avbeställningsskydd

Guider

Att resa innebär alltid en viss osäkerhet. Avbeställningsskydd är en viktig tjänst som ger ekonomisk trygghet om dina reseplaner oväntat måste ändras. Denna artikel guidar dig genom allt du behöver veta om vad och hur avbeställningsskydd fungerar.

Innehåll

Vad är och hur fungerar avbeställningsskydd?

Avbeställningsskydd är en specifik typ av försäkring som är avsedd att skydda dig ekonomiskt om du måste avbryta en planerad resa. Denna typ av skydd är särskilt användbart i situationer där du oväntat inte kan genomföra din resa på grund av orsaker som sjukdom, olycksfall eller andra oförutsedda händelser.

Skillnaden mot en reseförsäkring

Till skillnad från en traditionell reseförsäkring, som oftast täcker problem som uppstår under själva resan såsom sjukvårdskostnader eller förlorat bagage, fokuserar avbeställningsskydd på de ekonomiska förlusterna som kan uppstå innan resan ens har börjat.

Det innebär att om du tvingas ställa in din resa, kan du få tillbaka de pengar du redan har spenderat på exempelvis flygbiljetter, hotellbokningar eller andra icke-återbetalningsbara kostnader.

De vanligaste som försäkringen täcker

Avbeställningsskyddet kan täcka en rad olika situationer, men exakt vad som täcks varierar mellan olika policys. De vanligaste omständigheterna som kan täckas inkluderar:

 • Sjukdom: Akut sjukdom som förhindrar dig från att resa.
 • Olyckor: Allvarliga olyckor som kräver medicinsk vård och hindrar resan.
 • Dödsfall: Dödsfall i närmaste familj som nödvändiggör avbokning.
 • Juridiska problem: Om du blir inkallad för juridisk tjänstgöring, som att vara jurymedlem, eller ställs inför oväntade rättsliga åtgärder som kräver din närvaro, kan detta vara en giltig anledning för avbeställning enligt din försäkring.
 • Arbetsrelaterade händelser: Om du blir uppsagd för arbetsbrist eller en situation där din arbetsgivare oväntat återkallar ditt godkända ledighet kan också vara skäl som täcks av vissa avbeställningsskydd.
 • Naturkatastrofer eller politisk oro: Om en naturkatastrof, såsom en orkan eller jordbävning inträffar på din planerade destination. Eller om det finns allvarlig politisk oro som gör det osäkert eller omöjligt att resa, kan dessa omständigheter omfattas av din försäkring.
 • Skador i bostaden: Allvarlig skada på din primära bostad. Exempelvis som brand eller skador från en naturkatastrof, som gör det omöjligt för dig att lämna hemmet och påbörja din resa kan också vara ett godkänt skäl för avbeställning.

Det är viktigt att komma ihåg att exakt vilka situationer som täcks kan variera stort mellan olika försäkringsbolag och policys.

Olika sätt att teckna ett avbeställningsskydd

Att teckna avbeställningsskydd är en viktig del av reseplaneringen för att skydda dina investeringar i din resa. Det finns flera sätt att teckna denna typ av skydd, och det är viktigt att veta var och hur du kan göra det för att hitta det alternativ som passar dig bäst.

 • Via kreditkort: Kreditkort som Visa och Mastercard inkluderar avbeställningsskydd som en del av sina förmåner, särskilt de som är riktade mot frekventa resenärer. Det är viktigt att granska villkoren för ditt kreditkort noggrant för att förstå omfattningen av skyddet. Vanligtvis måste du ha betalat en betydande del av resan med kortet för att skyddet ska gälla.
 • Reseförsäkringsbolag: Du kan även teckna avbeställningsskydd direkt genom ett reseförsäkringsbolag. Detta kan vara ett bra alternativ om du söker en mer omfattande täckning eller om ditt kreditkort inte erbjuder detta skydd.
 • Researrangörer och resebyråer: Många researrangörer och resebyråer erbjuder möjligheten att lägga till avbeställningsskydd när du bokar din resa. Detta kan vara ett enkelt och praktiskt sätt att säkra skyddet, speciellt om du bokar en paketresa.
 • Flygbolag och hotell: Vissa flygbolag och hotell erbjuder också avbeställningsskydd som en tilläggstjänst när du bokar din resa eller ditt boende. Detta kan vara en bra lösning för specifika delar av din resa.

Vanliga frågor och svar

Vad gäller för avbeställningsskydd?

Avbeställningsskydd täcker oftast icke-återbetalningsbara kostnader om du måste avbryta din resa på grund av oförutsedda händelser som sjukdom, olyckor eller dödsfall i närmaste familj. Villkoren varierar beroende på försäkringsgivare och policy, så det är viktigt att noga läsa igenom dessa.

När ingår avbeställningsskydd?

Avbeställningsskydd kan ingå som en del av en reseförsäkring, erbjudas som en tilläggstjänst vid bokning av resa eller ingå i vissa kreditkortsavtal. Det är viktigt att kontrollera om och hur avbeställningsskydd ingår i tjänster du redan använder eller planerar att använda.

Kan man avboka en resa som är betald?

Ja, du kan avboka en redan betald resa om du har avbeställningsskydd.

Kan man avboka en resa om man blir sjuk?

Ja, i de flesta fall kan du avboka en resa om du blir sjuk, förutsatt att du har ett avbeställningsskydd som täcker sjukdom. Du behöver vanligtvis lämna in ett läkarintyg som bekräftar din oförmåga att resa.