Ta ut pengar med kreditkort

Guider

När du tar ut pengar med ditt kreditkort från en bankomat bör du vara medveten om de extra kostnader som detta kan innebära. Till skillnad från ett bankkort, där pengarna dras direkt från ditt konto, kan kontantuttag med kreditkort innebära avgifter och räntor som tillkommer ovanpå den uttagna summan.

Innehåll

Jämförelse mellan kreditkort och bankkort vid kontantuttag

Kreditkort och bankkort kan båda användas i uttagsautomater, och har vanligtvis veckovisa uttagsgränser. Skillnaden ligger i att uttag med kreditkort ofta medför en avgift samt ränta från uttagsdagen, medan bankkort inte innebär några extra avgifter eller räntor, eftersom uttaget belastar det kopplade bankkontot direkt.

Kostnader vid kontantuttag med kreditkort

Ta ut kontanter med kreditkort

Varje bank och kortutgivare har egna regler för maxbelopp och avgifter vid uttag. Dessutom kan uttag med kreditkort innebära avgifter, ofta runt 2-3% eller en fast minsta summa på cirka 30 kr.

De flesta uttagsautomater accepterar vanliga kreditkort som Visa, Mastercard, Maestro och American Express.

Valutaväxlingspåslag när du tar ut pengar utomlands

Valutapåslaget när du tar ut kontanter utomlands är vanligtvis mellan 1-3% av det totala uttagsbeloppet i utländsk valuta. Det är en kostnad för att växla pengar från SEK till den aktuella utländska valutan. 

Ett användbart tips är att välja kreditkort som erbjuder noll valutapåslag. Detta kan hjälpa dig att undvika extra kostnader när du behöver kontanter under resan.

Uttagsgränser för kreditkort

När du använder ditt kreditkort för att ta ut kontanter är det bra att känna till de uttagsgränser som tillämpas. Dessa gränser kan variera beroende på vilken kortutgivare du har valt. 

Här är några exempel på uttagsgränser på olika kort:

  • Bank Norwegian: För Bank Norwegians kreditkort finns det specifika uttagsgränser. Inom Sverige är uttagsgränsen för kortet 5 000 kr per dygn och 15 000 kr per vecka. För användning i utlandet ökar denna gräns till 10 000 kr per dygn och 30 000 kr per vecka. 
  • Marginalen Gold: Kortet tillåter uttag upp till 10 000 kr per dag, med ett maxbelopp på 10 000 kr per enskilt uttag och högst 2 uttag per dag. Den totala veckogränsen för uttag är 25 000 kr under en rullande sjudagarsperiod. 
  • SEB Credit: Maxbelopp för uttag är 10 000 kronor per dygn och 20 000 kronor under en rullande period på fyra dagar.

Veckogränser är ofta en rullande period på sju dagar, vilket innebär att totala uttag räknas från den första dagen ett uttag görs, och inte nödvändigtvis enligt kalenderveckorna.

Vanliga frågor och svar

Vad är den vanligaste avgiften vid kontantuttag med kreditkort?

Avgifter för kontantuttag med kreditkort varierar men ligger ofta mellan 2-4 % av det uttagna beloppet. Det kan också tillkomma en fast avgift på ca 35-45 kronor per uttag​​​​.

Hur påverkar valutaväxlingspåslag kostnaden för att använda kreditkort utomlands?

Valutaväxlingspåslag är vanligtvis 1-3 % av transaktionsbeloppet när du använder kreditkort utomlands. Detta påslag täcker kostnaden för att konvertera valutan till svenska kronor​​​​.

Hur beräknas räntan vid kontantuttag med kreditkort?

Räntan på kreditkort beräknas på det obetalda saldot och är ofta runt 15 %. Om du delar upp betalningen av ditt kreditkortsköp, tillkommer ränta på det kvarstående beloppet varje månad​​​​.