Hole in one försäkring

Guider

I den här artikeln förklarar vi hur en hole försäkring fungerar, dess fördelar jämfört med traditionell hemförsäkring, och vilka specifika situationer den täcker. Artikeln ger också praktiska råd om hur du dokumenterar ditt spel för att stärka din försäkringsansökan.

Innehåll

Vad är och hur fungerar en hole in one försäkring?

En hole in one-försäkring utgör ett komplement till din hemförsäkring och erbjuder ett utökat skydd för din golfutrustning. Den är speciellt värdefull vid det unika tillfället då du lyckas med en hole-in-one på golfbanan. 

Denna särskilda försäkring är mycket uppskattad, eftersom traditionella hemförsäkringar ofta inte täcker de specifika kostnader som kan uppstå i samband med en hole-in-one-situation. Därför erbjuder hole in one-försäkringen en trygghet och ekonomisk säkerhet för passionerade golfspelare.

Det här ingår i försäkringen

Hio försäkring

När du tecknar en HIO försäkring ingår oftast skydd som täcker vissa kostnader ifall du slår en hole in one. Det kan också innebära ersättning för stulen eller förstörd golfutrustning. 

Denna försäkring ingår vanligtvis som en del av ett golftillägg till din befintliga golfförsäkring, eller kan även vara inkluderad i vissa kreditkort såsom MoreGolf Mastercard.

Skydd av utrustning och vid spel på semestern

Försäkringen varierar beroende på leverantör som Folksam eller Zurich Försäkring, och kan inkludera:

 • Allrisk för golfutrustning
 • Utökad reseförsäkring vid spel på utländska banor
 • Särskilda tilläggsförsäkringar i samarbete med Svenska Golfförbundet

Beroende på ditt försäkringsbolag kan följande punkter ingå:

 • Reparation eller ersättning av skadad utrustning
 • Täckning av kostnader vid ett champagne firande efter en hole in one-bedrift
 • Skydd vid stöld av golfutrustning

Ersättning för champagne firande

Traditionellt bjuder den som slår en hole-in-one sina medspelare på champagne eller annan belöning, vilket kan bli en kostsam tradition. Försäkringsbolaget erbjuder en ersättning för att täcka dessa kostnader, vilket säkrar att din prestation inte belastar din privatekonomi.

Villkoren för ersättningen varierar beroende på försäkringsbolag, men ligger vanligtvis mellan 1 000 – 5 000 kronor.

Det är dock viktigt att förstå eventuella begränsningar och självrisk som din försäkring innehåller. Vissa försäkringar kan ha specifika undantag, och det är därför viktigt att noga granska försäkringsskyddet.

Använda scorekort vid en hole in one

När du lyckas med drömslaget och får en hole in one på golfbanan, är det viktigt att kunna styrka din bedrift. Först och främst, se till att ditt score-kort är ifyllt korrekt.

Scorekortet ska innehålla:

 • Datum och tidpunkt för rundan
 • Banans namn och hålets nummer
 • Ditt namn och dina medspelares namn

Det är vanlig praxis att dina medspelare eller andra vittnen bekräftar ditt hole in one genom att signera ditt score-kort. Detta stärker trovärdigheten och underlättar bevisföringen.

Situationer där bevis är avgörande:

 • Förlust av utrustning: Om dina klubbor blir stulna kan det påverka din försäkringsansökan. Med ett korrekt ifyllt score-kort och vittnesmål kan du visa att utrustningen användes strax innan förlusten.
 • Användning av kreditkort: Vid köp av en bag, golfbollar eller annan golfutrustning, kan ett kvitto tillsammans med score-kortet hjälpa dig när du ska redovisa för försäkringsbolaget.

I samband med försäkringsfall som rör hole in one är det även nyttigt att förstå processen för att dokumentera och validera en hole in one, vilket kan inkludera att redovisa om du vunnit pris som betalas ut i kontanter eller genom banköverföring.

Denna information kan vara del av det som krävs för att din reseförsäkring eller golfförsäkring ska ge dig ersättning.

Vanliga frågor och svar

Vad gör man vid hole in one?

Vid en hole in one är det en tradition att fira med att bjuda andra närvarande på drycker i klubbhusets bar. De flesta golf-försäkringar täcker denna kostnad upp till en viss gräns.

Vad täcker min försäkring?

Golf-försäkring täcker ofta skador på utrustning, personskador vid spel, tredjepartsskador orsakade av spelaren, samt barflikar för hole-in-one-firande. Det kan även inkludera medlemskaps- och turneringsavgifter vid oförmåga att spela på grund av skada eller sjukdom​​.

När täcker inte försäkringen?

Vanliga undantag inkluderar skador orsakade av slitage, stöld eller förlust när du inte spelar golf.