Nyheter Guider Pengar

Att köpa något på kredit innebär att du köper något som du betalar för senare. Ett sätt att betala tillbaka krediten är genom delbetalning. Då delar du upp betalningen i flera mindre summor och betalar oftast av under flera månader.

Kreditkort som låter dig delbetala kreditbeloppet

Remember Kreditkort
Remember Kreditkort
  • Gratis kreditkort utan årsavgift
  • Upp till 25% rabatt i 300 butiker
  • 56 dagars räntefri kredit
5.0 av 5
Läs omdöme

Räkneexempel: Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).

Resurs Gold
Resurs Gold
  • Bonus på alla köp överallt
  • 6 månaders räntefri delbetalning
  • Gratis reseförsäkring
4.5 av 5
Läs omdöme
Bank Norwegian
Bank Norwegian
  • Kreditkort utan avgift
  • Upp till 5,5% bonus på flygresor
  • Avgiftsfria uttag av kontanter i hela världen
5.0 av 5
Läs omdöme

Varför ska man delbetala sin kredit?

Vid många tillfällen när du handlar på nätet uppkommer delbetalning som ett alternativ vid kassan. Det är vanligare vid köp av dyra varor som möbler, köksvaror och elektronik. Det kan vara ett bra alternativ för dig som inte har hela summan att tillgå vid köpet, men har råd att betala över tid.

För att delbetala måste alternativet finnas hos företaget du handlar av. Det är viktigt att tänka på att din skuld oftast inte betalas till företaget, utan till en bank som företaget har avtal med. Det blir en form av lån. För att kunna dela upp din betalning kommer banken göra en kreditprövning på dig, för att se att du kan betala köpet över tid. Vanliga banker som företag samarbetar med är Klarna och Svea.

Som kreditkortsägare kan du också ibland dela upp din betalning. Passa på att jämföra olika kreditkort och hitta det som passar dig bäst.

Vad betyder delbetalning?

Delbetalning betyder enkelt förklarat att du delar upp betalningen för ett köp. Det kan också kallas för avbetalning. De två vanligaste typerna av delbetalning är att dela upp summan och betala lite varje månad, och “köp nu, betala sen”.

Det första innebär att du får en avbetalningsplan över hur många månader du ska betala tills hela summan är avbetald. Det andra innebär att du vanligtvis får en faktura med hela beloppet 1-3 månader efter att köpet gjordes. I en del fall kan du även få dela upp betalningen vid köp som “köp nu och betala sen”.

Det är viktigt för dig som köpare att veta att det tillkommer kostnader vid en delbetalning. Det vanligaste är i form av ränta, men också andra avgifter som administrations- eller uppläggningsavgifter. Kostnader för att handla på kredit kan du läsa mer om här.

Hur fungerar delbetalning?

Det vanligaste vid en delbetalning är att en kreditbank går in och betalar för ditt köp. Detsamma gäller vid köp med kreditkort. Det innebär att du sedan behöver betala tillbaka till banken. Delbetalningen fungerar genom att det görs en kreditprövning på dig som köpare innan avtalet ingås. Efter det kan delbetalningen se olika ut och du som köpare kan oftast vara med och bestämma hur betalningen ska delas upp. Det vill säga hur mycket du ska betala av varje månad.

Vanliga sätt att dela upp betalningen är i 3, 6, 12, 24 eller 36 månader. Du kan också när som helst under delbetalningen betala tillbaka hela summan och således avsluta delbetalningen. Om betalningarna inte sköts under delbetalningen så har företaget rätt att ta tillbaka varan du har köpt enligt Konsumentkreditlagen.

Du betalar ränta när du delbetalar

Kostnaden för att låna pengar kallas ränta. När du delar upp en betalning handlar du på kredit, vilket innebär att du behöver betala ränta. Räntan varierar beroende på hur betalningen delas upp och hur stor summan för köpet är. Vanligtvis bestäms räntan i procent och beräknas på köpesumman.

Läs igenom avtalet när du ska göra en delbetalning för att veta hur mycket du kommer betala, både varje månad och totalt. Tänk också på att eftersom du själv ofta får bestämma hur mycket du ska betala varje månad så kan det locka att betala så lite som möjligt. Men då blir kostnaden högre i slutändan eftersom du får betala ränta under en längre period.

Kreditkort med räntefria dagar

En del kreditföretag erbjuder dig som kund att handla genom delbetalning men slippa räntan. Antingen kan du få en räntefri period i början av delbetalningen, eller så är hela delbetalningen räntefri om beloppet är lägre.

Vi gör jämförelser över de flesta kreditkort som finns på marknaden i Sverige. En faktor vi tittar på är räntan och räntefria dagar. På vår lista över de mest populära och bästa kreditkorten i Sverige erbjuder de flesta räntefria perioder vid kreditköp. En del av dem har räntefria perioder på samtliga köp och de räntefria dagarna varierar mellan 40 till 60 dagar. De kreditkort som erbjuder räntefria dagar är Morrow Bank, Re:member, Collector Bank, Supreme Card, American Express, Marginalen Bank, MoreGolf, Swedbank, Norwegian Bank, Ikano Bank och Ica Banken.

Vanliga delbetalningsplaner

De olika kreditföretagen kan ha olika erbjudanden för delbetalningar. Som skrivet ovan har kreditföretagen i många fall en räntefri period i början efter köpet. Det finns dock andra avgifter för att betala med kredit. Dessa kan vara års-, uppläggnings-, administrations- eller aviseringsavgifter.

Dessa kan vara engångskostnader eller mer kontinuerliga vid en delbetalning. För att ta reda på totalkostnaden för att betala på kredit eller dela upp betalningen ska du titta på den effektiva räntan. Den effektiva räntan är summan av räntan på beloppet och andra avgifter som tillkommer.