Kreditkort i Japan

Guider

När du förbereder dig för din resa till Japan är det viktigt att ha koll på vilka betalningsmetoder som är mest fördelaktiga. Japan är ett land där kontanter fortfarande spelar en stor roll, och det är rekommenderat att alltid ha tillgång till japansk yen under din vistelse. Även om kreditkort från stora internationella företag som Visa och Mastercard accepteras på många platser, finns det fortfarande butiker och tjänster som föredrar eller uteslutande hanterar kontanter.

Innehåll

Kreditkortsanvändning i Japan

JCB-kortet även känt som Japan Credit Bureau, utgör det främsta betalningsmedlet i Japan och har en omfattande acceptansgrad, särskilt inom landets gränser.

Ditt internationella kort som Visa och Mastercard fungerar ofta bra, speciellt i storstäder och på turistdestinationer. American Express kan också användas men är inte lika utbrett som JCB.

Notera att på mindre orter kan det vara svårt att betala med kort. Det kan även tillkomma avgifter för valutaväxling och vid uttag av kontanter, vilket gör det viktigt att överväga ett kreditkort anpassat för resor eller att ha med kontanter när du är på resa i Japan.

Platser där kreditkort vanligtvis accepteras

Platser där kreditkort accepteras i Japan
 • Hotell och boende: De flesta väletablerade hotellkedjor, såväl som internationella boenden i större städer som Tokyo och Kyoto tar emot kreditkort som betalningsmedel.
 • Restauranger: När du besöker restauranger av medelstorlek eller större verksamheter är det vanligt att betala med kreditkort.
 • Shopping: På stora köpcentrum och varuhusen, inklusive kända namn som Takashimaya och Mitsukoshi, samt stormarknader som Aeon accepterar ofta kreditkort.
 • Sevärdheter: För biljetter till museer, temaparker och andra välbesökta turistmål är kreditkort ett vanligt betalningsalternativ.
 • Transport: Vid köp av biljetter för längre sträckor hos Japans järnvägar (JR) eller vid betalning i större transportnät som buss och färjor, är kreditkort ett smidigt alternativ.

Områden där kreditkort sällan accepteras

 • Mindre affärer: Många små, lokala affärer och kiosker i Japan föredrar kontant betalning, i synnerhet de som inte ligger i turisttäta områden.
 • Tempel: För mindre avgifter och donationer på många tempel och helgedomar är kontanter fortfarande det huvudsakliga betalmedlet.
 • Lokal matställen: Små lokala matställen och matbodar som finns spridda i bostadsområden brukar endast ta kontanter som betalning.
 • Traditionella värdshus: Om du väljer att bo på en ryokan, speciellt de som ligger utanför storstadsområden, kan det vara nödvändigt att betala med kontanter.
 • Varuautomater: Varuautomater som inte har anknytning till större banker accepterar oftast bara kontanter.

Alternativ till kreditkort – Pasmo- och Suica-kort

Förutom sin praktiska användning i kollektivtrafiken, fungerar förbetalda Pasmo- och Suica-kort också som ett alternativ till kreditkort i många butiker. Dessa kort, som vanligtvis används för buss- och tågresor, accepteras i flera affärer där traditionella kreditkort kanske inte tas emot.

Du kan enkelt ladda korten med kontanter vid biljettautomater, vilket gör dem till ett flexibelt betalningsalternativ.

För- och nackdelar med att använda kreditkort

japan kort

Fördelar

Reseförsäkring

När du betalar för din resa till Japan med kreditkortet kan du ofta ta del av en reseförsäkring som ingår. Detta skydd kan vara till stor fördel om du skulle råka ut för oförutsedda händelser som sjukdom eller förlust av bagage.

Japan erbjuder högklassig sjukvård, men kostnaderna är betydligt högre än i Sverige. Så med en reseförsäkring får du en trygghet om något oväntat skulle hända på resan.

Vad försäkringen vanligtvis omfattar:

 • Medicinsk nödvändig vård vid akuta sjukdomstillstånd eller skador.
 • Akut hemtransport om medicinsk bedömning kräver det.
 • Ersättning vid förlust eller skada på bagage.
 • Ersättning vid försenade eller inställda flyg.

Begränsningar i försäkringsskyddet:

 • Skador eller sjukdomar orsakade av exempelvis droger eller berusning täcks ej.
 • Områden med avrådan från officiellt håll gäller ej.
 • Situationer som involverar extremsport eller liknande aktiviteter utan lämplig licens.

Bonuspoäng och lounger

Användandet av kreditkort på resan kommer också med andra fördelar. Du tjänar poäng på varje köp som senare kan användas för rabatter och kommande resor, vilket gör din ekonomi mer flexibel. Dessutom kan du få tillträde till VIP-lounger på flygplatser för ett mer avkopplande och skönt uppehåll mellan flygningar.

Nackdelar

När du använder ditt kort i Japan kan du stöta på extra avgifter. Ett sådant exempel är valutapåslag där en extra summa tas ut för att växla svenska kronor till japanska yen.

Dessutom kan det tillkomma uttagsavgifter om du väljer att ta ut pengar från en automat. Välj därför ett kort som inte har valutapåslag eller uttagsavgifter för att undvika onödiga kostnader.

Uttag av Japanska Yen

pengar i japan

I Japan är yen (JPY) den officiella valutan och den finns tillgänglig i både mynt och sedlar. Om du är i behov av kontanter under din vistelse i Japan kan du enkelt använda uttagsautomater som är placerade i flera butiker, inklusive populära Seven-Eleven. Dessa automater är tillgängliga dygnet runt och kompatibla med internationella betalkort.

Här är en översikt över de olika valörerna av japanska yen som du kan stöta på:

ValörTyp
¥1Mynt
¥5Mynt
¥10Mynt
¥50Mynt
¥100Mynt
¥500Mynt
¥1000Sedlar
¥2000Sedlar
¥5000Sedlar
¥10000Sedlar

Ta ut kontanter på Japanska postkontor

I Japan erbjuder Japan Post Bank kontantuttag via postkontor, som finns tillgängliga över hela landet. Dessa postkontor möjliggör uttag med de flesta internationella kort, vilket ger enkel tillgång till kontanter under din vistelse.

När du tar ut pengar är det bra att komma ihåg att vissa automater kan ha olika gränser för hur mycket du kan ta ut åt gången. Dessutom kan eventuella avgifter tillkomma beroende på din bank och den bank som äger uttagsautomaten.

Vanliga frågor och svar

Kan jag använda mitt kort för att betala i Japan?

Ja, du har möjlighet att betala med ditt kort. Även om kortbetalningar är möjliga, är kontanter fortfarande det föredragna betalningsmedlet, särskilt i mindre butiker och etablissemang.

Accepteras Mastercard och Visa överallt?

Dessa kort accepteras på de flesta platser i Japan. Men det finns ställen, framförallt små affärer och restauranger där de kanske inte går att använda.

Finns det bankomater som tar emot internationella kort?

Bankomater som accepterar internationella kort är tillgängliga, huvudsakligen vid postkontor och 7-Eleven-butiker.

Är JCB ett kort från Japan?

Ja, JCB är ett kreditkort etablerat i Japan med acceptans globalt.