faktura trots Kronofogden och med betalningsanmärkning

Guider

Betalningsanmärkningar kan ha en betydande effekt på din ekonomiska situation. För att hantera och förbättra din ekonomi är det viktigt att förstå vad en betalningsanmärkning innebär, hur länge den registreras, samt vilka konsekvenser den kan ha för ditt framtida ekonomiska handlingsutrymme.

Innehåll

Vad är en betalningsanmärkning?

faktura trots Kronofogden

En betalningsanmärkning är ett registrerat märke hos kreditupplysningsföretag som signalerar att en person inte betalat en skuld i tid. Det blir resultatet av en process som startar när en faktura inte betalas och ett krav följer, som sedan, om det inte regleras, leder till registrering hos kronofogden.

Hur lång tid stannar anmärkningen?

Betalningsanmärkningen registreras i kreditupplysningsregistret och finns kvar i tre år för privatpersoner och i fem år för personer som bedriver näringsverksamhet. Anmärkningen påverkar förmågan att få lån och andra former av krediter under denna period.

Konsekvenser av betalningsanmärkningar

Med en betalningsanmärkning blir du ofta betraktad som en högre risk vilket kan leda till svårigheter att låna pengar, högre räntor och problem att ingå avtal som telefonabonnemang eller hyreskontrakt. Det kan även påverka dina chanser att köpa varor på faktura.

Möjligheter till att handla på faktura

För att kunna handla på faktura med betalningsanmärkningar krävs det att du uppfyller särskilda villkor som faktura företagen ställer. Det kan inkludera allt från att göra en förskottsbetalning till att uppvisa en stabil inkomst som kan täcka fakturan. 

Fakturabetalning ska normalt ske inom 14-30 dagar, och det är viktigt att du noggrant läser igenom avtalet så att du är medveten om alla krav och avgifter som kan tillkomma.

Företag och tjänster som erbjuder faktura trots ekonomiska problem

faktura trots betalningsanmärkning

Det finns flera företag som erbjuder dig att handla på faktura trots en ekonomiskt komplicerad bakgrund:

 • Klarna: En välkänd aktör som under vissa omständigheter kan tillåta fakturaköp även för kunder med betalningsanmärkningar.
 • Payson Faktura: En tjänst som kan erbjuda fakturabetalning beroende på en individuell kreditprövning.
 • Svea Ekonomi: Kan erbjuda lösningar för fakturaköp, där varje situation bedöms separat.

Många online butiker erbjuder fakturaköp även för kunder med betalningsanmärkningar eller skulder registrerade hos Kronofogden. 

Bland dem är:

 • H&M och Zalando: Två ledande klädkedjor som tillåter fakturabetalning även för kunder med betalningsanmärkningar efter kreditbedömning.
 • Matsmart och Mat.se: För matvaror erbjuder dessa två onlinebutiker fakturaköp av matvaror, även till ekonomiskt osäkra kunder.
 • MediaMarkt och NetOnNet: För elektronik entusiaster erbjuder dessa två elektronikjättar möjligheten att köpa produkter på faktura, med individuell bedömning för varje kund.

Utöver dessa, erbjuder även Mathem, Hemköp, Teknikproffset.se, och Webhallen.com möjligheten för kunder att handla på faktura, vilket visar på ökad flexibilitet och förståelse för konsumenters skiftande ekonomiska situationer.

Alternativ vid nekad kredit

Att stöta på svårigheter med att få kredit på grund av betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden kan kännas överväldigande. Det framstår ofta som ett betydande hinder i ekonomisk mening.

Dock finns det möjligheter att navigera genom denna situation. En avgörande steg är att kolla kreditvärdigheten. Detta kan ge en klarare bild av din finansiella status och vilka åtgärder du kan vidta för att förbättra din situation.

Här är några alternativ om du blir nekad faktura:

Delbetalning:

 • Betala en del av beloppet i förskott och resterande summa i delbetalningar.
 • Vissa butiker erbjuder egna avbetalningsplaner, men räntan kan vara hög.
 • Det finns externa kreditinstitut som erbjuder delbetalning, men det kan tillkomma avgifter och räntor.

Lån från en vän eller familjemedlem:

 • Be en vän eller familjemedlem om ett lån för att betala ditt köp.
 • Skriv ett skriftligt avtal med tydliga villkor för återbetalning.

Hyrköp:

 • Vissa butiker erbjuder hyrköp av varor, till exempel som Lexman, Skidshop på Isaberg, Botrygg, Riksbyggen, och Wolt.
 • Hyrköp kan vara ett alternativ om du inte har råd att betala hela beloppet direkt.
 • Tänk på att hyrköp ofta innebär extra kostnader i form av räntor och avgifter.

Vanliga frågor och svar

Kan man ta avbetalning med betalningsanmärkning?

Det är möjligt men svårare, eftersom många finansbolag och butiker gör kreditbedömningar där betalningsanmärkningar påverkar negativt.

Kan man handla på faktura om man har betalningsanmärkning?

Ja, men urvalet av företag som accepterar detta kan vara begränsat på grund av ökad risk för utebliven betalning.

Kan man ta avbetalning om man har skulder hos Kronofogden?

Att få avbetalning med skulder hos Kronofogden är mycket svårt, eftersom det ses som en hög risk för långivaren.

Kan man handla på faktura om man är på Kronofogden?

Möjligheten finns men är mycket begränsad, eftersom närvaron av skulder hos Kronofogden ofta leder till automatisk avslag hos kreditgivare.