Företagskort – kreditkort för företagare

Publicerad: 27 juli, 2021 Företagskort – kreditkort för företagare

Driver du ett företag och funderar över dina möjligheter att använda kredit? Då är denna guide perfekt för dig.

Som experter på allt som berör kreditkort på den svenska marknaden har vi stor kunskap om kreditkort för privatpersoner samt företagskort och kreditlösningar för företagare. I följande artikel har vi samlat allt du behöver veta om och tänka på när du ansöker om ett kreditkort till ditt företag.

Mer svängrum för verksamheten med en företagskredit

Ett företagskort är ett kreditkort kopplat till ett företag som används för utgifter kopplade till den verksamhet som bedrivs. Den främsta fördelen med kreditkort för företag är att de underlättar bokföringen då man kan sammanställa alla utgifter och betala dem vid samma tillfälle på en faktura. Dessutom digitaliserar man hela processen och underlättar för alla inblandade såsom revisorer och ekonomiavdelningen.

Kreditkort för företag kan också kopplas till flera kort som kan användas av de anställda som hanterar betalningar och utgifter, exempelvis om man har förare som behöver bensinkort eller resekort för anställda som reser och flyger mycket i jobbet.

Samtidigt erbjuder alla kreditgivare bra förmåner och fördelar till sina kunder såsom bonuspoäng, rabatter och försäkringar. Därmed kan företaget både spara pengar och få tillgång till grymma förmåner att använda inom verksamheten.

OBS! Eftersom ett företagskort är kopplat till ett företag får man inte använda kortet till privata utgifter.

Det bästa företagskortet 2021

Nedan hittar du en komplett lista över de bästa kreditgivare i Sverige i dag; varav de flesta erbjuder kreditkort för företag. Som alltid råder vi dig till att granska alla villkor för korten innan du ansöker om ett kort så att du är införstådd i både företaget och kreditgivarens rättigheter och skyldigheter.

Kreditkort

Testbetyg

Recension

Årsavgift

Förmåner

Länk

5.0 poäng

0 kronor

Rabatt i 300+ butiker

4,5 poäng

0 kronor

Bonus på alla köp

4,5 poäng

195 - 290 kr

SAS Eurbonus

4,5 poäng

0-1 068 kr

4 olika kort

4,5 poäng

195 - 290 kr

Omfattande förmåner

4,0 poäng

195 - 290 kr

Samla poäng på Coop

4,0 poäng

195 – 375 kronor

Bonuspoäng varje gång du handlar

4,0 poäng

295 kr

Rabatt på golfresor & -utrustning

3,5 poäng

195/495/1700 kronor

Återbäring och bonus på köp

3,5 poäng

0 kronor

Upp till 20 % på flygresor

3,2 poäng

0 kronor

5% återbäring på restauranger

3,0 poäng

324 kronor

Bonus på alla köp

Vad kostar ett företagskort?

Kostnaden för företagskort varierar från kort till kort och därför är det en av de viktigaste faktorerna att granska när man ska välja kreditkort. I regel kommer kreditkort med olika avgifter såsom växlings- och uttagsavgifter. Den allra största kostnaden är dock räntan som läggs på den använda krediten som ska betalas tillbaka.

Det finns med andra ord fasta avgifter som man betalar för att få tillgång till sitt kreditutrymme samt avgifter som läggs på de belopp man utnyttjar. Man brukar använda begreppet effektiv ränta när man pratar om den totala kostnaden, dvs. ränta plus avgifter.

Idag erbjuder de flesta kreditgivare räntefria dagar – mellan 2 veckor och 2 månader – vilket innebär att man slipper räntan om krediten betalas tillbaka i tid. På så sätt kan man enkelt sänka kostnaden för sitt företagskort.

Överlag är kreditkort billigare att använda idag än de varit tidigare och vi råder därför alla att hitta ett kort som erbjuder de förmåner du behöver i din verksamhet för ett bra pris som möjligt.

Ansök om ett företagskort med kredit

Det är enkelt att ansöka om ett företagskort. Allt du behöver göra är att tillhandahålla kreditgivaren med nödvändiga bolagsuppgifter. Därefter kommer kreditgivaren i fråga att utvärdera verksamhetens betalningsmöjligheter. Dessutom utför kreditgivare även en kreditupplysning på de personer som företagskorten är till för.

Därför är det inte säkert att alla anställda kan få ett eget kreditkort och att företaget i så fall får nöja sig med ett kreditkort som delas mellan de anställda.

Ansökningsprocessen och behovet för kreditupplysning på anställda varierar mellan olika kreditgivare. Därför bör du kontakta det bolag du ska ansöka från om du har frågor angående deras specifika process och krav. ´

Företagslån är ett populärt finansieringsalternativ

För många företagare och verksamheter är ett kreditkort en utmärkt lösning som hjälper dem hålla kolla på sina finanser. Det är däremot inte en perfekt lösning för alla situationer. Då kan, exempelvis, ett företagslån eller en kontokredit vara att föredra.

Lån och kontokrediter erbjuder inte samma förmåner och bonuspoäng som kreditkort men kan med fördel användas för att täcka större utgifter och kan fungera som en buffert ifall något oväntat skulle hända med företagets omsättning.

För löpande utgifter såsom resor och bensin rekommenderar vi alltid ett företagskort, men för alla andra utgifter och kostnader kan alternativa lösningar vara av intresse.