Kreditkort spanien

Guider

I Spanien är kreditkort ett populärt betalningsmedel, accepterat vid de flesta köptillfällen. Denna artikel ger en översikt över användningen av kreditkort i Spanien, inklusive vilka typer som accepteras, potentiella avgifter och tips för att hantera ditt kreditkort effektivt. Få insikter om hur du öppnar ett kreditkort, undviker extra kostnader och säkrar dina transaktioner.

Innehåll

Generell information om användning av kreditkort i Spanien

I Spanien används euro (€) som officiell valuta. När du betalar för varor och tjänster kommer du märka att kortbetalningar är mycket vanliga och väl accepterade. Att inneha ett kreditkort kan underlätta din finansiella flexibilitet och är användbart för både vardagliga utgifter och oväntade kostnader.

För att öppna ett kreditkort i Spanien, kan det krävas att du har ett NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero), vilket är ett identifikationsnummer för utlänningar. Banker som BBVA och kort som WiZink Plus erbjuder olika typer av kreditkort anpassade till dina behov.

Vilka typer av kreditkort accepteras?

Kreditkort som accepteras i Spanien

När du använder kreditkort i Spanien kommer du att finna att de allra vanligaste korten som Visa och Mastercard accepteras brett. Även American Express och Diners Club kan användas, särskilt på mer exklusiva ställen, medan Discover har en mer begränsad acceptans.

UtgivareTyp av Kort
VisaKreditkort
MastercardKreditkort
American ExpressKreditkort
BBVABank/Kreditkort
WiZink PlusKreditkort

Vilka avgifter kan tillkomma vid?

När du använder ditt kreditkort i Spanien kan det tillkomma avgifter relaterade till valutatransaktioner. Du bör vara medveten om valutapåslag, som är en extra kostnad utöver det växlade beloppet. Detta påslag varierar mellan olika kortutgivare. 

En växlingsavgift kan också tas ut vid varje transaktion där ditt kreditsaldo omvandlas från en valuta till en annan, vilket är fallet när du använder ditt kort utomlands. Vissa kort kan också innebära ett valutaväxlingspåslag

Om du är i Spanien i längre tid och har ett lokalt bankkonto kan du behöva ett NIE-nummer för att ansöka om ett spanskt kreditkort.

Användning av kreditkort i specifika situationer

I Spanien är det smidigt att använda kreditkort, men det är viktigt att vara medveten om olika situationer och eventuella avgifter för att undvika onödiga kostnader.

Ta ut kontanter

För att ta ut kontanter kan du använda ditt kreditkort vid bankomater. Kom ihåg att det kan tillkomma en uttagsavgift samt att en del bankomater har en högre avgift än andra. 

  • Exempel på vad avgiften kan kosta: Länsförsäkringar, Swedbank, SEB (35 kr/uttag), Danskebank, Handelsbanken, Nordea (40 kr/uttag), Skandiabanken (2%, minst 35 kr), ICA Banken (ingen avgift, lokala avgifter kan tillkomma).

Betala för varor och tjänster

Kreditkort accepteras flitigt vid köp av varor och tjänster. Det är praktiskt att använda kreditkort på restauranger, i butiker och vid andra köp för att undvika att bära kontanter. För mindre belopp kan kontaktlös betalning vara ett alternativ, beroende på kort och betalterminal. 

Tänk på att det kan tillkomma valutaväxlingspåslag på ofta 1-2% av den totala köpesumman. Detta är avgiften som banken tar ut för att växla din svenska valuta till den lokala valutan (euro).

Hyra bil

Vid biluthyrning är kreditkort nästan alltid ett krav. Uthyrningsföretagen brukar reservera en summa på kortet som en säkerhet, och det kan ibland endast göras med kreditkort, inte bankkort eller kontokort.

Betala för hotell

Hotellbokningar och betalningar sker vanligtvis med kreditkort. Det är inte bara ett smidigt sätt att betala, utan också ofta nödvändigt för att kunna göra en reservation. Dubbelkolla eventuella avgifter kopplade till valutakonvertering, då priserna kan anges i euro.

Tips och råd

Betala med kort i spanien

Att hantera kreditkort i Spanien kan vara fördelaktigt, men det kräver att du är uppmärksam och informerad. Nedan följer tips för att optimera användningen av ditt resekort.

Jämför kreditkort

Innan du väljer ett kreditkort är det smart att jämföra olika kreditkort noggrant. Fokusera på avgifter, räntor och eventuella försäkringar. Använd tabeller för att tydligt se skillnader mellan olika kort.

KreditkortÅrsavgiftValutapåslagUttagsavgiftRäntaReseförsäkring
Bank Norwegian0 kr1,75 %0 kr19,99%Ja
Remember Flex0 kr1,75 %3 % (minst 35 kr)9,74 – 24,74 %Ja
Marginalen Traveller396 kr1,65 %3 % (minst 35 kr)16,90 %Ja

Informera banken

Innan avresa till Spanien, kontakta din bank för att undvika att ditt kreditkort spärras för misstänkt bedrägeri.

Använd ditt kreditkort på säkra platser

Använd kreditkort endast på platser som verkar pålitliga. Detta inkluderar banker, väletablerade affärer och officiella online-plattformar. Undvik att låta ditt kort ur sikte under transaktioner.

Spara kvitton och kontoutdrag

Håll alltid en ordnad dokumentation av dina transaktioner. Spara kvitton och kontrollera regelbundet dina kontoutdrag för att snabbt kunna upptäcka och rapportera obehöriga transaktioner.

Hur du gör för att anmäla ditt kreditkort förlorat eller stulet

Om du upptäcker att ditt kreditkort är förlorat eller stulet, är det kritiskt att du agerar snabbt för att minimera risken för bedrägligt bruk.

Det första steget är att omedelbart kontakta din bank för att informera dem om situationen och få kortet spärrat. Varje minut är värdefull och kan begränsa potentiella skador.

Så här spärrar du ditt kort:

  1. Ring bankens kundtjänst. Telefonnumret finns vanligtvis på bankens hemsida eller på baksidan av ditt kreditkort.
  2. Uppge nödvändig information såsom kortnummer eller, om detta inte är tillgängligt, ditt personnummer.
  3. Be också om att få en skriftlig bekräftelse på att kortet har blivit spärrat.

Vanliga frågor och svar

Kan man använda kreditkort i Spanien?

Ja, kreditkort accepteras brett i Spanien, inklusive Visa och Mastercard, på de flesta hotell, restauranger och butiker.

Är det bättre att betala med kort i Spanien?

Ja, det är ofta bekvämare och säkrare att betala med kort, speciellt i större städer och turistområden.

Vad kostar det att handla med kort i Spanien?

Det kan tillkomma en transaktionsavgift vid köp med kort, beroende på din bank och korttyp. Kontrollera med din bank för exakta avgifter.