Nyheter Pengar
Den senaste trenden på kreditkortsmarknaden är kreditkort som automatiskt spärras när man shoppar på ett sätt som kan vara skadligt för miljön. Systemet ska främja miljövänlig konsumtion och baseras på ett unikt index som ett svenskt fintechbolag nu vill ta till nästa nivå.
Men fungerar konceptet och vad är egentligen det omtalade Åland Index? Det och mycket mer tänkte vi reda ut i dagens artikel.
Åland Index och Doconomy
För att förstå detta unika koncept där ditt kreditkort kan spärras om du spenderar för mycket på klimatskadliga varor och tjänster måste du först förstå Åland Index och det företag som ligger bakom idén att applicera indexet på kreditkort.
Doconomy är namnet på en svensk fintech startup som bland annat fått investeringar från Mastercard – en av världens största kortutgivare. Företagets mål är att öka miljötänket globalt och samtidigt främja ett minskat klimatavtryck, vilket de använder Åland Index – och Åland Index Solutions – till.
Åland Index, å andra sidan, är ett index som utvecklats av Ålandsbanken för att mäta koldioxidutsläpp kopplat till finansiell transaktioner. Det är en molnbaserad mjukvara som täcker 99 procent av den internationella världsmarknaden och som mäter koldioxidutsläpp för varje transaktion som utförs. Tanken med detta är att du som slutkund ska få full uppsikt och förståelse för hur din konsumtion påverkar miljön och klimatet.
Idag är Doconomy kopplade till Mastercard och tillsammans erbjuder de en automatisk spärr som blockerar ditt kreditkort om du spenderar för mycket pengar på miljöskadliga produkter och tjänster. I sin tur innebär detta att alla kreditgivare som samarbetar med Mastercard kan implementera tjänsten och aktivera miljöspärren på sina kreditkort.
Än så länge är det en tillvalstjänst som inte har fått ordentlig spridning även om Åland Index används i 30 länder och är tillgängligt för över 300 miljoner kunder, något bland andra Dagens Nyheter har rapporterat om.
Resulterar det i ett minskat klimatavtryck?
Enligt vissa beräkningar skulle vi tillsammans kunna minska de globala koldioxidutsläppen med 1 miljard ton i fall Åland Index blir en internationell standard fram till 2025. Huruvida dessa siffror stämmer är diskutabelt men det råder inget tvivel om att Åland Index och Doconomy kan spela en central roll i framtida konsumtionsbeteenden.
Den stora frågan är så klart om detta verkligen fungerar, och än så länge verkar resultaten vara ganska tunna. Problemet verkar bero på att få kunder känner till tjänsten och att ännu färre banker och kreditgivare har börjat erbjuda den. Dessutom verkar inte tillräckligt många konsumenter beredda på att låta sitt kort spärras på grund av hur de använder sitt kreditkort.
Därmed är vår slutsats att detta är ett spännande och potentiellt revolutionerande system som behöver få mer kött på benen innan vi kan förvänta oss en internationell etablering. Tills dess får du gärna ta en titt på vår lista över de bästa kreditkorten i Sverige just nu!