Nyheter Guider Pengar Tips

Freja eID är en uppstickare inom svenska legitmieringstjänster. Till skillnad från BankID (och mobilt BankID) så använder Freja eID en kopia av din fysiska legitimation, vilket möjliggör för användning i fysiska butiker och spelombud, men även online.

Är du intresserad i Freja eID och vill lära dig mer om tjänsten så hittar du en sammanfattning i följande guide.

Vad är Freja eID?

Freja eID är det nya sättet att legitimera sig på i Sverige. Det är en pålitligt e-legitimation utformad som en app som du alltid kan ha med dig oavsett var du är eller varför du ska identifiera dig. Du kan till exempel visa upp ditt ID i utvalda butiker, på nätet via QR-kod och dela din personliga information med andra via SMS eller sociala medier. Enligt företaget själva är Freja eID nyckeln till ditt digitala liv.

Det finurliga med Freja eID är att du sköter allt via en app där du har en kopia på en av dina fysiska ID-kort; pass, körkort eller nationellt ID. Därmed är det inte en helt fristående produkt utan en förlängning av de legitimationer som du redan använder, dvs. ett sätt att använda din vanliga ID-handling digitalt.

Företaget är den enda mobila e-legitimationen som är godkänd för det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation som utfärdas av DIGG – Myndigheten för digital förvaltning.

Som sagt använder man Freja eID genom en app som är tillgänglig för både Android och iOS (Apple). Dessutom är både ditt konto och appen helt gratis att ladda ner och använda!

Hur du får tillgång till ditt nya digitala ID kan du läsa mer om i stycket nedan.

Vem använder Freja eID?

Freja eID riktar sig till privatpersoner i Sverige som vill digitalisera sina legitimeringsmöjligheter. Företagets mål är att man ska kunna använda sitt digitala ID-kort var man än behöver, ett mål man snabbt närmar sig med flera stora myndigheter, landsting, kommuner och företag på sin sida.

I dagsläget är fler än 2,000 ombud i Sverige anslutna till Freja eID och fler ansluts regelbundet. Därför förväntar sig många (inklusive vi) att denna typ av tjänst snart blir standard i landet.

För mer information om exakt var du kan bruka ditt eID hänvisar vi dig till vår lista av kopplade myndigheter, banker och butiker nedan.

Kreditkort med Freja eID – Resurs Bank

Enligt oss är en av de mest spännande aktörerna som anslutit sig till Freja eID Resurs Bank. Med samarbetsavtal med flera stora varumärkeskedjor har Resurs Bank numera möjligheten att låta sina närmare 5 miljoner kunder i Norden legitimera sig digitalt i tusentals butiker.

Har du exempelvis ett av Resurs Supreme Kreditkort kan du optimera hur kortet används genom att koppla kortet till Apple Pay eller Google Pay och registrerar dig för Freja eID. På så viss kan du sköta alla betalningar och mycket identifiering via din smartphone.

Läs mer om varför Resurs kreditkort är ett av de bästa kreditkorten på marknaden idag.

Vad anser Skatteverket om Freja eID?

Skatteverket är faktiskt en av de svenska myndigheter som idag är kopplade till Freja eID. Det betyder att du kan logga in på ditt personliga konto hos Skatteverket med ditt Freja eID, i likhet med hur du loggar in med ditt mobila bankID.

Vidare kan du även registrera dig för Skatteverkets elektroniska brevlåda “Min Myndighetspost” med Freja och på så sätt börja ta emot all din post elektroniskt.

Kopplad till flera myndigheter och banker

  • Avanza – föga förvånande är Sveriges ledande handelsportal och internetbanktjänst kopplad till Freja eID och det har aldrig tidigare varit så enkelt att hålla koll på sina investeringar direkt i mobilen.
  • Region Skåne – en av de största statliga organisationerna som kopplat sig till Freja eID är Region Skåne. Därmed är vården i södra Sverige numera en del av framtidens legitimationer.
  • Svenska Spel – Svenska Spel är en av de idag största aktörerna kopplade till Freja eID. Du kan använda din e-legitimation till att identifiera dig både online och hos Svenska Spels spelombud.
  • Systembolaget – i dagsläget är Systembolaget inte kopplade till tjänster, därför kan du inte använda Freja eID på Systembolaget. Vi räknar med att detta kommer ändras framöver och uppdaterar då denna guide i enlighet.
  • 1177 (Vårdguiden) – en av de mest relevanta tjänsterna just nu är att Freja eID är kopplad till 1177 och kan därmed användas till Covidpass och för att komma åt resten av din hälsodata.
  • Kommuner – allt fler svenska kommuner väljer att ansluta sig till Freja eID för att förenkla det digitala livet för sina lokala medborgare.
  • Pensionsmyndigheten – även om Pensionärer överlag är de som är sist med att ta sig an nya teknologiska tjänster var Pensionsmyndigheten en av den första att sluta avtal med företaget.
  • Resor – trots att man kan registrera sitt konto med en kopia av sitt pass så kan Freja eID inte används till resor, inte än åtminstone. För att det ska fungera måste internationella överenskommelser skrivas med regeringar, inrikesmyndigheter och flygbolag.

Freja eID VS. Bank-ID

Av uppenbara anledningar är det många som undrar vad skillnaden på Freja eID och BankID är. Och den allra största skillnaden är att Freja eID är ett privatägt företag medan BankID ägs och drivs av de svenska storbankerna genom företaget Finansiell ID-Teknik BID AB.

BankID är även den i särklass största elektroniska legitmationstjänsten i Sverige just nu, fast med tanke på hur snabbt Freja eID har etablerat sig kan det snart bli ändring på det. BankID är också kopplat till ditt personnummer och din bank medan Freja kopplas till och kan användas som ditt fysiska ID.

För att hårdra det hela är BankID större och mer etablerad än Freja eID, dessutom bygger tjänsten på ett annat system. Men förutom det de två tjänsterna snarlika varandra och kan fylla samma funktion såsom vid inloggning till Skatteverket.

Covidpass i Freja eID

En av de mest tidsenliga tjänsterna som Freja eID erbjuder är Covidpass direkt i mobilen. Eftersom 1177 är anslutna till systemet kan du ladda ner och spara ditt Covidpass i Freja eID, på ungefär samma sätt som när du laddar ner ett Covidpass från Kivra.

Så inte nog med att du kan legitimera dig med appen utan den kan också användas till att bekräfta din vaccinationsstatus samt annan väsentlig vårdinformation.