Nyheter Pengar

Bitcoins, världens största kryptovaluta kommer inte hanteras av Visa. Det meddelade Visas vd, Alfred Kelly på en konferens i New York, tidigare i januari. Han anser att det mer är en vara att investera i, snarare än en faktisk valuta.

Visa kommer inte hantera bitcoin-transaktioner

Bitcoins är världens största kryptovaluta, det vill säga digital valuta. Men Visas vd, Alfred Kelly, ger inte mycket för valutan som han menar inte kan ses som riktiga pengar. På en konferens i New York tidigare i år lät han meddela att Visa inte kommer att hantera några transaktioner som är baserade på kryptovalutor, skriver CNBC. Visa kommer enbart hantera fiat-valutor som är utfärdade av stater, likt den svenska kronan.

Mastercard, å andra sidan, har fått ett patent på att hantera bitcoin.

Betalning med bitcoins sker utan tredje part

Huvudsyftet med bitcoins är att möjliggöra betalningar över internet mellan olika användare utan någon inblandning från en tredje part. Valutan förlitar sig inte på någon central utfärdare som säkerhet, likt en centralbank.

Istället bygger säkerheten på att informationen om nya transaktioner är utspridd över ett stort antal datorer som är sammankopplade i ett nätverk. När ett visst antal transaktioner sedan skett sammanfogas de till ett digitalt block som läggs till i databasens gemensamma logg, den så kallade blockkedjan.

Den som äger bitcoin har dem i en digital plånbok och i varje plånbok sparas sedan hela blockkedjan. All information om tidpunkt och överförda belopp är då öppet för alla att se. Tanken med detta är att öppenheten ska förhindra falska transaktioner.

Priserna rasade med 25 procent

Tidigare i januari rasade bitcoin-priserna ungefär en fjärdedel av sitt totala värde. Men trots det har priserna för bitcoins stigit med över 1 000 procent de senaste 12 månaderna.