Nyheter Pengar

Från och med den 22 juli är Mastercard inte längre tillåtna att ge ut nya kredit-, betal- eller debetkort i Indien. Detta efter att den indiska centralbanken beslutat att stoppa företaget i landet. Anledning sägs vara att Mastercard brutit mot landets dataskyddslagar.

Enligt färska siffror stod Mastercard för 33% av alla kortbetalningar i Indien under 2020, men nu är det slut på företagets framfart, i alla fall tills vidare. Efter ett beslut från indiska centralbanken (RBI) beslutat att förbjuda Mastercard från att ge ut nya kort. Förbudet inkluderar alla nya kunder och alla sorters kort som Mastercard hanterar – kreditkort, betalkort och debetkort (pre paid).

Enligt centralbanken grundar sig beslutet i att Mastercard har förvarat kundinformation utanför Indien trots att lagen tydligt säger att alla utländska kortutgivare måste förvara informationen på servrar i landet. I granskningen framgår det att Mastercard genom hantera kunders betaluppgifter utanför rikets gränser fått “ohämmad översikt” till kontouppgifter.

Från och med den 22 juli kommer därför Mastercard inte längre få godkänna nya kunder eller ge ut nya kort i Indien. Biverkningarna från detta beslut kan bli omfattande då Mastercard är en av de största kortutgivare i landet. Däremot har förbudet ingen tidsbegränsning och det finns en chans att det hävs om Mastercard åtgärdar felen.

Som tur är Mastercard fortfarande tillåtna i Sverige och du kan jämföra de bästa kreditkorten från Mastercard här på sajten!