Nyheter Banker

Efter ett långdraget EU toppmöte som avslutades strax efter midnatt – natten till idag – står det klart att man enats om ett nytt sanktionspaket riktas mot Ryssland med anledning av invasionen av Ukraina. En av sanktionerna innebär att Rysslands största bank utesluts från det internationella betalningssystemet Swift.

Det var ett långdraget EU toppmöte som hölls i Bryssel under måndagen. Målet var att komma överens om ett oljeembargo mot Ryssland för att pressa dem till att avsluta kriget i Ukraina. Den främsta mötespunkten var att enas över om man skulle stoppa importen av rysk olja till EU, vilket man lyckades enas om. På onsdag har man ytterligare ett möte där man ska bestämma när blockaden ska börja gälla. Enligt bestämmelser kommer 75% av importen ska stoppas omgående och innan året är över kommer 90% av importen vara blockerad.

En annan sanktion som infördes var att Rysslands största bank, Sberbank, blockeras från den internationella betalningssystemet Swift. Sberbank är inte bara den största banken i Ryssland utan även den äldsta och majoritetsägaren är landets centralbank. Därmed hoppas man att blockaden av banken kommer skada Ryssland där det märks.

Utöver oljeembargot och bankblockaden stoppade man även 3 statskontrollerade TV-kanaler, flera högt uppsatta militärer fick inresestopp och tillgångar frysta.