Vilka ställen tar Amex

Guider

I Sverige kan det ibland vara en utmaning att betala med ett American Express kort, eftersom inte alla handlare godkänner denna betalningsmetod. Denna artikel syftar till att ge en översikt över var ditt Amex-kort är välkommet, med specifika exempel på accepterande verksamheter.

Innehåll

Platser där American Express kort accepteras

American Express är mer accepterat i Sverige idag än det var tidigare. Däremot varierar det mellan olika typer av butiker och tjänster. Nedan följer några specifika företag och sektorer där du kan använda ditt Amex-kort.

Här är en sammanfattande tabell över svenska företag som accepterar American Express för olika tjänster och produkter.

KategoriFöretagAmex Acceptans
MatbutikerIcaOfta i större butiker
CoopJa
Hemköp och WillysBeroende på butik
LidlI viss utsträckning
Stora Varuhus/KedjorNK (Nordiska Kompaniet)Ja
ÅhlénsJa
IKEAPå de flesta platser
Bauhaus och HornbachJa
Onlinebutiker/E-handelCDONJa
KomplettJa
Zalando och BooztJa
Inet och TeknikmagasinetJa
Restauranger/SnabbmatBurger King och McDonaldsDe flesta kedjor
StarbucksJa
Transport/ResorFlygbussarnaJa
SJ och SLJa
Uber och Taxi KurirJa
SASOfta
Hem/ElektronikElgigantenJa
MioJa
Kläder/ModeH&M och ZaraJa
LindexJa
Fritid/UnderhållningIntersport och DecathlonJa
Viaplay, Netflix och SpotifyJa
SystembolagetJa

Vanliga platser där Amex inte accepteras

Platser där Amex inte accepteras

När du handlar eller äter ute kan du stöta på ställen där ditt American Express-kort (Amex) inte accepteras. Det är användbart att känna till vilka företag där detta kan inträffa.

Butikskedjor och apotek

Många mindre klädbutiker och lokala apotek kan välja att inte hantera Amex på grund av högre avgifter jämfört med andra kort. Det innebär att du kan behöva alternativa betalningsmetoder när du ska köpa kläder eller handla på apotek. Större kedjor som Apoteket Hjärtat tenderar dock ofta att acceptera Amex.

Bensinstationer och transport

Inom transportsektorn, speciellt hos vissa bensinstationer som Circle K och OKQ8, accepteras inte alltid Amex kort. Detta kan göra det svårt för dig att använda Amex när du behöver tanka.

Livsmedelsbutiker och Snabbköp

Vissa mindre dagligvarubutiker och snabbköp, som till exempel 7-Eleven, väljer ibland bort Amex. Det är därmed en god idé att förbereda ett alternativ om du avser att handla mat eller köpa dryck på dessa ställen.

Hitta platser som accepterar Amex med deras sökfunktion

För att underlätta betalningar med ditt Amex-kort rekommenderas ett besök på American Express webbplats. Där kan du använda deras sökfunktion för kortacceptans, vilket gör det möjligt att snabbt hitta närliggande företag som accepterar Amex som betalningsmetod.

Vanliga frågor och svar

Kan man betala med American Express överallt?

Nej, American Express accepteras inte överallt i Sverige. Det är mer vanligt hos större företag och kedjor, men vissa mindre butiker och tjänster kan välja att inte acceptera det på grund av högre avgifter jämfört med Visa och Mastercard​​​​.

Kan man betala med American Express på ICA?

Ja, American Express accepteras på ICA. ICA är en av de större kedjorna i Sverige som tar emot betalningar med Amex​​​​.

Kan man betala med Amex på Systembolaget?

Ja, Amex accepteras på Systembolaget. Det är en av de platser där du kan använda ditt American Express-kort i Sverige​​​​.