Blippa kort

Guider

Upptäck enkelheten och säkerheten med kontaktlösa betalningar. I denna artikel utforskar vi hur du blippar ditt kort för snabba köp, gränserna för belopp utan PIN-kod och teknikens roll i att skydda dina transaktioner. Lär dig allt om fördelarna med NFC-teknologi och hur du använder den smidigt i vardagen.

Innehåll

Vad innebär det att blippa kortet?

Att blippa kortet innebär att genomföra en kontaktlös betalning genom att hålla kortet nära en betalterminal utrustad med NFC (Near Field Communication) teknologi. Denna metod är snabb och smidig eftersom kommunikationen mellan kortet och terminalen sker automatiskt utan fysisk kontakt. 

Betalningsprocessen kräver dock att terminalen visar en symbol för kontaktlös betalning och är försedd med en gräns för belopp som kan blippas utan att behöva ange en PIN-kod, en gräns som varierar beroende på vilken bank kortet är utfärdat av.

Är det säkert med kontaktlösa betalningar?

Kontaktlösa betalningar är säkra tack vare kryptering och unika transaktionsnummer för varje köp, vilket gör det svårt för bedragare att klona kortet eller stjäla kortuppgifter. 

Chippet på kortet erbjuder bättre skydd jämfört med magnetremsan och minskar risken för skimming. För småköp krävs ingen PIN-kod, vilket förenklar småköp men med bibehållen säkerhet.

  • Läs även vår djupgående guide för effektiva metoder att förebygga skimming och skydda dina betalkort.

PIN-kod krävs vid större belopp

Kontaktlös betalning

I Sverige är gränsen för kontaktlösa betalningar utan behov av PIN-kod satt till 400 kronor. Denna gräns kan dock skilja sig åt beroende på bank eller kortutgivare. Både Visa och Mastercard följer denna policy, men den slutgiltiga gränsen bestäms av din kortutgivare. 

För köp som överstiger denna summa blir du ombedd att verifiera din identitet, vanligtvis genom att ange din PIN-kod, vid betalterminalen. Denna autentiseringsprocess bidrar till att höja säkerheten och förebygga obehörig användning av kortet.

Så gör du för att blippa kortet i butiker

För att betala genom att blippa kortet gör så här:

  • Kontrollera betalningsterminalen: Innan du börjar, se till att kortterminalen vid kassan har en symbol för kontaktlös betalning. Denna symbol ser ofta ut som en hand som håller ett kort över en punkt.
  • Håll fram kortet: När det är din tur att betala, håll ditt kort några centimeter från terminalens symbol för kontaktlös betalning. Du behöver inte sätta in kortet i någon slits.
Blippa kortet
  • Vänta på bekräftelse: Håll kortet stilla tills du hör ett pip från terminalen och/eller ser en grön lampa tänds. Detta indikerar att din betalning har gått igenom.
Blippa kreditkort
  • PIN-kod för högre belopp: Om ditt köp överskrider en viss summa kan du bli ombedd att ange din PIN-kod för extra säkerhet. Summan för när PIN-kod krävs varierar mellan olika banker och länder.
Pin-kod för blippa kort

Vanliga frågor och svar

Vad behövs för att kunna blippa kortet vid betalning?

För att blippa behöver du ett kontaktlöst kort och en betalterminal med NFC-teknologi och symbolen för kontaktlös betalning.

Är det en gräns för hur mycket jag kan betala utan PIN-kod vid blippning?

Ja, i Sverige är gränsen vanligtvis 400 kronor, men den kan variera beroende på din bank eller kortutgivare.

Vad händer om jag försöker blippa ett belopp över gränsvärdet?

Du kommer att bli ombedd att ange din PIN-kod för att verifiera din identitet och genomföra betalningen.

Kan alla kort blippas för kontaktlösa betalningar?

Endast kort med NFC-teknologi kan användas för att blippa. Kontrollera med din bank om ditt kort har denna funktion.