Vad är BankID

Guider

BankID är en digital e-legitimation som fungerar som en säker metod för att bekräfta din identitet online, på liknande sätt som ett pass eller körkort. Det är utformat för att underlätta inloggning till en mängd tjänster som banker, vårdappar och e-handelsplatser. Denna tjänst finns tillgänglig i tre olika format: Mobilt BankID, BankID på fil och BankID på kort. För att skaffa BankID krävs ett svenskt personnummer och ett konto hos en av de banker som erbjuder tjänsten.

Innehåll

Vad är skillnaden på de olika formaten?

De olika formaten av BankID tillhandahåller skräddarsydda lösningar för digital identifikation och signering, anpassade för olika användarbehov och enheter. I det följande avsnittet kommer vi att detaljerat förklara hur varje format fungerar och vilka unika egenskaper de erbjuder.

Mobilt BankID

Vad är Mobilt Bankid

Mobilt BankID är en digital legitimation utvecklad av svenska banker för bankärenden, transaktioner och identifikation online. Det fungerar som en elektronisk ID-handling och är tillgänglig via mobiltelefon eller surfplatta för att identifiera användare, signera avtal och logga in på internetbanken.

BankID på fil

Vad är BankID på fil

BankID på fil är en version av BankID som lagras som en fil på din dator och aktiveras via din internetbank. När du aktiverar det väljer du ett personligt lösenord som är unikt för ditt BankID på fil. Om lösenordet glöms kan det inte återställas, och ett nytt BankID måste aktiveras. 

BankID på fil används ofta inom offentlig sektor och är ett alternativ för de som inte använder smartphone eller surfplatta. Dock är det inte kompatibelt med vissa digitala tjänster, inklusive vissa internetbanker.

BankID på kort

Vad är BankID på kort

BankID på kort är en e-legitimation med personuppgifter lagrade på ett chip i ett fysiskt kort. Det används som digital legitimation för bankärenden, digitala signaturer och inloggning på digitala tjänster. 

Det är ett alternativ till Mobilt BankID, särskilt för de som inte använder mobila enheter. För att använda BankID på kort krävs en kortläsare ansluten till en dator.

Så gör du för att skaffa BankID

För att skaffa BankID, följ dessa steg och uppfyll dessa krav:

  1. Beställ BankID via din bank. Processen varierar mellan banker.
  2. Du måste ha ett svenskt personnummer och vara kund hos en bank som erbjuder BankID.
  3. Identifiera dig med en godkänd svensk ID-handling.
  4. Aktivera BankID genom din internetbank.
  5. Genomför en digital kontroll av din ID-handling i BankID.

Fördelar med digital E-legitimation

BankID innebär ökad säkerhet då det ersätter traditionella lösenord, vilket även kan minska risken för obehörig åtkomst. Det är en smidig lösning för digitala signaturer och ger även företag som använder det en konkurrensfördel genom att förenkla för konsumenter.

Begränsningar för de som inte är bankkunder

En begränsning är att BankID inte är tillgängligt för icke-bankkunder eller de utan svenskt personnummer. Även om BankID är säkert i sin användning, förekommer det bedrägeriförsök där individer luras att avslöja sina inloggningsuppgifter.

Andra alternativ till BankID

Alternativ inkluderar bland annat Freja eID, som inte kräver bankanslutning för utfärdande, och andra godkända svenska e-legitimationer såsom SITHS inom sjukvården och Telias e-legitimation.

Vanliga frågor och svar

Hur skiljer sig Mobilt BankID från BankID på fil och BankID på kort?

Mobilt BankID används på mobila enheter för bankärenden och digital identifikation. BankID på fil lagras på datorer och används ofta inom offentlig sektor. BankID på kort är en fysisk e-legitimation för digitala tjänster och kräver en kortläsare.

Vilka steg krävs för att skaffa BankID?

För att få BankID, beställ det via din bank, ha ett svenskt personnummer och vara bankkund. Använd en godkänd svensk ID-handling för identifiering och aktivera BankID genom internetbanken och digital kontroll.

Vad är fördelarna med att använda BankID jämfört med traditionella lösenord?

BankID erbjuder högre säkerhet genom att minska risken för obehörig åtkomst och ersätta traditionella lösenord. Det underlättar även digitala signaturer och ger företag en konkurrensfördel genom förenklade digitala processer.

Finns det alternativ till BankID för icke-bankkunder eller de utan svenskt personnummer?

För de som inte är bankkunder eller saknar svenskt personnummer finns alternativ som Freja eID, som inte kräver bankanslutning, samt andra godkända svenska e-legitimationer såsom SITHS och Telias e-legitimation.