Nyheter Guider Tips

Kreditupplysning är för många ett negativt laddat ord men sanningen är det råder stora felaktiga uppfattningar om konceptet.

Kreditupplysningen är faktiskt ett nödvändigt och lagstadgat verktyg som används för att skydda dig som konsument. Därför är det något vi alla bör stå bakom men som vi även måste förstå oss på.

Har du frågor eller funderingar om kreditupplysningar så hittar du svaren i följande guide.

Vad är kreditupplysning?

Det är ekonomisk bakgrundskontroll som används för att säkerställa människors kreditvärdighet. Det finns idag ett par olika aktörer som utför denna tjänst i Sverige, däribland UC. Dessa företag samlar in information från bland annat Skatteverket för att skapa register över den svenska befolkningen och deras ekonomi.

I registret finns information om skulder, lån, egendomar, inkomster, anställningar och betalningsmöjligheter. Informationen används i sin tur till att fastställa ifall en person har möjligheten att betala tillbaka ett lån eller en kredit utan problem, dels för att skydda lån- eller kreditgivaren med framför allt för att skydda konsumenten som inte bör ta lån de inte har råd med.

Därför är kreditupplysning idag lagstadgad och något alla långivare och kreditbolag måste genomföra innan de beviljar ett lån eller en kredit.

Kreditkort med kreditupplysning

Som sagt måste kreditföretag genomföra denna bakgrundskontroll på alla som ansöker om kredit hos dem. Det är med andra ord en del i ansökningsprocessen som du inte kommer undan, oavsett vilket kort du ansöker om.

Denna webbplats är dedikerad till att hjälpa svenskar med att hitta det bästa kreditkortet för just dem. Med detaljerade, opartiska recensioner och jämförelser har vi gjort det mycket enkelt att hitta ett kreditkort.

Kreditkort utan kreditupplysning

Det råder idag stor förvirring gällande kreditkort utan kreditupplysning. Anledning till detta är att viss påstår att det finns kredit utan kreditupplysning, vilket inte stämmer.

I Sverige är det lagstadgat att granska ekonomin för alla personer som ansöker om kreditkort, lån och andra finansiella tjänster med risk. Däremot finns det en hel del kreditkort som inte använder UC för sin kreditupplysning. Dessa kreditgivare brukar man kalla för kreditkort utan UC och det är där mycket av förvirringen verkar härstamma från.

Vad består en kreditupplysning av?

Det beror på var den genomförs och vilken aktör det är som samlat in informationen. I regel brukar man säga att följande information alltid ska inkluderas:

  • Fullständigt namn
  • Allmänna uppgifter såsom civilstånd, folkbokföring och adress
  • Inkomst de senaste 2 åren
  • Fastighetsinnehav och egendomar
  • Utfärdade lån och krediter
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo hos Kronofogden
  • Registrerade upplysningar det senaste året

Ett nödvändigt verktyg för alla parter

Det finns två huvudsakliga anledningar till varför man i Sverige använder kreditupplysningar, varav den ena anledningen är något viktigare än den andra, åtminstone i våra ögon.

  • Företag – genom att genomföra en bakgrundskontroll på privatpersoner kan ett företag försäkra sig om hur en potentiell kunds ekonomiska situation ser ut och därmed även utvärdera vilka betalningsmöjligheter personen har. Det är med andra ord ett sätt för företag, banker och kreditgivare att skydda sig från att låna pengar som de aldrig får tillbaka igen.
  • Konsument – den viktigaste orsaken till att vi har kreditupplysningar på privatpersoner är för att skydda personen i fråga. Den som inte har en ordnad ekonomi eller inkomst bör givetvis inte godkännas för en kredit eller ett lån. Det innebär att upplysningen kan ses som ett skydd mot en försämrad ekonomisk situation för de som redan är utsatta.

Med andra ord är kreditinformationen ett nödvändigt verktyg som skyddar alla inblandade parter. Du säger nog sig själv men en person med en betalningsanmärkning eller stora skulder borde inte godkännas för en kredit; eller i alla fall inte för en kredit hen inte kan betala tillbaka.

– Om du har en ordnad ekonomi men en kvarbliven betalningsanmärkning kan du titta på de kreditkort med betalningsanmärkning som vi rekommenderar.

Det finns olika sorters kreditupplysningar

Du bör också känna till att det finns olika aktörer som utför kreditupplysningar i Sverige och marknaden domineras av följande:

UC kreditupplysning

UC – före detta Upplysningscentralen – är den ledande aktören på den svenska marknaden. Det var länge de enda som genomförde denna typ av bakgrundskontroll och anses än idag vara bland de mest träffsäkra och pålitliga.

På grund av detta används UC fortfarande i stor utsträckning när man ansöker om kreditkort och lån.

Bisnode kreditupplysning

Bisnode är en av de ledande aktörerna på en global skala som varit väl etablerade i Sverige under flera år. Idag är Bisnode en av de största aktörerna av sitt slag i hela världen.

På grund av företagets internationella inflytande börjar allt fler svenska företag börjat använda sig av Bisnode.

Creditsafe

Creditsafe är – i jämförelse med de andra två aktörerna – ganska liten och deras databas över information är inte riktigt lika finslipad som konkurrenterna.

För att kompensera erbjuder Creditsafe en snabb och enormt pålitlig tjänst som blivit alltmer populär i landet de senaste åren.

Kronofogden och Skatteverkets koppling till kreditupplysningar

Många av våra läsare har frågor om Kronofogden och Skatteverkets kopplingar till kreditupplysningsbranschen så därför tänkte vi – en gång för alla – reda ut det.

Skatteverket är den myndighet som tillhandahåller mycket av informationen till upplysningsföretagen.
Kronofogden har ännu mindre koppling till upplysningarna, förutom att utestående skulder till dem alltid inkluderas i upplysningen.

OBS! Varken Skatteverket eller Kronofogden utför kreditupplysningar eller ger betalningsanmärkningar.