Kreditkort Tyskland

Guider

För svenska resenärer som planerar att använda kreditkort i Tyskland är det viktigt att förstå vilka typer av kort som accepteras, hur de skiljer sig från kontantbetalningar, och vilka eventuella avgifter som kan tillkomma. Denna guide ger värdefull insikt för en smidig och kostnadseffektiv användning av kreditkort under din vistelse.

Innehåll

De vanligaste accepterade korten

I Tyskland är Visa och Mastercard allmänt accepterade på de flesta platser där kortbetalningar tillåts, medan American Express kan ha något begränsad acceptans.

Kreditkort anpassade för resor som Collector Bank Easyliving kan användas för att göra det billigare under resan, men det är viktigt att först kontrollera med kortutgivaren om kortet stöds internationellt, särskilt inom EU.

Dessutom fungerar debetkort som Revolut och engångskort från tjänster som Klarna effektivt på de flesta ställen som godkänner kortbetalningar.

Vanliga avgifter att tänka på

När du använder kreditkortet utomlands kan du stöta på flera olika typer av avgifter. Här är några av de vanligaste:

  • Valutaväxlingspåslag: När du använder ditt kreditkort för att göra köp i euro kan din bank ta ut en avgift mellan 1% och 3% för att konvertera beloppet från euro till svenska kronor. Därför är det smart att använda sig av ett kreditkort utan valutapåslag.
  • Uttagsavgifter: Om du använder ditt kreditkort för att ta ut kontanter från en bankomat i Tyskland, kan det tillkomma en uttagsavgift.
  • Transaktionsavgifter: Vissa kreditkort kan ha transaktionsavgifter för internationella köp. Normalt är 1,5 – 2% av köpbeloppet för Visa/Mastercard och ca 3% för Amex.
  • Surcharge: I vissa fall kan företag och lokala banker i Tyskland lägga till en extra avgift för kunder som betalar med kreditkort, särskilt om det är ett internationellt kreditkort. 

Platser där du kan använda kreditkort

betala med kort i tyskland

När du utforskar Tyskland blir ditt kreditkort din pålitliga följeslagare för att göra betalningar smidiga och bekväma. Nedan hittar du några av de platser där du kan använda ditt kreditkort:

  • På hotell och boenden: Det är vanligt att betala med kreditkort på hotell och andra boenden i Tyskland. Majoriteten av dessa platser accepterar internationella kreditkort. När betalningar görs med kreditkort på hotell kan det ibland krävas en säkerhetsdeposition som blockerar ett visst belopp på kortet under vistelsen.
  • Restauranger och kaféer: I Tyskland är kreditkort ett väl accepterat betalningsmedel på en mängd matställen, från fina restauranger och charmiga lokala bistroer till avslappnade kaféer, mysiga bagerier och praktiska snabbmatsställen. 
  • Turistattraktioner: Kreditkort accepteras på en mängd olika turistdestinationer. Detta inkluderar historiska platser, slott och museer, vilka ofta är utrustade med moderna betalningssystem för enkel och snabb tillgång. Även vid besök i temaparker, djurparker och botaniska trädgårdar kan du dra nytta av bekvämligheten att betala med kreditkort.
  • Shopping och köpcentrum: Kreditkort accepteras på många shoppingdestinationer, inklusive stora köpcentrum som LP12 Mall of Berlin och outlets, liksom boutiquebutiker och även på vissa lokala marknader.
  • För transport: När det gäller transport underlättar kreditkort köp av biljetter på tågstationer och genom biljettmaskiner för både regionala och långdistansresor. Även lokala kollektivtrafiksystem som bussar och spårvagnar accepterar ofta kreditkort.
  • Kultur och nöjen: För underhållning och kultur är kreditkort ett praktiskt betalningsalternativ på biografer, teatrar, konserthallar, konstgallerier och kulturcentrum. Aktiva besökare kommer att uppskatta att fitnesscenter, sportanläggningar, golfbanor och platser för utomhusaktiviteter ofta accepterar kreditkort.

Kreditkort accepteras vanligtvis som betalningsmetod på dessa platser, vilka är populära bland turister och erbjuder ett brett utbud av aktiviteter och sevärdheter.

Det är dock alltid klokt att ha lite kontanter med sig, särskilt i mindre städer och byar eller på marknader.

Det är smart att ha kontanter tillhands

ta ut pengar i tyskland

I Tyskland håller traditionen med kontantbetalningar fortfarande sitt grepp starkt. Trots en ökad global trend mot digitala betalningar, föredrar många tyskar kontanter framför kort och elektroniska alternativ. 

Detta är särskilt märkbart i mindre städer och på landsbygden. Därför är det klokt att ha tillgång till kontanter under din vistelse. Som landets officiella valuta, är euro det du bör ha i plånboken för att smidigt kunna hantera transaktioner där kortbetalningar inte accepteras.

Ta ut kontanter i bankomat

Vid användning av bankomater för uttag av kontanter kan uttagsavgifter tillkomma från både den lokala banken och kortutgivaren. Uttagsavgifter för bankomater i Tyskland kan variera, men generellt ligger de mellan 2% och 4% av det uttagna beloppet.

Det kan även finnas en fast avgift per uttag, vanligtvis mellan 25 och 40 kronor. Det är därför viktigt att i förväg kontrollera dessa avgifter med din bank. Ett tips är att använda sig av kreditkort som Bank Norwegian som erbjuder kontantuttag utan någon uttagsavgift.

Dessutom bör du vara medveten om eventuella valutapåslag vid transaktioner i den lokala valutan. Det kan vara mer kostnadseffektivt att jämföra dessa avgifter med att växla pengar på ett växlingskontor, eftersom bankomatuttag utomlands ofta medför högre avgifter jämfört med uttag inom landet.

Vanliga frågor och svar

Vilka kreditkort accepteras mest i Tyskland?

Visa och Mastercard accepteras på de flesta platser i Tyskland. American Express har en mer begränsad acceptans och accepteras ofta på större hotell och restauranger.

Finns det några extra avgifter att tänka på när man använder kreditkort i Tyskland?

Ja, det kan tillkomma valutaväxlingspåslag (ca 1-3%) och uttagsavgifter vid bankomatuttag (cirka 25 kr – 50 kr).

Är det rekommenderat att ha kontanter när man reser till Tyskland?

Ja, det är rekommenderat att ha kontanter, speciellt i mindre städer och på landsbygden där kontantbetalningar fortfarande är populära.

Kan man använda kreditkort på alla shoppingplatser och turistattraktioner i Tyskland?

Kreditkort accepteras på de flesta shoppingplatser och turistattraktioner, men det är bra att ha kontanter för mindre inköp och i områden där kreditkort är mindre accepterat.