Visa eller Mastercard

Visa eller Mastercard? En fråga som väldigt många ställer sig men som också på väldigt många sätt är fel. För att hitta det mest lämpliga kreditkortet ska man nämligen inte tänka på om det är Mastercard eller Visa utan vilka förmåner man erbjuds.

Bästa Mastercard kreditkort

Remember Flex – Mastercard

Re:member flex - ett kreditkort med många fördelarRe:member Flex är, enligt våra tester, det bästa kreditkortet i Sverige just nu. På många sätt är det ett “heltäckande” kreditkort som ger dig förmåner precis överallt. Du får till exempel en riktigt bra reseförsäkring, slipper betala årsavgift och exklusiva rabatter i utvalda butiker.

Föga förvånande är Re:member kreditkort också ett av de allra mest populära kreditkorten på den svenska marknaden. Väljer du att ansöka om detta kreditkort kommer du alltså vara långt ifrån ensam.

Resurs Gold – Mastercard

Resurs Gold är ett kreditkort som tidigare gick under namnet Supreme Card Gold. Under 2022 gjorde Resurs Bank stora förändringar i villkoren och förmånerna kopplade till sina kort och i samma veva valde man att även byta namn på korten.

Enligt oss är detta ett av de mest generösa exklusiva kreditkorten som finns idag och enligt banken själva är det kortet “för alla”. Bonusar, försäkringar och möjligheten att delbetala sina fakturor är bara ett par av de egenskaper som kvalificerar Resurs Gold till denna lista.

 

Komplett Bank – Mastercard

Komplett Banks MastercardÄven Komplett Bank har ett kreditkort med Mastercard som kortutgivare. Kortet ger dig bra bonusar på köp, kan användas för överföringar till vanliga bankkonton, har ingen årsavgift och är ett bra kort för det allra mesta.

I likhet med alla andra kreditkort har Komplett Mastercard även en reseförsäkring samt ID-skydd och ett par andra tjänster som skyddar dig när du använder det.

 

P.F.C – Mastercard – Debetkort

P.F.C DebetkortPrecis som Rocker Premium är P.F.C ett debetkort, därmed saknar det kreditutrymme. Kortet och tillhörande ekonomiapp har främst tagits fram som verktyg för att hjälpa dig ta kontroll över din ekonomi.

Vidare har kortet en hel del schyssta förmåner såsom bonus, ingen årsavgift och tjänster som hjälper dig spara och hålla dig till din månadsbudget.

 

Mastercard kreditkort

Mastercard är en av världens ledande kortutgivare som etablerats över hela jorden, och de facto Visas största konkurrent. I likhet med Visa ger Mastercard inte ut kort själva utan de tillhandahåller bara de fysiska lösningarna, dvs. säkerhet och kort. Och när det kommer till säkerhet så ligger Mastercard verkligen i framkant så att du alltid kan känna dig trygg med ett Mastercard oavsett var i världen du använder det, inklusive på nätet.

Under de senaste åren har Mastercard vuxit i popularitet i Sverige vilket resulterat i att de idag är den kortutgivare som används för flest kreditkort på marknaden. Mastercard har även bankkort och debetkort under sitt paraply.

Föredrar du att betala med mobilen kan du koppla ditt Mastercard (oavsett kreditgivare eller bank) till den digitala plånbok som har stöd i din mobil – Google Pay, Apple Pay eller Samsung Pay.

Bästa Visakort kreditkort

Bank Norwegian – Visakort

NorwegiankortetNorwegian är ett kreditkort som ges ut av Norwegian bank och som bland annat är kopplat till Norwegians Cashpoints. Förutom det har kortet kompletterande reseförsäkring och en rad andra egenskaper som gör det till ett av Sveriges bästa resekort.

Bäst av allt är kanske att kreditkortet inte har någon årsavgift och en mycket rimlig räntesats som försäkrar att det är så billigt som möjligt att använda det.

 

Marginalen Gold – Visakort

Marginalen Gold är ett ganska exklusivt kreditkort från Marginalen Bank. Kortet ger cashback när du handlar online och unika rabatter i fler än 200 webbutiker. Dessutom får du tillgång till 9 olika försäkringar för shopping och resor.

Det är helt enkelt ett bra kreditkort att använda i vardagen, oavsett om du ska använda det till nätshopping eller ska ta med dig det på resan.

 

Rocker Premium – exklusivt debetkort

Rocker biometriskt kortRocker Premium är det mest exklusiva av tre debetkort som ges ut av Rocker, tidigare Bynk. Kortet är ett av få debetkort som har förmåner som kan mätas med kreditförmåner då det har kompletterande reseförsäkring och upp till 10% cashback på ALLA köp.

Eftersom det är ett premiumkort är det något dyrare än andra debetkort men för endast 99 kronor i månaden får du ett kort som är nästan lika bra som ett kreditkort fast utan risken och kraven.

 

Visa kreditkort

Även Visa, ofta skrivet som VISA, är en av världens absolut ledande kortutgivare och står bakom klassikern Visakort. Företaget ansvarar för de fysiska korten och den betalningsplattform och de säkerhetssystem som korten levereras med. Däremot ansvarar de inte för krediten på korten eller för någon av banktjänsterna.

Det betyder helt enkelt att ett stort antal banker och kreditgivare använder sig av Visa även om de har väldigt annorlunda banktjänster eller kreditvillkor. Som du säkert känner till använder sig flera av de svenska storbankerna av Visa.

Eftersom Visa är ett globalt företag med enormt inflytande i betalningsvärlden accepteras Visakorten i princip i hela världen. Således kan du resa med ditt Visakort och förvänta dig att det fungerar överallt, givetvis med optimal säkerhet.

Förutom Visa kreditkort ger Visa även ut bankkort, debetkort och Visa Electron som är en begränsad version av Visakortet som passar bra för ungdomar. Naturligtvis kan man koppla sitt Visakort till både Apple Pay och Google Pay för snabba och smidiga mobila betalningar.

Fel att jämföra de olika korten

Med lite bättre koll på vad de två företagen erbjuder börjar det kanske bli tydligt varför man inte ska jämför Mastercard med Visa. I slutändan är de två företagen likvärdiga varandra och gällande tjänster och säkerheten de erbjuder finns det väldigt få skillnader. Kort från de två företagen kan också användas på samma sätt och för samma sorts betalningar, oavsett om du tar ut kontanter från en bankomat, betalar i kortterminal med pinkod eller “blippar” kortet med moderna NFC-lösningar.

Är du på jakt efter ett riktigt bra kreditkort ska du alltså inte stirra dig blind på om kortutgivaren. Fokusera istället på vilket att hitta ett kreditkort som erbjuder förmåner och lösningar som passar dina behov och förutsättningar.

Det finns nämligen riktigt bra resekort, matkort, bonuskort, etc. som ges ut av både Visa och Mastercard.

Frågor och svar

Ska jag välja Visa eller Mastercard?

Du ska inte välja mellan Visa eller Mastercard. Leta efter det kreditkort som passar dina förväntningar bäst och bry dig inte om ifall det står Visa eller Mastercard på kortet. Varken kvaliteten eller säkerheten kring betalningar påverkas av vilken kortutgivare du har.

Varför kan jag inte betala med mitt Mastercard på internet?

Det kan finnas flera anledningar till detta. Ibland kan det vara fel på hemsidan du besöker så testa att rensa din cache och/eller uppdatera hemsida. Vissa banker och kreditgivare kräver också att man aktiverar kortet för onlinebetalningar så dubbelkolla att du har gjort det. I de allra flesta fall behöver du signera dina transaktioner och för det krävs ett bankID.