Nyheter Pengar Tips

Forskare tror att Sverige om cirka fem år kan bli världens första kontantlösa samhälle. Stor del av våra ekonomiska transaktioner sköts idag digitalt med hjälp av allt från appar till kreditkort och digitala valutor. Kontanterna som finns ute i samhället är bara värda runt en procent av hela Sveriges BNP.

Enligt undersökningar behöver dessutom 2 av 3 svenskar inte kontakter längre.

Detta är lägst i hela världen. Det diskuteras därför kring alla möjliga alternativ som alltmer kommer att ersätta kontanter och kreditkort är en stark kandidat.

Konsumenterna driver på det kontantlösa samhället

De flesta transaktionerna är i dagens samhälle digitala och kontanthantering är gärna något som undviks. Delvis är det smidigare med digital hantering men en bidragande faktor är också att det är dyrare för handlare att hantera kontanter.

Trots att det går att tro att det är företag som driver på den digitala utvecklingen och talar för ett kontantlöst samhälle, har det visar sig att det är konsumenterna som är den främsta anledningen. 97 % av handlare tar emot kontanter men enbart 18 % av konsumenter betalar kontant. Givetvis bidrar företag också till det kontantlösa samhället då det redan finns ett flertal exempel på ställen där kontanter inte längre godtas. Förespråkas gör bankkort och kreditkort.

Kreditkort ökar i användning och popularitet

Under 2010 kvalificerade sig kreditkortsföretagen på topplistan för de minst populära branscherna i Sverige. Sedan dess, på bara några år, har både kreditkort och bankkort ökat i popularitet och nått en stor användning. Anledningen kan vara att kreditkortens utformning har utvecklats och att korten kan numera användas för det mesta. Du kan enkelt betala räkningar med kreditkort och registrera konton hos olika företag för att få ut t.ex. gratis resor och produkter vid en viss användningsnivå.

De flesta kreditkorten innehåller någon typ av bonus som du kan kassera in. Det kan handla om att du får gratis flygresor hos ett flygbolag eller att du får ett ”köp 3, betala för 2”-erbjudande hos ett teknikföretag.

Tips! Tips! Utnyttja ett kreditkort med bonus för att få pengar tillbaka för varenda krona du spenderar. En stor fördel med att använda kreditkort istället för kontanter.

Kreditkortens tillgänglighet har också blivit större och det är enklare att få ett kreditkort idag. Om du inte har en alltför komplicerad ekonomi är det lätt att få både ett och flera kreditkort. För att hitta det bästa kreditkortet för dig kan du jämföra alternativ från olika kreditgivare.