Vad är CVV kod

Guider

När du handlar online kommer du ofta att bli ombedd att ange en CVV- (Card Verification Value) eller CVC- (Card Verification Code) kod för att genomföra ditt köp. Dessa koder spelar en kritisk roll i att säkerställa säkra transaktioner och skydda ditt kort mot obehörig användning.

Innehåll

Var hittar jag CVC och CVV på mitt kort?

Vad är cvc kod

CVV- eller CVC-koden finns vanligtvis på baksidan av ditt betalkort, intill signaturfältet. För kort från Visa märks koden som CVV2, medan Mastercard använder beteckningen CVC2.

  • Visa eller Mastercard: Koden finns i tresiffrigt format och är placerad på kortets baksida, intill signaturfältet.
  • American Express: Använder en fyrsiffrig kod, också på baksidan.

Varför finns dessa säkerhetskoder?

Säkerhets koder på kreditkort

CVV- (Card Verification Value) och CVC- (Card Verification Code) koderna är skapade som ett svar på det växande behovet av säkerhet vid elektroniska transaktioner, särskilt de som görs online. 

Säkerhetskoden ökar säkerheten för online betalningar genom att bekräfta att köparen fysiskt innehar kortet. Dessa koder är unika för varje kort och förhindrar bedrägerier genom att göra det svårare för obehöriga att använda kortuppgifterna utan tillgång till själva kortet.

Vad säkerhetskoderna heter beroende på kortutgivare

Vid användning av betal- och kreditkort är det viktigt att känna till de olika kortnummer som skyddar mot obehörig användning. Dessa koder varierar beroende på kortutgivare:

  • CVV (Card Verification Value): En vanlig tresiffrig säkerhetskod på ditt Visa-kort, vanligtvis placerad på kortets baksida. Används för att bekräfta köp särskilt vid handel på nätet.
  • CCV (Card Code Verification): Ett annat namn för CVV, som tillämpas tvärs över olika korttyper inklusive Visa och Mastercard, vilket tjänar som en säkerhetskontroll.
  • CVC (Card Verification Code): Liknande den föregående koden men specifikt för ditt Mastercard, denna tresiffriga kod finns nära signaturfältet på kortets baksida.
  • CID (Card Identification Number): Används av American Express, denna fyrsiffriga kod är placerad på framsidan av kortet ovanför kortnumret och bidrar till säker användning.

Dessa säkerhetskoder är avgörande för att stärka säkerheten genom att verifiera att den som genomför transaktionen faktiskt besitter det fysiska kortet.

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan CVV, CVC, CCV och CID?

CVV och CCV är benämningar använda av Visa för deras tresiffriga säkerhetskod, CVC används av Mastercard, och CID är American Express fyrsiffriga kod.

Är CVV/CVC-koden densamma som mitt PIN-kod?

Nej, CVV/CVC-koden används för att verifiera online-transaktioner, medan PIN-koden används för att godkänna uttag och köp i fysiska butiker.

Kan jag hitta min CVV/CVC-kod online om jag tappar bort mitt kort?

Nej, av säkerhetsskäl lagras inte CVV/CVC-koder online. Kontakta din bank för ett ersättningskort om du tappar bort ditt.

Varför begär webbplatser min CVV/CVC-kod?

För att öka säkerheten vid online-köp genom att verifiera att du faktiskt har kortet och för att minska risken för bedrägerier.