Nyheter Pengar Tips

Kreditkort kan för många vara ett riskabelt område inom ekonomi och något du helst inte ger dig in på. Har du däremot koll på dina betalningar och håller dig disciplinerad kan ett kreditkort vara riktigt förmånligt. Det är i grund och botten inte svårt att få ut dessa förmåner, som exempelvis är gratis flygbiljetter. I många fall handlar det enbart om att använda kreditkortet på rätt sätt för att varje år kunna plocka ut gratisresor.

Använd kreditkort rätt för att ta del av förmåner

Många har starka åsikter kring kreditkort, just för att det pratas mycket om ekonomiska risker med detta. Om du använder kreditkortet rätt är det inte lika farligt som många tror. Det gäller att ha disciplin och veta hur du ska använda kreditkortet på bästa sätt. Många kreditkort har flertalet förmåner som lätt kan glömmas bort. Därför är det viktigt att du sätter dig in i vad kreditkorten faktiskt erbjuder. Rent sagt kan du, med rätt användande, tjäna in pengar på ditt kreditkort. Det kan däremot vara bra att jämföra kreditkort för att hitta det bästa, som också ger dig störst förmåner.

Flygbolag ger förutsättningar för att kunna resa gratis

I Sverige ligger medelinkomsten runt 290 000 kr i brutto per år. Detta gör att du har ungefär 200 000 kr kvar efter skatt. I snitt lägger svenskar 25 procent av nettoinkomsten på boende, vilket gör att de har 150 000 kvar efter detta. Den vanligaste summan att spara ligger på drygt 2 000 per månad. Många svenskar sparar dock inte alls.

Om du däremot skulle spara 2 000 kr i månaden skulle du efter detta ha 126 000 kronor kvar att spendera. Genom att spendera dessa pengar med ett kreditkort, gör det att du kan plocka på dig en hel del erbjudanden. Olika flygbolag erbjuder speciella kreditkort med bonussystem, för att du ska kunna tjäna på dina inköp och omvandla det till gratis flygresor.

SAS

För kreditkortet hos SAS krävs det 30 000 EuroBonus-poäng för att få ut en gratis resa inom Europa. Om du spenderar 100 000 kr under ett år, vilket du kan göra utifrån den genomsnittliga svenskens ekonomi, kommer du få halva priset på dessa typer av resor. Varje gång du använder kreditkortet får du extrapoäng. Exempelvis genererar varje spenderade 100 kr till 10 extra poäng.

Norwegian

Med Norwegians kreditkort får du CashPoints när du spenderar pengar. Kreditkortet ger 1 procent rabatt på alla inköp du gör, 5 procent på deras egna lågprisbiljetter samt 20 procent om du köper deras Flex-biljetter. Rabatten omvandlas sedan till CashPoints. En Flex-resa för 5 000 kronor ger alltså tillbaka 1 000 CashPoint och en lågprisresa för 1500 kr ger 75 CashPoints. På så sätt samlar du på dig CashPoints i allt du köper, vilket du sedan kan omvandla till pengar och därav flygbiljetter.

Sugen på fler matnyttiga tips? Kika närmare på hur du slipper betala självrisk när du hyr en bil.