Nyheter Guider Pengar

Tekniken gör stora framsteg på flera plan, inte minst inom betalningsmedel. Det senaste inom denna tekniken är så kallade wearables, vilket enkelt förklarat är teknik som man bär direkt på armen. Denna nya teknik väntas få ett allt större genomslag och väntas nu slå ut de vanliga plånböckerna redan under 2018.

Förtroendet ökar för ny teknik

Trots att mycket teknik kämpar för att slå igenom har nya betalningsmetoder fått ett oväntat stort genomslag. Exempelvis har betalningar genom mobilen fått ett otroligt stort genomslag i Sverige genom betalningstjänsten Swish.

På bara några år har förtroendet och användandet av denna typ av kontantlösa betalningar mångdubblats. För transaktioner mellan privatpersoner är nu denna form av betalningar närmast dominerande.

Tänk på! På bara några år har kontantlösa betalningstjänster gått från okända till dominerande, vilket öppnar upp för nya betalningsmetoder.

Nu väntas wearables göra samma storslagna entré på marknaden. Tekniken används i praktiken som ett kreditkort, som man har exempelvis på armen i en smart klocka eller liknande.

Kontantlös teknik säkrare än någonsin

Att betala genom sin smarta klocka eller någon annan form av wearable känns för många främmande och osäkert. Trots det har många kreditkortsbolag gjort sitt yttersta för att säkra betalningsformen. Att betala genom en smart enhet blir säkert genom följande steg:

  1. Registrering. Det inledande steget är att registrera kreditkortet direkt på mobilen. Idag erbjuder de flesta telefontillverkare någon form av betalningstjänst. Genom att registrera sitt kreditkort på mobiltelefonen så får du en engångskod som kan kopplas till enheten.
  2. Token-nummer för enheten. Enheten får ett specifikt nummer, som inte är densamma som för kreditkortet. Det innebär att den som tappar sin enhet eller blir bestulen snabbt kan låsa denna utan att spärra det faktiska kortet. Det gör att enheten bara fungerar som en ytterligare säkerhet och därmed inte blir direkt stöldbegärlig.
  3. Enkla och snabba betalningar. Efter att registreringen genomförts går det att betala i allt fler butiker. Eftersom både kort och kontanter inte behöver användas försvinner helt behovet av en fysisk plånbok.

Det kan låta som en komplicerad process, men i verkligheten går det mycket snabbt. Eftersom tekniken får allt större genomslag kan det även väntas att fler ännu smartare lösningar kommer presenteras i framtiden.

Kreditkort fortfarande populärt

Trots att tekniken väntas få ett stort genomslag i framtiden är fysiska kort fortfarande mycket populära. I praktiken finns det dock ingen större skillnad i hur betalningarna fungerar. Ett kreditkort som kopplas till en smart klocka eller liknande generar fortfarande bonuspoäng och har samma kreditvillkor. Av denna anledning kan det även för dig som funderar på att gå över till kontantlösa betalningar vara klokt att jämföra kreditkort redan idag. På så vis kan du säkerställa att du får det kreditkortet med bäst villkor för dig.