Nyheter Banker Tips

Apple meddelade nyligen att de lanserar en “köp nu, betala sen” tjänst som bland annat kommer stå i direkt konkurrens med Klarnas liknanden tjänst. Eftersom företaget saknar banlicens i USA tar man hjälp av Goldman Sachs för att driva tjänsten via Mastercards betalningsplattform.

Det blir allt vanligare med så kallade BNPL-tjänster (buy now, pay later – köp nu, betala sen på svenska) och i veckan meddelande Apple att även de ger sig in på marknaden. Tjänsten kallar man för Apple Pay Later och den ger kunder möjlighet att delbetala köp över fyra betalningar. Det går att använda funktionen hos alla fysiska och digitala butiker som har stöd för Apple Pay.

Att delbetala en utgift är enkelt. När du checkar ut och ska betala så väljer du antingen att betala hela beloppet direkt eller delbetalning. Betalningarna ska ske varannan vecka från den första betalningen och du kan enkelt spåra hur mycket du betalat och hur mycket som är kvar från din Apple Wallet.

Bäst av allt är att Apple Pay Later inte kommer med ränta på delbetalningarna och inte heller några avgifter (såvida man inte missar någon av betalningarna). Tjänsten kommer rullas ut i en betaversion i iOS 16 nu i sommar inför en fullständig lansering i höst.

Till skillnad från konkurrerande tjänster, däribland Klarna, har Apples finansbolag (Apple Financing LLC) ingen banklicens i USA. Därför har man samarbetat med storbanken Goldman Sachs för att erbjuda tjänsten via Mastercards betalningsplattform.

Vill du veta mer om hur Apple Pay fungerar och vilka kreditkort man kan koppla till den digitala plånboken så hänvisar vi dig till vår kompletta guide om Apple Pay!