Ansök om kreditkort

Guider

För att ansöka om ett kreditkort börjar du med att välja det kort som bäst passar dina behov. Ansökningsprocessen är oftast digital och kan genomföras online via en app eller en webbplats.

Innehåll

Välj rätt kreditkort

Att välja ett kreditkort är en personlig process som ska baseras på dina behov och ekonomiska förhållanden. Det finns en mängd olika kort på marknaden, och alla kort har olika förmåner för olika ändamål. Här är några steg för att hjälpa dig välja rätt kreditkort.

Bestäm vad du ska använda det för

Är syftet med kortet främst för dagliga inköp, online-shopping eller kanske för när du ska resa? Baserat på dina vanor och behov, bör du välja ett kreditkort som är optimerat för just dessa aktiviteter.

Det finns en rad olika kort, var och en anpassad för specifika användningsområden:

 • Resekort: Perfekt för dig som ofta reser. Dessa kort erbjuder ofta förmåner som reseförsäkring, bonuspoäng på flygbiljetter och hotellbokningar, samt fördelar på flygplatser.
 • Bensinkort: Idealiska för bilägare, dessa kort ger rabatter eller poäng när du tankar, vilket kan vara ekonomiskt fördelaktigt för frekventa förare.
 • Bonuskort: Ger dig poäng eller cashback på dina inköp. Dessa poäng kan sedan användas för framtida köp eller tjänster.
 • Matkort: Om du spenderar en stor del av din budget på matvaror, kan dessa kort erbjuda specifika förmåner som rabatter eller bonuspoäng på just matinköp.
 • Kort utan årsavgift: Perfekt för den som önskar ett enklare kreditkort utan extra kostnader. Dessa kort erbjuder grundläggande funktioner utan årlig avgift, vilket kan vara ett kostnadseffektivt alternativ.
 • Shoppingkort: För de som ofta handlar kläder eller elektronik online, kan dessa kort erbjuda exklusiva rabatter, kampanjer eller poängsystem hos vissa detaljhandlare.

Jämför kreditkorten mot varandra

ansöka om kreditkort

När du jämför kreditkort är det viktigt att noggrant överväga en rad nyckelfaktorer för att hitta det kort som bäst passar dina behov och ekonomiska förhållanden. 

Här är några viktiga egenskaper att ha i åtanke när du jämför:

 • Ränta: En av de mest grundläggande punkterna att jämföra är årsräntan på olika kreditkort. En lägre ränta kan innebära lägre kostnader på krediten, vilket är särskilt viktigt om du inte betalar av hela saldot varje månad.
 • Avgifter: Var uppmärksam på eventuella årsavgifter och andra kostnader som kan tillkomma. Vissa kort erbjuder låga räntor men har höga årsavgifter, så det är viktigt att väga dessa kostnader mot varandra.
 • Bonus och rabatter: Många kort erbjuder bonuspoäng eller cashback på köp. Till exempel, kort som Coop Mastercard och Remember Flex ger bonuspoäng som kan användas för framtida inköp.
 • Reseförsäkring och andra förmåner: Vissa kort som Bank Norwegian och Resurs Gold, inkluderar en reseförsäkring och andra fördelar som kan vara värdefullt om du reser mycket. Detta kan inkludera allt från tillgång till lounger och avbeställningsskydd.
 • Kreditgräns: Det är också viktigt att överväga vilken kreditgräns som erbjuds och hur den passar med din ekonomi. En högre kreditgräns kan vara fördelaktig, men det är viktigt att inte överbelasta din ekonomiska kapacitet.

Så fungerar ansökningsprocessen

När du har valt ett kreditkort som passar dina behov, följer dessa steg i ansökningsprocessen:

 1. Ansökningsmetod: Välj mellan onlineansökan eller pappersblankett. Online är snabbare, medan pappersblankett erbjuder personlig assistans.
 2. Ange personuppgifter: Fyll i nödvändiga uppgifter såsom namn, personnummer, kontaktinformation, anställningsstatus och årsinkomst.
 3. Kreditbedömning: Banken gör en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet, vilket avgör om du blir godkänd och vilket kreditbelopp du får.
 4. Vänta på svar: Efter inskickad ansökan, avvakta bankens granskning och godkännande.
 5. Motta och aktivera kortet: När godkänd, får du kortet via post. Följ medföljande instruktioner för aktivering.

Krav du behöver uppfylla för att bli godkänd

ansök kreditkort

När du planerar att göra en ansökan finns det flera grundkrav för kreditkort som du måste uppfylla:

 • Åldersgräns: Du måste vara minst 18 år gammal för att söka.
 • Inkomst: Kreditkortsutgivare kan kräva att du har en fast årsinkomst. Det är inte ovanligt att inkomstkravet är satt till minst 120 000 kronor före skatt per år.
 • Anställningsform: En anställning ökar dina chanser att få ansökan godkänd. Vissa utgivare kan beakta om du är egenföretagare eller har annan typ av anställning.
 • Kreditvärdighet: Din betalningshistorik är avgörande. Betalningsanmärkningar kan leda till att din ansökan blir nekad.

Om du är arbetslös kan det bli svårare att få ansökan godkänd då detta påverkar både inkomstkravet och kreditvärdigheten.

För att maximera dina möjligheter att bli godkänd för ett kreditkort, är det viktigt att säkerställa att din ekonomi är stabil och att du uppfyller de grundläggande kraven som ställs av kreditkortsföretagen.

Till sist, önskar vi dig lycka till med din ansökan om ett nytt kreditkort och hoppas att du hittar ett kort som passar perfekt för dina ekonomiska behov och livsstil.