Vad betyder valutapåslag

Guider

Valutapåslag är en avgift som tas ut när du använder ditt bankkort för att köpa eller ta ut kontanter i en annan valuta än det som kortet är utfärdat i, vanligtvis svenska kronor (SEK). Detta påslag är en kostnad för valutaväxlingen som sker när pengar omvandlas från SEK till den aktuella utländska valutan.

Innehåll

Hur beräknas valutapåslaget?

Valutapåslaget är oftast en procentuell del av det totala köpbeloppet eller uttagsbeloppet. De exakta procenten varierar mellan olika banker och kortutgivare, vanligtvis mellan 1-3%.

Exempel på hur valutapåslag beräknas

Om du gör ett köp för 1000 kr och din bank har ett valutapåslag på 2%, kommer avgiften för detta köp att bli 20 kr.

Tänk på att:

  • Valutapåslaget är separat från eventuella fasta uttagsavgifter.
  • Vissa kreditkort kan inkludera lägre valutapåslag eller till och med utan valutapåslag.

Ditt val av bank och kort kan alltså ha en direkt påverkan på kostnaderna för dina transaktioner utomlands. Det är viktigt att du kontrollerar och jämför valutapåslag hos olika kortutgivare för att hitta det mest förmånliga alternativet för dina behov.

Hur valutapåslag påverkar transaktioner

Valutapåslaget påverkar kostnaden för varje transaktion du gör i utländsk valuta. Det innebär extra kostnader för dig vid användning av kreditkort och uttag i bankomat utomlands.

Kreditkort

När du betalar med kreditkort från Visa, Mastercard eller American Express för utlandsköp tillkommer ofta en procentuell avgift, som varierar mellan 1-3%. Detta gäller köp i butiker såväl som online.

Bankomatuttag

Vid kontantuttag från bankomater utomlands kan du förvänta dig både valutapåslag och en fast uttagsavgift. Kostnaderna beror på din vilken bank ditt kort är kopplat till.

Kostnader och valutapåslag vid resor

Under resor är det vanligt med flera transaktioner som påverkas av valutapåslag. Både resekostnader och semester utgifter som mat och shopping kan bli dyrare på grund av dessa extra avgifter.

Valutaväxling hos banker

SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea är exempel på banker som tar en avgift för valutaväxling. Den exakta kostnaden varierar, och hänvisningar till centralbankens valutakurs används ofta som utgångspunkt.

Jämförelse av valutapåslag mellan banktjänster

Här är en jämförelse av några av de vanligaste bankerna i Sverige och deras valutapåslag:

BankValutapåslag
SEB1,65 % – 2 %
Handelsbanken1,65 %
Swedbank1,65 % – 1,85 %
Nordea1,55 %
ICA Banken1,5 % på egna kort
Revolut0 %

Använd kreditkort utan valutapåslag för att slippa avgiften

Det finns kort utan valutapåslag från bland annat Collector och Revolut. Dessa kort erbjuder transaktioner utan att du behöver betala någon valutaväxlingspåslag när du använder det utomlands eller onlineshoppar.

Förutom fördelen med ingen valutaväxlingsavgift, erbjuder dessa kort ofta andra fördelar såsom, bonuspoäng, cashback på köp, och reseförsäkringar.

Vanliga frågor och svar

Vad är valutapåslag?

Det är en avgift som läggs till vid köp eller kontantuttag i utländsk valuta med ditt kort. Denna kostnad täcker omräkningen från SEK till den transaktionens valuta.

Är valutapåslag detsamma som växelkursen?

 Nej, växelkursen är priset på en valuta mot en annan, medan valutapåslaget är en extra avgift som banken lägger på själva valutaväxlingen.

Är det billigare att växla pengar lokalt eller utomlands?

Det kan variera. Jämför avgifter och växelkurser på olika platser. Generellt är det ofta billigare att växla till lokal valutan på destinationen snarare än i Sverige.