Nyheter Guider

Biometriska identifikationslösningar det vill säga identifikation genom fingeravtryck eller ansiktsigenkänningar har blivit allt populärare. Nu har även Mastercard tagit nästa steg och räknar med att 2019 använda dessa funktioner för att verifiera sina köp på internet.

De nya funktionerna finns i dagsläget i de flesta smartphones vilket innebär att det väntas förenkla köp på internet avsevärt.

Sedan starten av internet har lösenord varit ett konstant problem. Dels eftersom att de kan vara svåra att komma ihåg, men även för att de många gånger har bristande kvalité. Detta har lett till att hackare och liknande många gånger haft lätt för att använda andras identiteter för att handla på internet eller liknande. Förhoppningen har länge varit att ett nytt sätt att identifiera sig ska komma, vilket det även verkar ha gjort.

Tips! Med biometrisk identifikation väntas det bli betydligt enklare att handla på internet, vilket gynnar både företagen och konsumenterna.

Det som gör de nya identifikationsmetoderna enklare är främst att de idag är lättillgängliga. De allra flesta smartphones har fingeravtrycksläsning, men även ansiktsigenkänning har gjort stora framsteg i telefoner och datorer.

Mastercard i framkant av utvecklingen

Mastercard som själva säger att de ligger i framkant när det gäller denna typ av identifikation blir en av första aktörerna som tillåter biometrisk identifikation i Sverige. I dagsläget har de redan en tjänst för detta som lanserats i 37 länder, vilket bör innebära att övergången blir smärtfri även i Sverige. Lösningen ska göra det både enkelt och säkert att betala på internet, för att förbättra effektiviteten i näthandeln.

Tänk på! I nuläget är det ett omfattande problem för näthandeln med krångliga betalningsmetoder.

I nuläget är det nämligen en genomgående trend för näthandlarna att kunderna lämnar hemsidan utan att köpa något till följd av påfrestande betalningsalternativ.

Genom denna lösning räknar man med att fler konsumenter kommer genomföra sina köp, samtidigt som säkerheten i många fall kan förbättras.

Ny teknik kan underlätta även för äldre

Även om näthandeln vanligtvis domineras av yngre kundgrupper kan nya betalningslösningar göra det till ett populärare alternativ även för äldre. Genom enkla verifikationsprocesser genom exempelvis en smartphone slipper man krånglet med lösenord och inloggningar. Eftersom majoriteten av svenskarna i dagsläget har en smartphone och även allt fler äldre använder sig av dessa telefoner kan betalningslösningen göra tekniken ännu mer välkomnande för äldre.