Nyheter Guider Pengar Tips

Alla som någon gång drabbats av flygförseningar vet att det sällan är kul. Det kan även ofta bli dyrt, något som dock kan avhjälpas via ditt kreditkort och din hemförsäkring. Även om många drabbas av flygförseningar är det bara en tiondel som regelbundet ansöker om ersättning för detta. Om du drabbas av en flygförsening är det bra att känna till vad som ersätts, men även vilka som kan ersätta dig.

Ersättningen vid flygförseningar regleras av EU

EU har direktiv som berör hur försenad flygresenärer ska ersättas. Denna ersättning är avsedd för flygbolaget att betala, ditt kreditkort ger nämligen ett utökat skydd. Det EU har bestämt är som följande.

  1. Flyg upp till 1500 kilometer. För flygningar på upp till 1500 kilometer har en schablonersättning på 250 euro fastslagits.
  2. Flyg längre än 1500 kilometer. För flygresor som går längre än 1500 kilometer ger en ersättning på 600 euro.
  3. Övriga flygningar. För de flygningar som inte innefattas i dessa två punkter utgår en ersättning på 600 euro.

Observera att dessa ersättningar enbart utgår från flygningar som utgår från EU eller ska till EU om det är registrerat inom ett europeiskt land. Dina rättigheter är även desamma om ditt flyg blir helt inställt, då ska även flygbolaget fixa övernattningar och transfer mellan destinationerna.

Ersättningar från kreditkortet

Om du betalat resan helt med ditt kreditkort eller till viss del kan du få ersättningar från din kreditgivare. Det finns del speciella resekort som har omfattande skydd och försäkringar för dig som reser mycket. Men även för andra kreditkort kan det finnas mycket skydd för dig som resenär. Beroende på vilket kreditkort du väljer och hur mycket du är bered att betala i avgifter.

Tips! Tips! För dig som reser mycket kan det vara klokt att använda ett resekort så att du får omfattande skydd och försäkringar vid problem vid flygresor.

Dels kan det omfatta saker som förseningar i bagaget och liknande, men det kan även täcka vissa utgifter du har under förseningar och ersättningar för inställda resor eller till och med strejk på flygplatsen. Om du inte redan har ett kreditkort kan det därför vara klokt att jämföra kreditkort och hitta ett som även erbjuder ersättningar och försäkringar för den som reser mycket.