Nyheter

Som en respons på Rysslands olagliga invasion av Ukraina har nu landets vice premiärminister bett världens två största betalningsjättar att blockera alla betalningar i Ryssland. Och det verkar nu som att uppmaningen slagit rot.

Att Ryssland har invaderat Ukraina är det ingen som har missat och förmodligen inte heller att EU har blockerat sju av Rysslands största banker från betalningssystemet SWIFT. Men nu vill den ukrainska regeringen ta ännu ett steg och har uppmanat Visa och Mastercard att blockera sina tjänster i landet.

”Ryssland startade ett vanhedrande krig i mitt land. År 2022 riktas kryssningsmissiler mot bostadsområden, dagis och sjukhus. Jag uppmanar Visa och Mastercard att blockera alla kort som utfärdats i Ryssland”, skriver, Mykhailo Fedorov, Ukrainas digitaliserings- och vice premiärminister på Twitter.

Det dröjde inte länge innan uppmaningen slog rötter för nu har Mastercard meddelat att man förbjudit flera ryska institutioner från sitt nätverk samtidigt som man bistår med 2 miljoner dollar till Ukraina i form av humanitärt stöd. I samma veva meddelade Visa att man gör allt i sin väg för att efterleva de sanktioner som Västvärlden satt på Ryssland.