Vad är chippet i ett kreditkort

Guider

Chippet i ett kreditkort är en mikroprocessor som ger stark kryptering för varje transaktion, vilket skyddar dina betalningsuppgifter och skapar en unik transaktionskod för att minska risken för bedrägerier.

Innehåll

Hur fungerar ett RFID-chip?

RFID-chippet i ett kreditkort fungerar genom att kryptera information som kreditkortsnummer och CVC/CVV koden, för att göra betalningar säkrare. När du använder ditt kort i en kortläsare, kommunicerar chippet med läsaren genom att skicka en kod mellan dem. 

Vid kontaktlösa betalningar använder chippet NFC-teknik (Near Field Communication) för att snabbt och säkert överföra information över en kort distans till betalterminalen.

Jämförelse mellan chip och magnetremsa

kreditkort med chip

Skillnaden mellan chip och magnetremsa på kreditkort handlar om teknikens uppbyggnad och säkerhetsnivå.

Chipp:

  • Säkerhet: Chippet krypterar informationen på kortet, vilket gör det svårt att kopiera eller kompromettera. Denna kryptering skyddar mot bedrägerier som skimming.
  • Teknik: Interagerar med betalterminaler genom säker kommunikation. Användningen av en personlig PIN-kod vid transaktioner ökar säkerheten.
  • Utbredning: Chip är den modernare tekniken och används i en stor del av världen, speciellt i Europa.

Magnetremsa:

  • Säkerhet: Äldre teknik som är mer sårbar för bedrägerier. Information på remsan är lättare att kopiera, vilket ökar risken för bedrägeri.
  • Teknik: Består av magnetiska partiklar som lagrar konto- och kortinnehavarens information. Kan läsas av kortläsare utan svårigheter.
  • Utbredning: Fortfarande i bruk, särskilt i regioner där chip-teknologin inte är fullt implementerad.

Sammanfattningsvis erbjuder chip-tekniken i kreditkort en högre säkerhetsnivå jämfört med magnetremsan. Det är svårare att manipulera och minskar därmed risken för bedrägerier. 

Trots detta finns ofta båda teknikerna på kreditkort för att säkerställa kompatibilitet med olika typer av betalterminaler globalt​​​​​​​​​​.

Hur skyddar chippet mot skimming?

Chippets kryptering i kreditkort förhindrar effektivt skimming genom att säkerställa att kortinformationen inte kan läsas eller kopieras av bedragare. Denna säkerhetsåtgärd skyddar personliga uppgifter under både vanliga och kontaktlösa betalningar. 

Enligt svensk polis och säkerhetsexperter är skimming av chippet på ett bankkort inte ett bekymmer i Sverige, och det finns inga kända fall av framgångsrik scanning av sådana kort. För ytterligare säkerhet rekommenderas vaksamhet vid transaktioner och skydd av PIN-koden​​​​​​.

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden i säkerhet mellan RFID-chip och magnetremsa på kreditkort?

Chipet erbjuder högre säkerhet genom kryptering, vilket gör det svårare att kopiera och skyddar mot skimming. Magnetremsan är mer sårbar för bedrägeri.

Hur fungerar NFC-tekniken i kontaktlösa betalningar med kreditkort?

NFC-tekniken i chippet möjliggör säker och snabb informationsöverföring till betalterminalen över en kort distans under kontaktlösa betalningar.

Varför finns det fortfarande magnetremsor på kreditkort trots deras sårbarhet?

Magnetremsor finns kvar på kort för att säkerställa kompatibilitet med betalterminaler i regioner där chip-teknologin inte är fullt implementerad.