. Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånad kredit uttryckt som en årlig procent och inkluderar både ränta och andra avgifter som aviavgift. Den individuella räntesatsen kan variera beroende på din kreditvärdighet.

Transaktionsrelaterade avgifter: uttag och internationella köp

När du använder ditt kreditkort för att ta ut kontanter, kan det tillkomma en uttagsavgift samt ränta på det uttagna beloppet från första dagen. Vid internationella transaktioner, särskilt vid betalningar i en annan valuta än kortets, kan ett valutapåslag eller valutaväxlingsavgift tillkomma.

Ytterligare avgifter

Förseningsavgift och påminnelseavgift tillkommer vid sena betalningar. Dessutom kan avgifter för utfärdande av nytt kort eller extrakort tillkomma. Övertrasseringsavgift gäller när du överskrider den tillgängliga kreditgränsen på ditt kort.

Hur mycket kostar ett kreditkort?

Vad kostar kreditkort

Kreditkortets totala kostnad per år kan variera betydligt beroende på flera faktorer. Det är viktigt att notera att även om det finns vissa kreditkort utan någon årsavgift, kan andra kostnader fortfarande tillkomma.

Effektiv hantering av ditt kreditkort innebär att du är medveten om både de fasta och de rörliga kostnaderna och hur du kan påverka dessa.

Till exempel, om du undviker att ta ut kontanter eller handla i utländsk valuta, kan du reducera de rörliga kostnaderna som valutapåslag och uttagsavgifter. Likaså, genom att betala hela din månadsfaktura i tid, kan du undvika räntekostnader.

Nedan är en översikt över de olika avgiftstyperna och en uppskattning av deras kostnader:

Typ av avgiftAvgift i SEK
Årsavgift300 kr
Valutaväxlingsavgift100 kr
Uttagsavgift50 kr
Årsränta1 800 kr
Aviavgift12 kr
Total kostnad/år2 262 kr

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan fast och rörlig kostnad på ett kreditkort?

Fasta kostnader på ett kreditkort, såsom årsavgifter, är oberoende av hur mycket kortet används. Rörliga kostnader, som räntekostnader, varierar däremot med användningen av krediten​​​​.

Hur påverkar effektiv ränta den totala kostnaden för ett kreditkort?

Effektiv ränta summerar den totala kostnaden för krediten, inklusive räntor och andra avgifter, och ger en årlig procent som visar den verkliga kostnaden för krediten.

Vilka är de vanligaste transaktionsrelaterade avgifterna vid användning av kreditkort utomlands?

Vid internationella transaktioner är valutaväxlingsavgifter och eventuella uttagsavgifter vanliga. Dessa avgifter tillkommer när du handlar i en annan valuta eller tar ut kontanter utomlands.

Vilka extra avgifter kan tillkomma för sena betalningar eller övertrasserade kreditgränser?

För sena betalningar kan förseningsavgifter och påminnelseavgifter tillkomma. Om du överskrider din kreditgräns kan övertrasseringsavgifter appliceras.

Kan man undvika räntekostnader och hur påverkar det den totala årliga kostnaden för ett kreditkort?

Genom att betala hela skulden i tid varje månad kan du undvika räntekostnader. Detta minskar den totala årliga kostnaden för kreditkortet, eftersom du endast betalar fasta avgifter som årsavgiften.