Nyheter Guider Tips

Köp med stulna kortuppgifter fortsätter att öka i landet. Men det finns saker du som konsument kan tänka på för att skydda dig själv från att få dina uppgifter stulna.

Under årets första kvartal gjordes det totalt 26 000 köp med stulna kortuppgifter. Det är en rekordsiffra som är 50 procent högre än samma period förra året. Men även kreditköp i andra namn ökar enligt Nationellt Bedrägericentrum.

Bristande säkerhet bland konsumenter och e-handelssajter

Anledningen till att identitetsstölderna på nätet ökar har bland annat att göra med bristande säkerhet. Konsumenterna är inte tillräckligt försiktiga samtidigt som e-handelssajterna, som blir allt mer populära, har bristande säkerhet. Totalt genomförs 285 köp med stulna kortuppgifter varje dag.

– Risken är hög för att dina kortuppgifter stjäls när du handlar på nätet, säger SvD:s Emmylou Tuvhag i Ekonomistudion.

Men bara för att det finns en ökad risk med e-handel innebär det inte att man behöver sluta handla på nätet. Det finns saker du kan göra för att själv skydda dig från att bli utsatt.

1. Välj e-handelssajt med symbolen trygg e-handel

Det finns många e-handelssajter där du är extra utsatt. Många sajter har nämligen dålig säkerhet för betallösning men de har även dåligt skydd mot dataintrång.

Det du kan göra är att titta efter ett hänglås med texten trygg e-handel. Denna brukar finnas högt upp på e-handelssidan. Dessa butiker har genomgått en certifiering som visar att butiken klarat av ett antal säkerhetstester. Därmed kan du känna dig trygg med att handla på webbsidan.

2. Handla på e-butiker med kreditkort

När du är inne på en e-handelssida ska du titta i adressfältet om hemsidan har http eller https framför sin webbadress. Du handlar med fördel på en sida med https, det innebär nämligen att all information på sidan är krypterad vilket höjer säkerheten.

Du kan därmed känna dig trygg med att skriva ut känslig information som krävs vid betalning. Https och http är egentligen samma sak, med ett undantag – https har ytterligare ett lager av säkerhet.

3. Lås kort mellan internetköp

I dagsläget är en stor del av svenskarna dåliga på att låsa sina kort för internetköp. Att ha kortet låst för internetköp är ett sätt att skydda sig själv.

När man sedan vill genomföra ett köp på nätet behöver man bara gå in på sin internetbank och låsa upp kortet. Detta tar ett par minuter men samtidigt minskar risken för att få sina kortuppgifter stulna.