Betala med mobilen

Guider

Betala med mobilen är ett snabbt, enkelt och säkert sätt att betala för varor och tjänster. Med hjälp av en app kan du betala i butiken, online och till och med skicka pengar till andra. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur mobilbetalningar fungerar, vilka olika typer av alternativ det finns och hur du kommer igång med det.

Innehåll

Hur fungerar mobila betalningar?

Mobilbetalning fungerar genom att du kopplar ihop ditt betalkort till en mobilbetalningstjänst och sedan använder dig av telefonen för att betala när du handlar. Betalningen kan göras med hjälp av NFC-teknologi, QR-kod eller en mobilapp.

Vad är NFC?

NFC (Near Field Communication) är en trådlös kommunikationsteknik som gör det möjligt att utbyta information mellan två enheter som är nära varandra, vanligtvis inom några centimeters räckvidd. NFC används bland annat för mobilbetalningar, där du kan betala för varor och tjänster genom att hålla din mobiltelefon mot en betalterminal.

Några nyckelkomponenter i mobilbetalningar innefattar:

 • Autentisering: Användningen av fingeravtryck, ansiktsigenkänning, PIN-kod eller andra autentiseringsmetoder för att säkerställa att det är rätt person som använder mobiltjänsten.
 • Kryptering: Säker överföring av data mellan mobilenheten och betalterminalen för att skydda betalningsinformationen.
 • Tokenisering: Ersätter känslig kortinformation med en unik token för varje transaktion för att minska risken för bedrägerier.

Populära appar för mobila betalningar

Appar för mobila betalningar

Google Pay

Google Pay är en digital plånbok som gör det möjligt för dig att betala med mobilen både i butiken och på nätet. Appen erbjuder bekvämlighet och fungerar på de flesta moderna Android-enheter.

Följ dessa steg för att koppla ditt kort till Google Pay:

 1. Installera Google Pay-appen på din Android-enhet.
 2. Öppna appen och klicka på ’+’-symbolen för att lägga till ett kort.
 3. Skanna ditt kort med mobilens kamera eller ange kortuppgifterna manuellt.
 4. Bekräfta kortuppgifterna och följ instruktionerna för att slutföra verifikationen.

Apple Pay

Apple Pay är en mobil betalningslösning som låter dig betala med din iPhone eller Apple Watch. För att använda Apple Pay behöver du en enhet som stöder tjänsten och kopplar ett betalkort. Appen erbjuder snabb autentisering, kryptering och tokenisering för att säkerställa dina transaktioner är säkra.

Följ dessa steg för att koppla ditt kort till Apple Pay:

 1. Öppna appen Wallet på din iPhone eller iPad.
 2. Klicka på ’+’-symbolen för att lägga till ett kort.
 3. Skanna ditt kort med mobilens kamera eller ange kortuppgifterna manuellt.
 4. Bekräfta kortuppgifterna och följ instruktionerna för att slutföra verifikationen.

Samsung Pay

Samsung Pay är en digital plånbok designad för Samsung-enheter och fungerar liknande som Google Pay och Apple Pay. Lämna dina fysiska kort hemma och använd din mobil för att göra snabba och säkra betalningar. Observera att vissa banker och kort kan ha begränsningar för användning med Samsung Pay.

Följ dessa steg för att koppla ditt kort till Samsung Pay:

 1. Installera Samsung Pay-appen på din Samsung-enhet.
 2. Öppna appen och klicka på ’+’-symbolen för att lägga till ett kort.
 3. Skanna ditt kort med mobilens kamera eller ange kortuppgifterna manuellt.
 4. Bekräfta kortuppgifterna och följ instruktionerna för att slutföra verifikationen.

Swish

Swish är en svensk mobil betalning app som gör det möjligt att skicka pengar direkt mellan användares bankkonton. Appen är utvecklad i samarbete mellan flera svenska banker och används för att göra transaktioner mellan personer, företag och i butiker. Det är enkelt att koppla ditt bankkonto till Swish och därefter skicka betalningar snabbt och säkert.

Följ dessa steg för att börja använda Swish:

 1. Ladda ner Swish-appen från Google Play Butik eller Apple App Store på din smartphone.
 2. Öppna bankappen där du har ditt konto.
 3. Sök efter Swish-tjänsten och följ anvisningarna för att registrera ditt mobilnummer med ditt bankkonto.
 4. Bekräfta din identitet om det krävs för att slutföra registreringen.
 5. Starta Swish-appen på din mobil.
 6. Ange det mobilnummer du registrerade i bankappen och följ instruktionerna för att koppla det till appen.
 7. Ange den aktiveringskod du får via SMS i Swish-appen.

Klarna

Klarna är en app av det svenska företaget Klarna som låter dig betala med mobilen både online och i butik. Appen går utöver bara betalningar, den ger dig även möjligheten att betala i efterhand genom att dela upp köpet eller använda fakturabetalning. Klarnas säkerhetssystem skyddar dina transaktioner och personliga uppgifter.

Olika sätt att betala med mobilen

Här är några av de vanligaste sätten att betala med mobilen.

Kontaktlösa betalningar i fysiska butiker

Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay är exempel på populära mobila plånböcker som använder NFC-teknologi (Near Field Communication) för att möjliggöra kontaktlösa betalningar i butiker. För att genomföra en betalning behöver du endast hålla din mobil nära en betalningsterminal.

Onlinebetalningar

När du handlar online och vill betala med mobilen kan du även här använda tjänster som Apple Pay och Google Pay. Genom att kopiera ditt kort till mobiltjänsten, blir betalningen snabb och enkel, då du inte behöver fylla i dina kortuppgifter manuellt. Dessutom bidrar mobilbetalningar med ett extra lager av säkerhet, eftersom dina kortuppgifter aldrig delas med säljaren, utan istället ersätts med en engångskod (tokenisering).

QR-koder

Vissa mobila plånböcker och betalningslösningar nyttjar QR-koder för att göra transaktioner. Genom att skanna en QR-kod med din mobiltelefon kan du enkelt betala för varor och tjänster. Denna teknik har särskilt fått fäste i kaféer, restauranger och på marknader.

Direktbetalningar mellan användare

Swish är en populär svensk tjänst för att skicka och ta emot pengar snabbt och enkelt med din mobil. Swish kopplar ditt mobiltelefonnummer till ett konto eller kort, och när du swishar en summa till någon skickas pengarna direkt från ditt valda konto till mottagarens.

Vanliga frågor och svar

Hur gör man för att betala med mobilen?

Ladda ner en app som stöder betalning med mobilen som Google Pay eller Apple Pay, koppla ditt bank- eller kreditkort till appen och använd sedan appen för att genomföra betalningar.

Hur betalar man med mobilen i butik?

I butiker med kontaktlös betalning, lås upp din telefon, håll den nära betalterminalen och bekräfta köpet, vanligtvis via ansiktsigenkänning, fingeravtryck eller PIN-kod.

Hur får man bankkortet i mobilen?

Öppna din app för mobilabetalningar, välj att lägga till ett nytt kort, skanna kortet med telefonens kamera eller mata in kortuppgifterna manuellt, och följ sedan appens instruktioner för verifikation.

Kan man använda kreditkort för mobila betalningar?

Ja, de flesta digitala plånböcker som Google Pay, Apple Pay och Samsung Pay tillåter dig att koppla ditt kreditkort och använda det för mobila betalningar.