Boka resa med kreditkort

Guider

Genom att boka en resa med kreditkort kan det ge dig både ekonomiska besparingar och unika förmåner som kan göra din resa ännu bättre. I den här artikeln kommer vi att berätta om de främsta fördelarna med att använda kreditkort för resor. Vi kommer också att ge dig tips på hur du väljer det bästa kreditkortet för dina behov.

Innehåll

Varför du ska använda kreditkort för resekostnader

Att använda kreditkort för dina resekostnader kombinerar bekvämligheten av säker betalning med möjligheten att sänka dina utgifter.  Genom att boka resan med ditt kreditkort kan du inte bara njuta av finansiell flexibilitet, utan även dra nytta av unika förmåner som förhöjer din reseupplevelse.

Här är fördelar med att boka resan med kortet:

 • Rabatter och erbjudanden
 • Bonusprogram
 • Kortförsäkringar
 • Tillgång till lounger och concierge service
 • Överskådlighet 

Fördelar med att betala resan med kreditkort

betala resan med kreditkort

Här kommer vi att kolla närmare på de mångsidiga fördelarna med att använda kreditkort vid resebokningar, allt från ekonomiska besparingar till försäkringsskydd.

Rabatter och erbjudande

Utnyttja möjligheten att minska kostnaderna för dina reseutgifter genom att använda ett kreditkort som erbjuder rabatter. Dessa förmåner sträcker sig över olika aspekter av din resa, inklusive flygbiljetter, hotellboende och biluthyrning. Genom att använda ett resekort kan du göra betydande besparingar.

Flygrelaterade bonusprogram 

Kreditkort med reserelaterade bonusprogram ger du poäng på alla inköp du gör. Poängen som du samlat med ditt bonuskort kan sedan användas för att boka tjänster som flygbiljetter, tåg och andra resor. 

Kort som är associerade med specifika flygbolag så som SAS-Eurobonus eller Norwegian, ger möjlighet att samla och använda poäng direkt för flygbokningar hos dessa bolag.

Reseförsäkring på kortet

Betalning av resor med kreditkort som inkluderar reseförsäkring ger skydd som kompletterar hemförsäkringen. Denna försäkring täcker bland annat förseningar och avbokningskostnader. Det är vanligt att minst 50% av resan betalas med kreditkortet för att det ska aktiveras.

Detaljer som ofta täcks av reseförsäkringen:

 • Avbeställningsskydd: Kompensation vid behov av att avboka din resa.
 • Försenat bagage: Täcker nödvändiga inköp om ditt bagage anländer försenat.
 • Olycksfall eller dödsfall: Ekonomisk hjälp vid sjukdom och olycksfall under resan.
 • Försenad ankomst: Ersättning vid försenad ankomst som påverkar din resa.
 • Självriskeliminering: Minskning eller borttagning av självrisk för hyrbil och andra tjänster.

Tillgång till lounger och concierge service

Genom att boka resan med ett kreditkort som har lounge access får du en avkopplande stund före flygavgång. Kort som American Express Platinum och Resurs World erbjuder tillgång till Priority Pass och Lounge Key, vilket öppnar dörrarna till flygplatslounger världen över. 

Denna förmån erbjuder extra komfort och bekvämlighet under dina resor, där du kan njuta av lugn och ro i väntan på ditt flyg. Utöver detta kan du med tjänster som concierge service få hjälp att boka upplevelser och göra din resa ännu mer bekymmersfri.

Bättre koll på utgifterna under resan

Att använda ett kreditkort för att boka din resa underlättar övervakningen och hanteringen av dina utgifter. Det ger dig en tydlig överblick över kostnaderna både under och efter resan, vilket gör det smidigare att följa din budget och hålla reda på dina utgifter.

Använd kreditkort för att undvika kostnader på resan

När du betalar med ditt kreditkort under resan kan det medföra olika kostnader, vilket är viktigt att vara medveten om för att undvika oväntade avgifter.

De här är de viktigaste avgifterna du bör ha koll på:

 • Valutapåslag: Detta är en extra avgift som tillkommer när du använder ditt kreditkort i en annan valuta än din egen. Många kreditkort lägger på en procentuell valutaväxlingsavgift på summan som dras vid varje transaktion i utländsk valuta.
 • Uttagsavgift: När du tar ut kontanter med ditt kreditkort i utlandet, kan det tillkomma en avgift. Denna uttagsavgift beräknas oftast som en procentandel av det uttagna beloppet eller som en fast avgift per uttag.

För att undvika valutapåslag och uttagsavgifter på din resa:

 • Kort utan valutapåslag: Genom att använd ett kreditkort utan valutapåslag slipper du extra avgiften när du betalar med kortet utomlands.
 • Kort med fria uttagsavgifter: Använd ett kreditkort som erbjuder fria uttagsavgifter vid internationella bankomater. Detta minskar kostnaden för ett kontantuttag på resan.
 • Växla i förväg: Planera och växla valuta i förväg istället för att använda ditt kreditkort på platser med höga avgifter.
 • Betala i lokal valuta: Vid betalning med kort, välj alltid att betala i lokal valuta för att undvika höga växelkurser från försäljaren.

Vanliga frågor och svar

Vilket kort är bäst att betala resan med?

Det beror på dina behov och preferenser. Om du vill ha en omfattande reseförsäkring är ett premiumkort ett bra alternativ. Om du vill få bonuspoäng eller pengar tillbaka är ett cashback-kort eller ett bonuskort ett bättre val.

Varför ska man betala resan med kreditkort?
 • Trygghet: Många kreditkort erbjuder reseförsäkring som kan ge dig ersättning vid oförutsedda händelser, till exempel avbeställning, försenat bagage eller sjukvårdskostnader.
 • Bekvämt: Du behöver inte växla pengar i förväg och du kan alltid få ut pengar från en bankomat om du behöver.
 • Fördelar: Du kan få bonuspoäng eller pengar tillbaka som du kan använda för att boka nästa resa.
Hur vet jag om mitt kort har reseförsäkring?

Läs igenom försäkringsvillkoren för ditt kort. Du kan också kontakta din kortutgivare för att få mer information.